Ce este hernia abdominală?

O hernie este proeminența unui organ sau a unei bucăti de țesut din spațiul său în care stă în mod normal. În abdomen, o hernie implică, de obicei, o bucată de intestin sau căptușeala acestuia (denumita epiploon), pătrunzând printr-o zonă slabă a peretelelui abdominal. Peretele abdominal este format din straturi din diferite țesuturi, straturi musculare. Puncte slabe se pot dezvolta în aceste straturi pentru a permite conținutului cavității abdominale să iasă. Cele mai frecvente hernii sunt în zona inghinala (hernii inghinale) și în diafragmă (hernii hiatale). Herniile pot fi prezente de la naștere (congenitale) sau se pot dezvolta în orice moment ulterior (dobândite).

Care sunt diferitele tipuri de hernii abdominale?

Herniile de etaj abdominal și pelvin

Herniile inghinale sunt cele mai comune dintre herniile abdominale. Canalul inghinal este deschiderea care permite cordonului spermatic și testiculului să coboare din cadrul abdominal unde se dezvolta într-un fetus, în scrot. După ce testiculul coboară, deschiderea ar trebui să se închidă ermetic, dar, uneori, muschii care se ataseaza la pelvis lăsa o zonă slaba. La femei, prin urmare, herniile inghinale mai puțin probabil să apară, deoarece nu este nevoie de o deschidere permanentă în canalul inghinal .

O hernie femurală se poate produce prin deschiderea din podeaua abdomenului unde artera și vena femurală trec în picior. Datorită structurii lor osoase largi, herniile femurale tind să apară mai frecvent la femei.

Herniile obturatorului sunt cele mai rare din cele ale planșeului pelvin. Acestea sunt în mare parte gasite la femeile care au avut mai multe sarcini sau care au pierdut in greutate semnificativ. Hernia apare prin canalul obturator, o altă conexiune pentru cavitatea abdominală si picior, care conține artera obturatorie, vena și nervul .

Herniile peretelui abdominal anterior

Peretele abdominal este format din muschii care se oglindesc reciproc în dreapta și stânga. Acestea includ dreptul abdominal precum si oblicul intern, oblicul extern și transversalul. Diateza recti nu este o hernie adevarata ci mai degrabă o slăbire a liniei albe, membrana fibroasă care unește cei 2 mușchi drepți.

Când herniile epigastrice apar la sugari, ele apar din cauza unei slăbiciuni pe linia mediană a peretelui abdominal în cazul în care cei doi mușchi drepti se unesc între stern și abdomen. Uneori, această slăbiciune nu devine evidentă decât mai târziu, în viața de adult, când apare o umflatură la nivelul abdomenului superior.

Buricul sau ombilicul, este locul unde cordonul ombilical atașează fătul la mamă, care permite circulația sângelui la făt. Herniile ombilicale cauzează bombarea anormală ombilicală și sunt foarte frecvente la nou-nascuți și de multe ori nu au nevoie de tratament dacă nu apar complicații. Unele hernii ombilicale se pot mări și pot necesita reparații.

Herniile spigeliene apar pe marginile exterioare ale mușchiului drept abdominal și sunt rare. Sunt eventrații care apar ca o complicație a chirurgiei abdominale, unde mușchii abdominali sunt tăiați pentru a permite chirurgului să intre în cavitatea abdominală, să opereze. Deși mușchiul este de obicei reparat, acesta zonă devine relativ zonă de slăbiciune, cu potențial care să permită organelor abdominale sa hernieze prin incizie.

Herniile diafragmei

Herniile hiatale apar atunci când o parte din stomac alunecă prin orificiul din diafragmă unde esofagul trece din torace în abdomen. O hernie hiatală de alunecare este cel mai comun tip și se produce atunci când esofagul inferior și porțiuni ale stomacului alunecă prin diafragmă înspre torace. Herniile paraesofagiene apar atunci când herniază stomacul în torace pe langa esofag. Acest lucru poate duce la complicații grave de obstrucție sau de stomac răsucit (volvulus).

Herniile diafragmatice traumatice pot apărea din cauza unei accidentări majore în care  un traumatism contondent slăbește sau rupe mușchiul diafragmei care permite hernierea imediata sau întârziate a organelor abdominale în cavitatea toracică . Acest lucru poate apărea după un traumatism penetrant de la o lovitură de cuțit sau foc de arma.

Herniile diafragmatice congenitale sunt rare și sunt cauzate de lipsa congenitala a diafragmei de a se forma complet in timpul dezvoltarii fetale . Acest lucru poate duce la insuficienta plamanilor de a se dezvolta pe deplin și scăderea funcției pulmonare în cazul in care organele abdominale migreaza în piept . Cel mai comun tip este hernia Bochdalek, la marginea laterală a diafragmei . Herniile Morgagni sunt rare și sunt un eșec in partea din față a diafragmei .

