Ceea ce gândești și, mai ales, ceea ce simți, îți afectează sistemul imunitar într-un fel nebănuit. Anumite emoții, precum temerile persistente, te fac mult mai vulnerabilă în fața bolilor, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință.
Stresul, anxietatea și tristețea sunt stări care își lasă amprenta nu doar asupra stării tale psihice, ci și a sănătății, întrucât aceste emoții îți pot slăbi sistemul imunitar, crescând astfel riscurile de a te îmbolnăvi.
Potrivit unui studiu realizat în 2018, emoțiile negative influențează în mod direct sistemul imunitar.
De asemenea, studiul, care a fost condus de o echipă din Pennsylvania State University, a arătat că anxietatea, spre exemplu, poate crește inflamațiile din organism.
În cadrul acestui studiu, Jennifer E. Graham-Engeland și colegii săi au explicat că inflamațiile apar ca răspuns ale sistemului imunitar. Mai exact, procesul este similar cu felul în care organismul reacționează în fața bolilor infecțioase ori a unei răni. Concret, creierul, în cazul unui disconfort emoțional, detectează o amenințare, ceea ce activează mecanismul antiinflamator.
Așadar, ceea ce se întâmplă în mintea ta are efect imediat asupra stării de sănătate, astfel că există dovezi clare că stresul și anxietatea alterează activitatea creierului, ceea ce duce la slăbirea sistemului imunitar.
Potrivit specialiștilor, tristețea persistentă, anxietatea, sentimentul de teamă și amenințare, ideea obsesivă că se va întâmpla ceva rău, stresul îndelungat, iritabilitatea, frustrarea și furia sunt emoții pe care unele persoane le resimt și care ar trebui să fie combătute înainte de a le altera starea de sănătate. Mai exact, aceste emoții pot duce la agravarea unor boli numeroase, precum boli cardiovasculare, boli inflamatorii, diabet, obezitate, tulburări digestive și chiar depresie.
Ce poți face? Ei bine, așa cum mergi la un specialist când te confrunți cu o durere, așa trebuie să ai grijă și de starea de sănătate psihică. Să-ți gestionezi emoțiile negative poate fi dificil, însă poți lua în considerare posibilitatea de a apela la un ajutor de specialitate, precum psiholog ori psihiatru, mai ales că există numeroști specialiști care oferă consultații online.
Totodată, poți încerca și să vorbești cu un prieten, întrucât te poate ajuta să vezi lucrurile mai clar și să înțelegi emoțiile care te copleșesc.
Credit foto: Shutterstock
Articol citit de 295 persoane
Acest articol nu are comentarii!