Fapte despre  ablatia endometriala

• ablatia endometriala este distrugerea chirurgicala a tesuturilor mucoasei uterine.

• ablatia endometriala este un tip de tratament pentru metroragii care se datorează unei condiții benigne (non-canceroase).

• ablatia endometriala nu trebuie să se efectueze în cazul în care sarcina este dorita în viitor.

• razele laser, electricitatea, congelarea, încălzirea si microundele sunt metode  folosite cu succes   pentru ablatia endometriala. Alegerea procedurii depinde de o serie de factori.

• Unele femei pot avea regenerarea endometrului si necesita  reinterventie chirurgicala.

Ce este ablatia endometriala?

Ablatia endometriala este distrugerea chirurgicală a țesuturilor mucoasei uterului, cunoscut sub numele de endometru. Ablatia endometriala  este un tip de tratament pentru metroragii.

De ce se produce ablatia endometriala?

Ablatia endometriala este un tratament pentru sângerări anormale ale uterului care se datorează unei condiții benigne (non-canceroase). Acesta nu este un tratament suficient atunci când sangerarea este cauzata de un cancer al uterului, deoarece celulele canceroase pot fi dezvoltate în țesuturile profunde ale uterului și nu pot fi îndepărtate prin aceasta procedura. Ablatia endometriala se face doar la o femeie negestanta care nu are de gând să devină gravidă în viitor. Nu trebuie efectuată dacă femeia are o infecție activă a tractului genital. Acest tratament nu este o terapie de prima linie pentru sângerarea  masiva  și trebuie luată în considerare doar când terapiile  medicale și hormonale nu au fost suficiente pentru a controla sângerarea.

Cum se realizeaza ablatia endometriala?

Înainte de procedura,  pacienta trebuie să aibă o mostra endometriala luata(biopsie)  pentru a exclude prezența cancerului. Studii imagistice și / sau vizualizare directă cu un histeroscop (un instrument de vizualizare luminat care este introdus pentru a vizualiza interiorul uterului) sunt necesare pentru a exclude prezența de polipi uterini sau tumori benigne (fibroame) in țesuturile de sub  mucoasa uterului. Polipii și fibroamele sunt posibile cauze ale sângerării abundente si pot fi pur și simplu eliminati fără ablatie a întregului  endometru. Evident, posibilitatea de sarcina trebuie exclusă, iar dispozitivele contraceptive intrauterine (DIU) trebuie să fie eliminate înainte de ablatia endometriala.

Tratamentul hormonal poate fi administrat în săptămânile anterioare procedurii (în special la femeile tinere), cu scopul de a reduce endometrul într-o măsură în care terapia de ablație are cea mai mare probabilitate de succes. Explicatia  este ca daca este mai subțire endometrul, sunt mai mari sansele de succes ale ablatiei.

Pentru a începe procedura, cervixul este dilatat pentru a permite trecerea instrumentelor în cavitatea uterină. Proceduri diferite au fost utilizate și sunt toate în mod similar eficace pentru distrugerea țesutului care captuseste uterul. Acestea include fascicul laser, electricitatea, înghețarea, încălzirea, energia sau microundele. Alegerea procedurii depinde de o serie de factori, inclusiv:

• preferința și experiența chirurgului

• prezența fibroamelor, dimensiunea și forma uterului

• dacă este sau nu administrat pre tratament medicamentos

• tipul de anestezie dorita de către pacient.Tipul de anestezie necesar depinde de metoda utilizată, iar unele proceduri de ablatie endometriala pot fi efectuate cu anestezie minimă în timpul unei vizite la cabinet. Altele pot fi efectuate într-un centru de chirurgie cu ambulatoriu.

Care sunt riscurile si complicatiile ablatiei endometriale?

Complicatiile procedurii nu sunt frecvente, dar pot include:

• perforație accidentală a uterului,

• fisuri sau deteriorări la deschiderea de col uterin (deschiderea catre uter)

• infecție, sângerare,  leziuni provocate de arsura la nivelul  uterului sau al intestinelor.

În cazuri rare, fluidele  folosite pentru a expanda uterul în cursul procedurii pot fi absorbite in sange, ceea ce duce la lichid în plămâni (edem pulmonar). Unele femei pot avea regenerarea endometrului și au nevoie de reinterventie chirurgicala (vezi mai jos).

Efectele secundare minore din procedura pot avea loc timp de câteva zile si includ crampe (asemanatoare  crampelor  menstruale), greață  și urinare frecventă care poate dura 24 de ore. O secretie apoasa amestecata cu sânge poate fi prezenta timp de câteva săptămâni după procedura și poate fi abundenta pentru primele câteva zile.

Care sunt perspectivele după ablatia endometriala?

Majoritatea femeilor care au urmat procedura de  ablatie endometriala redau o reducere de  sangerari anormale. Până la jumătate  femeile vor intra la menopauza după procedura. Cu toate acestea, studiile indica rata de esec (definit ca sângerare sau durere după ablatia endometriala si este necesara histerectomie sau reablatie) fiind  de 16% până la 30% la 5 ani.

Esecul a fost cel mai mult intalnit  la femeile mai tinere de 45 ani și la femeile cu 5 sau mai mulți copii, cu  ligatura trompelor uterine  și o istorie de crampe menstruale dureroase. Dupa prima ablatie endometriala, 11% până la 36% din femei au avut o ablatie repetata sau alte proceduri care nu elimina uterul.

Deși procedura elimină mucoasa uterina si de obicei duce la infertilitate, ea nu ar trebui să fie considerată ca o măsură de contraceptie, pentru că sarcina poate aparea încă într-o mică parte a endometrului, care rămâne sau care se regenereaza. În acest caz, pot exista probleme grave cu sarcina, iar procedura nu ar trebui să fie efectuată în cazul în care femeia doreste o sarcină în viitor.

Articol citit de 14122 persoane