Care sunt cauzele unei hernii abdominală?

O hernie poate fi congenitală și prezenta la nastere sau se pot dezvolta în timp, în zonele de slăbiciune ale peretelui abdominal . Creșterea presiunii în cavitatea abdominală poate provoca stres la nivelul punctelor slabe și permite părți ale cavității abdominale să protruzeze sau sa hernieze .

Creșterea presiunii abdominale poate avea loc într-o varietate de situații , inclusiv tuse cronica , lichid în cavitatea abdominală( ascita ) crescut , dializa peritoneala utilizata pentru a trata insuficienta renala si tumorile sau masele din abdomen . Presiunea poate crește ca urmare a excesului de greutate ridicat , fortarea de a avea un scaun sau urina , sau de la un traumatism abdominal .Sarcina sau greutatea abdominala excesiva si circumferinta sunt de asemenea factori care pot duce la o hernie .

Care sunt semnele si simptomele unei hernii abdominală?

Majoritatea oamenilor pot simți o umflătură în cazul în care o hernie inghinala se dezvolta in zona abdomenului . Poate fi prezenta o arsura sau senzatie de durere ascuțită în zona din cauza inflamației nervului inghinal sau o senzatie de plenitudine in zona inghinala. În cazul în care o hernie apare ca urmare a unui eveniment ca ridicarea de  greutate mare , o durere ascutita sau ruptura pot fi simtite . Cu toate acestea , mulți oameni nu au nici o alta senzatie decât o senzație de plenitudine în zona canalului inghinal.

Complicatiile apar atunci când o bucată de intestin sau epiplon devine strangulata ( incarcerata ) în sacul herniar . O bucată de intestin poate sa hernieze și să devină blocata . În cazul în care intestinal se umfla , aceasta poate sugera o urgență chirurgicală , pe masura ce isi pierde aprovizionarea cu sânge și devine strangulat . În această situație , durerea este semnificativa si apare greata si varsaturile , semnaland o posibila obstructie intestinala . Febra poate fi asociată cu strangularea intestinului , al carui tesut se necrozeaza.

O hernie Richter include doar o parte a peretelui intestinal herniat . Aceasta nu va cauza în mod necesar o obstructie, încă permite conținutul intestinului sa treaca , dar acea parte a peretelui intestinal care este prinsa si strangulata poate să moară .

Hernie femurala si obturatorie sunt prezente la fel de mult ca și herniile inghinale , deși din cauza locației lor anatomice , pot fi mult mai dificil de apreciat .

Herniile ombilicale sunt ușor de observant. La adulți de multe ori se manifesta cu o crestere a presiunii abdominale . Complicatiile includ din nou încarcerare și strangulare .

O hernie hiatala nu produce multe simptome, dar atunci când se produce o hernie de alunecare , localizarea anormala a jonctiunii gastroesofagiene deasupra diafragmei afectează functia sa și poate aparea reflux gastroesofagian . Refluxul gastroesofagian ( GERD ) poate provoca arsuri, dureri în piept , dureri epigastrice și de arsură în partea superioară a abdomenului , greață , vărsături , precum și un gust acru de la acidul din stomac care spală partea din spate a gatului .

Herniile provocate de sport provoaca dureri prin rasucirea continutului, herniat datorita cresterii presiunii din acea zona. Nu reprezinta o hernie adevărata și prin urmare, nu exista complicatia de intestin incarcerat sau strangulat . Cu toate acestea , sportul și hernii inghinale pot coexista .

Cum sunt diagnosticate herniile abdominale?

Pentru herniile inghinale , cei mai multi pacienti observa o senzație de plenitudine sau un nodul în zona abdomenului cu durere și senzatie de ardere . Examenul fizic poate confirma diagnosticul . Herniile femurale si obturatorie sunt mai dificil de apreciat și simptomele de durere inghinală sau pelvina recurente nu sunt insotite de semne fizice, fapt ce poate solicita o scanare CT pentru a dezvălui diagnosticul . Herniile ombilicale sunt mult mai ușor de localizat datorita proeminenței din ombilic .

Herniile care sunt încarcerate sau strangulate prezinta o provocare mai mare , deoarece exista probabilitatea ca tesutul intestinal sa se necrozeze si sa moara . Medicul urmărește indicii de obstrucție , inclusiv prezența durerii , greață , vărsături , febră. Razele X sau scanarea CT pot fi necesare pentru a evalua intestinul , dar în cazul în care diagnosticul clinic este realizat , sesizarea de urgență a unui chirurg este de obicei imperioasa .

Herniile hiatale asociate cu GERD sunt adesea diagnosticate din istorice și examen fizic . Diagnosticul poate fi confirmat de raze X , ce pot dezvălui o parte din stomac în torace . În cazul în care există motive de îngrijorare cu privire la complicatii, inclusiv inflamarea esofagului ( esofagita ) , ulcere sau sângerare , poate fi necesară o endoscopie efectuata de un gastroenterolog .

