Din punct de vedere botanic, zmeura este un arbust mic care aparține familiei Rosaceae. Ea creste foarte bine in zonele cu clima temperata. Zmeura este nativa in Europa, dar astăzi este cultivata pe scară largă în multe regiuni temperate din întreaga lume, în cDZRul fermelor supravegheate, producătorii principali de zmeura fiind Polonia, Statele Unite ale Americii, Germania și Chile.

Denumirea stiintifica: Rubus idaeus.

Zmeura este saraca in calorii si grasimi. Cu toate acestea, ea este o sursa bogata de fibre dietetice și antioxidanți.

100 g fructe de padure dețin doar 52 de calorii, dar oferă 6,5 g de fibre (16% din aportul zilnic recomandat).

Zmeura are un nivel semnificativ ridicat de fitochimicale flavonoizilor fenolici, cum ar fi antocianine, acidul elagic (tanin), quercetina, acid galic, cyanidina, pelargonidina, catechinele, kaempherol și acid salicilic. Studiile științifice arată că compușii antioxidanți din aceste boabe joaca un rol potential impotriva cancerului, imbatranirii, a inflamatiei si a bolilor neuro-degenerative.

Xilitol-ul este un substitut de zahăr cu conținut caloric scăzut extras din zmeura. O lingurița de xilitol detine doar 9,6 calorii, comparativ cu 15 de calorii de zahăr. Xilitol-ul este absorbit în sânge mai lent decât zahărul simplu și nu contribuie la indicele glicemic ridicat. Prin urmare, aceasta poate fi de ajutor la diabetici pentru a reglementa fluctuații mari ale nivelului de zahar din sange.

Zmeura proaspeta este o sursa excelenta de vitamina C, care este, de asemenea, un antioxidant natural puternic. 100 g boabe furnizează 26,2 mg sau aproximativ 47% din DZR de vitamina C. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta organismul uman sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi, contra inflamației și radicalilor liberi.

Zmeura conține vitamine antioxidante cum ar fi vitamina A și vitamina E. Pe lângă antioxidanții menționati mai sus, este de asemenea bogata în alte câteva elemente de promovare a sănătății cum ar fii poliluteina, zea-xanthin și beta-caroten, dar în cantități mici. În total, acești compuși ajuta să acționeze ca captatori de protecție împotriva radicalilor liberi de oxigen-derivate și specii reactive de oxigen (ROS), care joaca un rol in imbatranire si diverse procese patologice.

Zmeura contine o cantitate buna de minerale, cum ar fi potasiu, mangan, cupru, fier și magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corpului care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Manganul este utilizat de către organism ca un cofactor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Cuprul este necesar pentru producerea de celule roșii din sânge.

Fructele de zmeura sunt bogate în grupa B-complex de vitamine si vitamina K. Fructele contin cantitati foarte bune de vitamina B-6, niacina, riboflavina si acid folic. Aceste vitamine sunt co-factori pentru organism de ajutor in metabolismul glucidelor, proteine ​​și grăsimi.

Prevenirea cancerului

Zmeura contine antioxidanti puternici care lucreaza impotriva radicalilor liberi, inhibarea creșterii tumorii și scăderea inflamației în organism. Contine aceiași polifenoli puternici care protejeaza impotriva bolilor de inima, de asemenea indeparteaza cancerul lent de mai multe tipuri, inclusiv esofagian, pulmonar, al gurii, faringelui, endometrial, pancreatic, de prostată și de colon.

Articol citit de 7513 persoane