Calculii biliari, cunoscuți și sub numele de ”pietre la fiere”, se formează atunci când bila stocată în vezica biliară (colecist) se întărește și formează depozite dure, ce au o consistență asemănătoare cu o piatră. Astfel, o cantitate mare de colesterol, săruri biliare sau bilirubină pot să determine apariția calculilor biliari.

Formarea calculilor biliari, însă, poate fi prevenită cu ajutorul unor alimente pe care ar trebui să le consumi cu regularitate. Care sunt acestea, află mai jos:

Fasole

Recunoscută pentru proprietățile pe care le are asupra organismului, fasolea ajută la prevenirea dezvoltării calculilor biliari. Astfel, experții în medicină naturopată vă recomandă să consumați cu încredere proteine vegetale precum fasole, linte, năut. Este, însă, indicat să renunțați la carne, care conține grăsime și colesterol.

Fructe bogate în vitamina C

Persoanele care riscă să se confrunte cu litiază biliară ar trebui să consume fructe și legume bogate în vitamina C. Iar o alternativă ieftină și la îndemâna oricui sunt, fără doar și poate, portocalele. Include-le în dieta ta și vei avea un colecist sănătos.

Legume cu frunze verzi

Din alimentația persoanelor care sunt predispuse să se confrunte cu litiază biliară ar trebui să consume spanac, varză kale, întrucât sunt o sursă excelentă de magneziu, mineral ce este important pentru colecist, deoarece ajută la eliminarea calciului. De asemenea, sfecla roșie și semințele de doveac sunt eficiente pentru sănătate.

De asemenea, sucurile de legume, pe cât posibil neprelucrate prin fierbere, sunt, de asemenea, indicate. Astfel, puteți consuma suc obținut din morcovi, țelină, tomate, pătrunjel, leuștean, conopidă, sfeclă roșie ori hrean. Este  însă necesar ca o cură să fie urmată timp de 6 săptămâni.

Articol citit de 2125 persoane