Compoziție: 90% sinefrină, 40% flavone polimetoxilate, 22% nobiletin, 18% tangeretină.

Portocalul amar (Citrus aurantium) este un pom din clasa citricelor, cu fructe foarte decorative, cu gust dulce-acrișor sau amărui. Din punct de vedere comercial, fructele sunt folosite mai ales pentru marmelade.

Este o varietate veche, cultivată în Toscana încă din secolul al XVI-lea. Planta, de vigoare medie, are frunze frumoase de un verde intens, flori albe, mari și parfumate iar fructul, de  mărime medie, este portocaliu, striat. Acest copac a fost descoperit în gradinile familiei Medici. Alte denumiri cunoscute: Bitter orange, Sour Orange, Arancio Amaro Scannellato.

Acțiune

Sinefrina este un alcaloid, unul dintre cele mai populare arzătoare de grăsimi, care crește termogeneza (funcția organismului de a produce căldură). Practic, crescând această funcție, corpul consumă mai multă energie în metabolismul bazal. Activează adrenoreceptorii β-3 care, pe lângă creșterea termogenezei, susțin și descompunerea grăsimilor. Metabolismul bazal face referire strictă la cantitatea de energie necesară organismului pentru supraviețuire atunci când acesta se află în repaus total, adică numarul de calorii de care corpul are nevoie atunci când tu dormi, energia consumată de organism, este direcționată către respirație, circulație sanguină și menținerea temperaturii organismului. Sinefrina este similară cu efedrina dar nu are efectele secundare ale acesteia asupra sistemului nervos central și asupra sistemului cardiovascular pentru ca sinefrina stimuleaza receptorii adrenergici beta-3, care intervin cu precădere în reglarea metabolismului lipidic (nu beta-1 și beta-2, ca în cazul efedrinei).

Flavonele polimetoxilate: sunt un tip special de flavonoide, compuși fenoli metoxilați, care se regăsesc în citrice, cele mai importante ca acțiune fiind nobiletina și tangeretina. Ele au un efect protector asupra organismului, contribuie la metabolizarea colesterolului și a zahărului din sânge.

O echipă de cercetare condusă de Dr. Murray Huff de la Universitatea Western Ontario Huff a demonstrat prin studii că, atât in vitro (în celulele hepatomului uman), cât și in vivo (pe șoareci rezistenți la insulină și cu ateroscleroză), că nobiletina prezintă proprietăți antiaterogene și antidiabetice. Aceste constatări indică faptul că nobiletina poate ajuta la atenuarea rezistenței la insulina umană și la reglarea dezechilibrului lipidic asociat cu riscul de ateroscleroză. Tangeretina are proprietăți de scădere a colesterolului, anticancer și neuroprotectoare.

Cercetările efectuate pe hamsteri au arătat că flavonele polimetoxilate din citrice, inclusiv tangeretina, prezintă activitate hipolipidemică, scăzând semnificativ lipoproteinele serice totale și cu densitate foarte scăzută + colesterolul LDL (Kurowska et al., 2004). Un alt studiu efectuat pe modele de șobolani cu leziuni ale bolii Parkinson a arătat că dozele mari de tangeretină reduc pierderea celulelor tirozin-hidroxilaze-pozitive și a conținutului de dopamină striatală în celulele expuse la o neurotoxină, acționând astfel ca un agent neuroprotector (Datla et al., 2001).

Tangeretina prezintă potențial ca agent anticancer (Hirano și colab., 1995; Manthey și Guthrie, 2002). În studiile in vitro s-a demonstrat că tangeretina induce apoptoza în celulele leucemice (intervalul IC50 de la 0,062 și 0,173 pM), în timp ce nu prezintă citotoxicitate împotriva celulelor imune normale (Hirano și colab., 1995). Se pare că acţionează prin oprirea celulelor canceroase în faza G1 a ciclului celular, prevenind astfel replicarea (Hirano şi colab., 1995). Flavonele metoxilate par să prezinte, în general, activități antiproliferative puternice împotriva liniilor de celule canceroase umane (Manthey și Guthrie, 2002).

Referințe:

  • Datla K, Christidou M, Widmer W, Rooprai H și Dexter D. (2001). Distribuția tisulară și efectele neuroprotective ale tangeretinei flavonoide citrice într-un model de șobolan al bolii Parkinson. Neuroraport. 12: 3871-3875.
  • Hirano T, Abe K, Gotoh M și Oka K. (1995). Tangeretina de flavone citrice inhibă creșterea celulelor leucemice HL-60 parțial prin inducerea apoptozei cu citotoxicitate mai mică asupra limfocitelor normale. Br J Cancer. 72(6): 1380-1388.
  • Kurowska E și Manthey J. (2004). Efecte hipopolipidemice și de absorbție a flavonelor polimetoxilate din citrice la hamsterii cu hipercolesterolemie indusă de dietă. J Agric Food Chim. 52: 2879-2886.
  • Manthey J și Guthrie N. (2002). Activitățile antiproliferative ale flavonoidelor citrice împotriva a șase linii de celule canceroase umane. J Agric Food Chem 50: 5837-5843.
  • Rouseff R și Ting S. (1979). Conținutul de tangeretină din coaja de citrice din Florida, determinat prin HPLC. Proc Fla State Hort Soc. 92: 145-148.
  • Vanhoecke B, Delporte F, Van Braeckel E, Heyerick A, Depypere H, Nuytinck M, De Keukeleire D și Bracke M. (2005). Un studiu de siguranță al administrării orale de tangeretină și xanthohumol la șoarecii de laborator. In vivo.19: 103-108.

Portocalele amare sunt utilizate tradițional ca remediu natural împotriva stărilor de greață, a constipației și a indigestiei. În medicina tradițională chineză, sunt folosite pentru readucerea energiei în corp. Un alt efect este suprimarea apetitului, creșterea energiei și a ratei metabolice. În ultimii ani, studiile de specialitate au relevat efectul benefic al acestui extract pentru tratarea arsurilor la stomac, a infecțiilor și pentru eliminarea kilogramelor în plus. Potrivit specialiștilor, portocalele amare fac parte din categoria de alimente care stimulează metabolismul și accelerează arderea grăsimilor. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care iau extract de portocale amare, fie simplu, fie ca parte componentă a unei formule combinate, pot slăbi cu până la 2 kg în plus pe lună.

Contraindicații:

  • Persoanelor alergice la citrice;
  • Femeilor însărcinate sau care alăptează.

Articol citit de 1145 persoane