Multe persoane evită să consume alimente care conțin gluten, ca urmare a unei afecțiuni ori pur și simplu, din dorința de a adopta un stil de viață mai sănătos.

Boala celiacă, alergia la grâu, dar și intoleranța la gluten sunt probleme cu care se confruntă persoanele care prezintă o reacție adversă la gluten. Pentru a le combate, acestea urmează o dietă fără gluten, fapt pentru care îți propunem să descoperi care sunt alimentele pe care trebuie să eviți să le consumi cu desăvârșire. 

Cereale care conțin gluten

Dacă erai îndrăgostită de orez sau de couscous, trebuie să le elimini din dietă dacă ai intoleranță la gluten. De asemenea, nu poți consuma grâu, orz, secară, dar nici bulgur.

Condimente

De asemenea, o sursă de gluten sunt și sosul de soia, sosul barbeque ori ketchupul, motiv pentru care n-ar trebui să le consumi. Nu poți consuma nici sosuri pentru salate ori de smântână, oțet din maț ori diferite combinații de condimente.

Prajituri

Prăjiturile făcute cu făină de grâu ori alte boabe care conțin gluten nu pot fi, de asemenea, consumate. Astfel, ai interzis și la produse de patiserie, la covrigi, gogoși, brioșe, clătite și chiar vafe.

La polul opus, în categoria alimentelor permise se regăsesc fructele și legumele, precum mere, avocado, banae, citrice, prune, pere, spanac, varză kale, cartofi dulci, broccoli, conopidă, morcovi, fasole roșie, dar și quinoa, ovăz, porumb și orez brun. Sunt permise, de asemenea, nucile și semințele, alimentele de origine animală precum ouă, carne, pește, iaurt, brânză.

Articol citit de 163 persoane