Măslinele sunt fructe în formă ovală, obținut din arborele Olea europaea; un, copac naturalizat dimensiune medie de origine mediteraneană. Fructele și uleiul extras din ele, au fost o parte din surse importante de alimente pentru nativii din jurul Marii Mediterane de secole.

În mod tradițional, măsline au fost văzute ca un aliment foarte sănătos. Pe langa furnizarea de energie, ele compun unor cantități semnificative de anti-oxidanți derivate din plante, minerale, fito-steroli, și vitamine.

Măslinele sunt o sursa moderata de calorii; 100 g de fructe transporta doar 115 de calorii. Conținutul lor caloric practic provine din grasimi. Cu toate acestea, fructul compune grăsimi sănătoase sub formă de

acizi grași mono-nesaturați (MUFA), cum ar fi acidul oleic (18: 1) și acid palmitoleic (16: 1), care ajuta la scăderea LDL sau "colesterolul rau" si creste HDL sau "bun colesterolul "în sânge. Studiile de cercetare sugereaza ca dieta mediteraneana, care este bogat în acizi grași mononesaturați ajuta la prevenirea bolilor arterelor coronare si accident vascular cerebral prin favorizarea profilului lipidelor din sânge sănătos.

Fructe de măsline conține tirozol compuși fenolici, cum ar fi oleuropein și oleocanthal. Acești compuși sunt responsabili pentru gustul amar și picant. Oleocanthal, oleurpein și hidroxitirozol derivatul său sunt naturi cele mai puternice anti-oxidanți. Împreună cu vitamina E si carotenoide, ele joacă un rol vital lupta impotriva cancerului, inflamatie, boli ale arterelor coronare, boli degenerative ale nervilor, diabet ... etc.

Studiile sugereaza ca oleocanthal a ibuprofen (AINS) cum ar fi activitățile furnica-inflamatorii. Dieta mediteraneană, care utilizează măsline și uleiul său poate fi responsabil în parte, pentru incidenta mai mici de boli ale arterelor coronare.

Măsline conține o cantitate bună de vitamina E. 100 g de vindecat și conserve din fructe furnizează 1,65 mg (11% din DZR) de alfa-tocoferol. Vitamina E este un puternic antioxidant solubil în lipide, necesară pentru menținerea integrității membranei celulare a mucusa și a pielii prin protejarea-l de radicalii nocivi fără oxigen.

In plus, ele contin cantitati mari de minerale precum calciu, cupru, fier, mangan si zinc. Mai mult, ele sunt surse mici de vitamine din complexul B, cum ar fi niacina, colină și acid pantotenic.

Uleiul exprimat din aceste fructe este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai sanatoase uleiuri comestibile, deoarece contine mai putine grasimi saturate si compune linoleic (omega-6) și acid linolenic (omega-3) acizi grași esențiali la recomandat 8: 1.

Articol citit de 5293 persoane