Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu probleme ale tiroidei atunci ar trebui să renunți la anumite alimente ce pot să aibă un impact negativ în ceea ce privește funcționarea acestei glande.

Descoperă mai jos, care sunt alimentele pe care ar trebui să le eviți dacă ai probleme cu tiroida:

Alimentele de tip fast-food

Conform nutriționiștilor, glanda tiroidă folosește iodul din alimentație pentru a crea hormonii T3 și T4. De fapt, această glandă este singura care folosește iodul. Tocmai de aceea este important să renunți la produsele de tip fast-food deoarece conțin o cantitate mare de sare dar foarte puțin iod.

Alimentele bogate în zahăr

Dacă suferi de tiroidită Hashimoto, atunci ar trebui să renunți la alimentele care conțin zahăr întrucât acestea au un impact negativ asupra funcției pancreatice și determină rezistența la insulină, ceea ce duce la scăderea producției de hormoni tiroidieni.

Legumele crucifere

Legumele crucifere sunt recomandate persoanelor care vor să aibă o alimentație sănătoasă și echilibrată însă legumele precum varză, broccoli, conopidă, ridichi sau napi nu sunt recomandate persoanelor care au probleme cu tiroida, deoarece blochează absorbția iodului de către glanda tiroidă.

Alimentele care conțin gluten

Glutenul este o sursă bogată de gliadină, o proteină care nu este recunoscută de organism. Astfel, atunci când consumi alimente bogate în gluten, tiroida este expusă acțiunii acestei proteine întrucât glanda produce o enzimă asemănătoare ca structură gliadinei și anume transglutaminaza. Astfel, atunci când consumi alimente care conțin gluten, sistemul imunitar declanșează o reacție de atac împotriva gliadinei și, totodată, împotriva enzimei similare gliadinei, transglutaminaza.

Glutenul poate afecta tiroida timp de 6 luni după ce a fost consumat, motiv pentru care, în cazul în care ai o afecțiune tiroidiană, trebuie să faci regulat, și un test de intoleranță la gluten.

Sursa foto: https://www.dreamstime.com/

Articol citit de 2515 persoane