Ardeiul iute nu este descris doar prin gustul picant și prin savoarea intensă, ci și prin numeroasele substanțe nutritive pe care le conține și care au efecte nebănuite asupra organismului.

Ardeiul iute este extrem de folosit în bucătăria românească și n-ar trebui să lipsească din alimentația oamenilor de toate vârstele, întrucât este o sursă excelentă calciu, fier, magneziu, potasiu și sodiu, dar și vitamine precum Vitamina C, vitamina B6, niacină, tiamină și riboflavină. Ardeiul iute conține, de asemenea, și capsaicină, un alcaloid responsabil de menținerea sănătății sistemului muscular și a celui cardiovascular.

Potrivit studiilor de specialitate efectuate de oamenii de știință, ardeiul iute ajută la ameliorarea durerilor, grație capsaicinei, fiind recomandat chiar și pentru combaterea migrenelor, dar și a durerilor cauzate de sistemul osos și de cel muscular.

Ardeiul iute ajută, de asemenea, la ameliorarea inflamațiilor, capsaicina având efecte antiinflamatrii și, de asemenea asigură o bună fucționare a sistemului cardiovascular. Mai exact, ajută la reglarea funcțiilor metabolice, colesterol și îmbunătățește chiar și circulația sanvină.

Ardeiul iute ajută, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar, fiind o sursă excelentă de vitamine, minerale și capsaicină, asigurând astfel o bună funcționare a organismului. Nu în ultimul rând, ardeiul iute poate să regleze și greutatea corporală, deoarece diminuează apetitul, stimulează termogeneza și procesul de încălzire a corpului, accelerând arderea.

Ardeiul iute ajută, de asemenea, la combaterea cancerului, stimulează pancreasul și ajută la funcționarea optimă a plămânilor, totul grație conținutului ridicat de capsaicină, ce este eficientă în reducerea durerilor și în ameliorarea durerior. Ardeiul iute conține, de asemenea, vitamina A, ajutând la deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate.

Articol citit de 2569 persoane