Pierderea unei persoane dragi este, fără doar și poate, o încercare grea pentru oricine, întrucât durerea nu poate fi anulată.

Dacă la început o persoană care și-a pierdut pe cineva drag poate experimenta șocul inițial, apoi se poate confrunta cu o revoltă interioară, care este dată de un mecanism de apărare a eului. Ulterior, însă, odată cu trecerea timpului, vei începe să-ți găsești echilibrul și să accepți pierderea suferită.

Ca să treci mai ușor peste o astfel de dramă, ține cont de aceste recomandări:

Acceptă pierderea suferită

Fie că vorbim de trecerea în neființă a unui bunic, a unui prieten, a unui părinte ori a unui partener, trebuie să accepți situația, indiferent de cât de dramatică e. Moartea este firească, motiv pentru care este important să accepți această situație și să păstrezi în minte memoria celui trecut în neființă/

Exprimă-ți sentimentele

Să suferi în tăcere după moartea cuiva drag nu e o soluție. Dacă simți să plângi, fă-o. Dacă simți să zbieri, la fel, fă-o. Te va ajuta să atenuezi durerea. Evident, o soluție pentru a depăși momentele dureroase este să vorbești cu cineva drag despre sentimentele pe care le experimentezi.

Ai mai multă grijă de tine

Să treci printr-o astfel de perioadă poate fi extrem de dificil, iar stresul, în astfel de situații, îți va consuma multă energie. Ai grijă de tine și dormi suficient. Ba mai mult, ca să uiți de drama pe care o trăieși, ieși cu prietenii. Rămâi activă și vei depăși momentele dureroase.

Cere ajutor specializat

Dacă simți că nu reușești să depășești momentele dificile, cere ajutor specializat. Decât să ajungi să te afunzi într-o depresie, mai bine cere ajutor dintimp. Evident, ca să-ți recapeți tonusul, întoarce-te la muncă rapid. Te va ajuta să-ți păstrezi tonusul și să uiți de gândurile referitoare la drama pe care o trăiești.

Articol citit de 2267 persoane