Care este tratamentul pentru o hernie abdominală?

Repararea herniei inghinala este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale efectuate în SUA, cu aproape un milion de operații care apar in fiecare an . Cele mai multe hernii ale peretelui abdominal sunt reparate electiv atunci când starea de sănătate a pacientului poate fi maximizată pentru a reduce riscul atat al operatiei cat si pe cel anestezic .

Operatia de hernie inghinala poate fi realizată prin laparoscopie sau printr-o procedură deschisă numit herniorafie , cazul în care chirurgul repara hernia printr-o incizie in peretele abdominal . Tipul de operare depinde de situația clinică și de urgența chirurgicala și decizia este luată de chirurg, fiind adaptata pentru fiecare pacient .

Alte hernii de perete abdominal pot fi similar reparate pentru a consolida defectul din peretele abdominal și pentru a reduce riscul complicatiei de încarcerare a intestinului si de strangulare.

Herniile hiatale pot fi tratate chirurgical pentru a plasa stomacul înapoi în cavitatea abdominală și pentru consolidarea joncțiunii gastroesofagiene. Cu toate acestea, chirurgia nu se practica în mod obișnuit, deoarece cele mai multe simptome sunt datorate de GERD. Medicamente, dieta, modificarea stilului de viata si pierderea in greutate pot ajuta la controlul simptomelor si minimizeaza nevoia de interventii chirurgicale.

Repararea hernie paraesofagiene se face pentru a preveni complicația de strangulare sau volvulus.

Ce tratamente non-chirurgicale sunt disponibile pentru o hernie abdominală?

În cazul în care o hernie inghinala sau ombilicală este mica și nu determina simptome, o abordare vigilenta poate fi rezonabila. Rutina de follow-up (urmarirea pacientului) poate fi tot ceea ce este necesar, mai ales în cazul în care hernia nu crește în dimensiune. Cu toate acestea, în cazul în care hernia crește in volum sau dacă există motive de îngrijorare cu privire la potențialul de incarcerare, atunci interventia chirurgicala poate fi recomandata. Pacienților care sunt la risc ridicat pentru chirurgie și anestezie le poate fi oferita aceasta solutie.

Corsete sau materiale adezive pot tine herniile în loc prin introducerea de presiune pe piele și peretele abdominal. Acestea sunt abordări temporare și cu potențial de a provoca leziuni ale pielii și infecție din cauza frecarii. Ele sunt adesea utilizate la pacientii mai in varsta sau debilitati care au un risc crescut pentru a fi supusi unei interventii chirurgicale și atunci când defectul herniei este foarte mare.

Cu excepția cazului cand defectul este mare, herniile ombilicale la copii au tendința de a se rezolva pe cont propriu către vârsta de 1 an. Chirurgia poate fi considerata în cazul în care hernia este încă prezentă la vârsta de 3 sau 4 ani, sau în cazul în care defectul ombilical este mare.

Herniile hiatale nu determina simptome. In schimb este refluxul de acid, care cauzeaza boala de reflux gastroesofagian (GERD). Tratamentul are ca scop scăderea producției de acid în stomac și prevenirea acidului să intre in esofag. Pentru mai multe, vă rugăm să consultați Boala de reflux gastroesofagian (GERD).

Care este prognoza pentru o hernie abdominală?

Cei mai multi pacienti care sufera reparatii de hernie elective fac bine. Eventrațiile pot recidiva până la 10% din timp. Prognosticul pentru pacientii care au urmat cura chirurgicala a herniei din cauza intestinului incarcerat sau strangulat depinde de gradul de chirurgie, cât de mult intestin este deteriorat si de sănătatea lor de bază și condiția fizică, înainte de intervenția chirurgicală. Din acest motiv, reparatiile elective de hernie sunt de preferat.

Poate fi prevenită o hernie abdominala?

Deși herniile congenitale nu pot fi prevenite, riscul de a dezvolta o hernie care apare in cursul vietii poate fi minimizat. Scopul este de a reduce presiunea intra-abdominala care poate accentua zonele slabe în peretele abdominal.

  • mentinerea unei greutati sanatoase.
  •  o dieta sanatoasa si  exercitii fizice in mod curent pentru a minimiza riscul de constipație și a elimina efortul de a avea un scaun.
  • utilizarea de tehnici de ridicare corespunzătoare în special atunci când încearcati să ridicati obiecte grele. Acest lucru este important de reținut la locul de muncă, acasă și în sport.
  • interzis fumatul pentru a reduce tusea recurenta.
  • în cazul în care o hernie se dezvoltă, se solicita asistență medicală pentru evaluare și potențial tratament înainte de a ajunge prea mare sau inainte sa devine încarcerata.

Articol citit de 11491 persoane