Coacăzele negre sunt unele dintre cele mai populare fructe de pădure în sezonul de vară. Ele sunt incredibil de bogate în fitonutrienți și antioxidanți, vitali pentru sănătatea noastră. Coacăzul negru aparține familiei Grossulariaceae, având numele științific ”Ribes nigrum”. Coacăzele sunt native din nordul  și centrul Europei și Siberia.

Studiile științifice sugerează că efectele coacăzele negre pot avea efecte benefice asupra sănătății noastre, fiind un adversar redutabil al cancerului, îmbătrânirii, inflamațiilor și bolilor neurologice. Coacăzele negre au una dintre cele mai mari valori antioxidante dintre fructe, după aronia și afine.

Coacăzele negre sunt o surspă excelentă de vitamina C; astfel, 100g de coacăze proaspete furnizează mai mult de 300% din valorile dozei zilnice recomandate de vitamina C. Studiile științifice au aratat că fructele bogate în vitamina C ajută organismul uman să dezvolte imunitate împotriva agenților infecțioși și, de asemenea, ajută la îndepărtarea radicalilor nocivi din organism. Coacăzele negre conțin cantități mici dar semnificative de vitamina A și flavonoizi antioxidanți cum ar fi beta-caroten, zeaxantină și criptoxantină. Vitamina A este necesară pentru menținerea integrității mucoaselor și pielii și este o vitamină esențială pentru o vedere sănătoasă. În plus, consumul de fructe bogate in flavonoizi antioxidanți ajută la protejarea plămânilor și cavității orale de cancer. Coacăze negre proaspete sunt, de asemenea, bogate în multe vitamine esențiale, cum ar fi acidul panthotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1). Coacăzele negre conțin cantități mari de fier: 100g boabe de coacăz furnizează aproximativ 20% din doza de fier zilnică recomandată. Fierul este un factor important în metabolismul celular si producerea de celule roșii din sânge (RBC) în măduva osoasă. În plus, aceste fructe sunt și o sursă foarte bună de alte minerale importante, cum ar fi cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, esențiale în metabolismul organismului.

Articol citit de 5951 persoane