De la îmbunătățirea digestiei la menținerea sănătății creierului, ciupercile sunt alimente care n-ar trebui să lipsească din dieta ta, întrucât conțin substanțe nutritive ce ajută la menținerea sănătății.

Fie că le incluzi în salate ori în diferite preparate, ciupercile sunt sarace în calorii, conțin numeroși nutrienți, în special vitamina B, seleniu, zinc și fier, motiv pentru care acestea au numeroase beneficii asupra sănătății. Mai mult de atât, seleniu este un antioxidant puternic, fapt pentru care acestea sporesc nivelul de energie în celule, în timp ce zincul și fierul contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Care sunt beneficiile ciupercilor pentru sănătate, află mai jos:

Ciupercile ajută la întărirea sistemului imunitar

Potrivit unui studiu realizat în 2018, ciupercile sunt o sursă de vitamina D, care joacă un rol important în ceea ce privește menținerea sistemului imunitar și a oaselor. Conform specialiștilor, vitamina D ajută la întărirea mușchilor, dar totodată are proprietăți anticancer, antidiabet și protejează inima.

De obicei, organismul sintetizează vitamina D în urma expunerii la soare, însă este indicat să incluzi în dietă și alimente care sunt o sursă bogată de vitamina D. Iar printre acestea se numără și ciupercile, motiv pentru care n-ar trebui să eziți să le consumi.

Ciupercile ajută la îmbunătățirea digestiei

Conform studiilor de specialitate, consumul ciupercilor contribuie la popularea tractului intestinal cu bacterii sănătoase și, totodată, ajută la întărirea sistemului imunitar. Ciupercile conțin și prebiotice, care contribuie la dezvoltarea bacteriilor bune pentru sănătate, ajutând la îmbunătățirea digestiei și la producerea nutrienților.

Ciupercile ajută la normalizarea tensiunii arteriale

Fiind o sursă bogată de potasiu, ciupercile contribuie la normalizarea tensiunii arteriale, dar și la îmbunătățirea circulației sângelui. Iar beneficiile asupra sănătății nu se opresc aici, deoarece ciupercile ajută și la reglarea nivelului de colesterol din sânge, precum și a trigliceridelor. În plus, reduce inflamațiile din organism.

Ciupercile ajută la prevenirea cancerului

Potrivit unor studii de specialitate, persoanele care consumă ciuperci periodic prezintă un risc cu 34 la sută mai mic de a dezvolta cancer decât cele care le consumă foarte rar. Ciupercile au un conținut bogat de antioxidanți, în special ergotionein și glutation, care protejează celulele de deteriorarea celulară.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 299 persoane