Prunele (sau să le numim noi prune uscate?) au fost vândute ca un remediu digestiv popular pentru zeci de ani, în principal din cauza acestor trei componente: fibre, sorbitol (un alcool de zahăr) și un natural laxativ compus numit isatină difenil.

Dincolo de beneficiile pentru tractul digestiv, precum și faptul că acestea oferă un hit dulce pentru numai 30 de calorii, prunele și prunele uscate au multe alte proprietăți de sănătate minunate. Iată doar câteva:

1. Acestea protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a altor boli cronice

Prunele conțin niveluri ridicate de fitonutrienti numite fenoli. Sunt deosebit de mare în două fitonutrieni unice denumite acid neochlorogenic și clorogenic. Numeroase studii arată că acesti fitonutrienti ajuta pentru a preveni deteriorarea celulelor în special atunci când vine vorba de oxidarea moleculelor de lipide din organism. Deoarece toate membranele celulare, precum si celulele creierului nostru, sunt în mare parte formate din lipide care conțin grăsimi, acestea sunt fitonutrienti importanti pentru a avea in dieta. Acești compuși au fost de asemenea dovedit a inhiba oxidarea colesterolului LDL din organism făcându-le un factor important în prevenirea bolilor cronice.

2. Ele ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 si obezitatea

Prunele sunt bogate in fibre solubile, care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele solubile încetinește viteza cu care produsele alimentare iese din stomac și, ca urmare, întârzie absorbția zahărului în fluxul sanguin. Fibrele solubile asemenea, crește sensibilitatea organismului la insulina.

Fibra solubilă în prune uscate vă ajută să vă simțiți mulțumit după o masă, care poate preveni excesele alimentare și creșterea în greutate ulterioară.

3. Prunele ajuta la scaderea colesterolului

Fibra solubilă ajută la scăderea colesterolului prin înmuierea excesului biliar in intestin si apoi excretandu-l. Fierea este facut din colesterol in ficat, in scopul de a digera grăsime. În cazul în care corpul excreta bilia împreună cu fibrele din prune, ficatul trebuie să utilizeze colesterol în organism pentru a face mai multe bile scăzând astfel cantitatea în circulație în organism. Fibrele solubile pot inhiba, de asemenea, cantitatea de colesterol fabricat de ficat, în primul rând. Un studiu a constatat că 2011 prunele sunt mai eficiente decât pătlagina la ameliorarea constipației.

4. Reduce riscul de osteoporoza

Un studiu din 2011 a arătat că prunele sunt cele mai eficiente fructe în prevenirea și inversarea pierderii osoase datorită surselor bogate de compuși phenoic și flavonoizilor.

5. Sunt o sursa buna de vitamina K si beta-caroten

Un studiu de 2013 a arătat că un aport crescut in beta-caroten poate face de fapt, oamenii mai fericiti. Beta-carotenul, de asemenea, protejează și repară daunele radicalilor liberi asupra celulelor noastre adica poate inversa semnele de imbatranire. Vitamina K lucrează împreună cu beta-carotenul pentru a lupta impotriva semnelor de imbatranire, ajutând la reducerea pierderii osoase și îmbunătățirea circulației.

Articol citit de 6846 persoane