Una dintre semințele oleaginoase inițiale cunoscute de omenire, semințele de susan au fost utilizate pe scară largă în culinară, cât și în medicamentel tradiționale pentru proprietățile lor nutritive, preventive și curative. Susanul este o sursă importantă de fito-nutrienti, cum ar fi acizii grași omega-6, fenolici flavonoid anti-oxidanti, vitamine și fibre dietetice cu potențial anti-cancer, precum și proprietăți de promovare a sănătății.

Planta de susan este o planta anuala inalta in familia Pedaliaceae, care crește pe scară largă în Asia, în special în Burma, China si India. Este, de asemenea, una dintre culturile comerciale de top din Nigeria, Sudan și Etiopia.

Denumire științifică: Sesamum indicum.

Susanul este printre semintele bogate in vitamine si minerale, de calitate. Ele sunt surse foarte bune de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, acid folic, tiamina (vitamina B1), piridoxina (vitamina B6) și riboflavină.

100 g de susan conține 97 micrograme de acid folic, aproximativ 25% din aportul zilnic recomandat. Acidul folic este esential pentru sinteza ADN-ului. Când este administrat femeilor gravide în timpul perioadei de pre-concepție, poate preveni defectele de tub neural la nou-nascuti.

Niacina este un alt complex de vitamina B găsit abundent în ulei de susan. Aproximativ 4,5 mg sau 28% din nivelurile de consum zilnic de niacina necesare este asigurată de doar 100 g de semințe. Niacina ajuta la reducerea nivelului de LDL-colesterol din sânge. In plus, ea intensifică activitatea GABA in interiorul creierului, care, la rândul său, ajută la reducerea anxietății și nevrozei.

Semintele sunt surse bogate de multe minerale esențiale. Calciu, fier, mangan, zinc, magneziu, seleniu, cupru sunt concentrate în special în semințe de susan. Multe dintre aceste minerale au un rol vital în mineralizarea oaselor, producerea de celule roșii din sânge, sinteza de enzime, producerea de hormoni, precum si reglementarea activitatii musculare cardiace si ale scheletului.

(36.00 grame) Calorii: 206

  • cupru 163%

  • mangan 45%

  • calciu 35%

  • magneziu 32%

  • fosfor 32%

  • fier de 29%

  • zinc 25%

  • molibden 24%

  • seleniu 23%

  • vitamina B123%

  • Fibră 17%

Articol citit de 7508 persoane