Arnica este o plantă medicinală eficientă pentru a combate numeroase probleme de sănătate, între care circulatorii, articulare și infecțioase. Iar efectele ei benefice sunt recunoscute chiar și de Organizația Mondială a Sănătății.

Bogată în compuși activi precum carotenoizi, flavonoide și uleiuri volatile, arnica are numeroase proprietăți, cea mai importantă fiind aceea de a reface musculatura intens solicitată.

Potrivit experților în medicină naturopată, florile de arnică pot fi puse la macerat în ulei presat la rece, fie de măsline ori de struguri, iar amestecul obținut poate fi folosit pentru masaj. Va ajuta la ameliorarea durerilor reumatice și posttraumatice, precum și la combaterea durerilor de cap.

Tinctura de arnică, în schimb, poate fi utilizată pentru a stimula circulația periferică. Tocmai de aceea, uleiul de arnică poate fi utilizat de persoanele care prezintă varice ori care suferă de sindromul de picioare grele.

Arnica ajută, de asemenea, la combaterea durerilor și stărilor febrile, probleme cauzate de o infecție de natură microbiană sau fungică.

Poate fi folosită și de persoanele care au hipertensiune, întrucât are acțiune diuretică și vasodilatatoare, prevenind astfel la apariția bolilor de inimă. În plus, arnica este un bun tonic cardiac, combate depunerea colesterolului pe vase şi previne sclerozarea arterelor coronare şi cerebrale.

Arnica este eficientă și pentru a preveni căderea părului. Aplicat pe scalp, uleiul de arnică reduce iritațile și inflamațiile.

Pentru a prepara infuzia de arnică trebuie doar să amesteci 250 de ml de apă cu o mână de frunze de arnică. Lasă totul la infuzat, iar apoi consumă infuzia. O poți îndulci cu miere.

Arnica nu este indicată persoanelor care sunt sensibile la plantele din familia Asteraceelor, dar nici femeilor însărcinate ori care alăptează.

Articol citit de 819 persoane