Frunzele de cătină și florile sunt folosite pentru tratarea artritei, ulcere gastrointestinale, gută, și erupții cutanate  cauzate de boli infecțioase, cum ar fi pojarul. Un ceai care conține frunze de cătină este folosit ca sursă de vitamine, antioxidanți, blocuri de proteine ​​(aminoacizi), acizi grași și minerale; pentru îmbunătățirea tensiunii arteriale și scăderea colesterolului; prevenirea si controlul bolilor vaselor de sânge; și creșterea imunității.

Boabele de cătină sunt utilizate pentru prevenirea infecțiilor, îmbunătățirea vederii și încetinirea procesului de îmbătrânire.

Uleiul de semințe sau boabe este utilizat ca expectorant pentru afânarea sputei; pentru tratarea astmului, tulburări cardiace, inclusiv dureri în piept (angină pectorală) și valori crescute ale colesterolului; pentru prevenirea bolii vaselor de sânge; și ca antioxidant. ulei de cătină este de asemenea folosit pentru încetinirea declinului de capacități de gândire cu vârsta; reducerea bolilor datorate cancerului, precum și limitarea toxicitatea tratamentului cancerului chimic (chimioterapie); echilibrarea sistemului imunitar; in tratarea afectiunilor stomacului si a bolilor intestinale, inclusiv ulcere si esofagita de reflux (GERD); tratarea orbire de noapte și ochi uscat; și ca o sursă suplimentară de vitamina C, A și E, beta-caroten, minerale, aminoacizi și acizi grași.

Unii oameni aplică fructe de cătină, concentrat de fructe de pădure și fructe de pădure sau uleiul din semințe direct pe piele pentru prevenirea arsurilor solare; pentru tratarea leziunii radiații de raze X si arsurile solare; pentru vindecarea rănilor, inclusiv escare, arsuri și tăieturi; pentru acnee, dermatită, piele uscată, eczeme, ulcere ale pielii, precum și modificări ale culorii pielii dupa nastere; și pentru protejarea membranelor mucoase.

În produsele alimentare, fructele de cătină sunt folosite pentru a face jeleuri, sucuri, piureuri, și sosuri.

În industria prelucrătoare, catina este utilizata în produsele cosmetice și produse anti-îmbătrânire.

Cătina conține vitaminele A, B1, B2, B6, C, și alte ingrediente active. Ar putea avea o oarecare activitate impotriva ulcere gastrice si intestinale, si simptome arsuri la stomac.

Articol citit de 6277 persoane