Migrena abdominală la copii. Fapte:

• Migrena abdominală este considerată a fi o variantă de migrenă care este frecventă la copii, dar rară la adulți.

• Migrena abdominală se caracterizează prin durere în centrul abdomenului care poate fi severă.

• Simptomele pot dura timp de o oră până la mai multe zile.

• Greața și voma pot fi asociate cu durerea.

• Somnul aduce de obicei calmarea de la migrena abdominală. Medicamentele folosite în tratamentul migrenei clasice pot fi, de asemenea, eficiente cu toate că nu există un singur tratament care este cunoscut a fi eficace la toți pacienții.

• Majoritatea copiilor cu migrena abdominală au un istoric familial de migrenă și cel mai probabil continuă să dezvolte migrena și ca adulți.

• Cauza exactă a migrenei abdominale este prost înțeleasă. Aceasta poate fi legata de cauze neurologice și factori endocrinologici (hormonali).

• Diagnosticul de migrenă abdominală poate fi dificil și depinde de eliminarea altor cauze posibile pentru durere și simptome abdominale. Nu exista nici un test de diagnostic care confirmă diagnosticul.

Ce este migrena abdominală?

Ca și adulții, copiii pot dezvolta migrene. Aceasta poate fi de același tip ca la adulți, care este de obicei debutantă cu o durere de cap dar poate fi uneori precedată de o aură. Greață, vărsături, fotofobie (scaderea toleranței la lumină) pot apărea. Copiii dezvoltă de asemenea unele variații neobișnuite și atipice de migrenă, nu sunt asociate cu dureri de cap si nu sunt de obicei observate la adulți. Migrena abdominală este una dintre aceste variante.

Migrena abdominală este o condiție considerata a fi legată de migrena care se caracterizează prin durere în abdomen. Acesta este adesea precipitată de factori ai migrenei clasice. Durerea poate fi severă, iar greață și vărsăturile pot să apară.

Migrena abdominală este rară la adulți dar s-a estimat că până la 2% dintre toți copiii pot dezvolta migrene abdominale. Copiii care au aceasta afecțiune dezvoltă migrene ca adulți. Fetele sunt afectate mai frecvent decât băieții. Migrena abdominală apare, de obicei, pentru prima dată la vârste cuprinse între 2 și 10 ani.

Care sunt cauzele migrenei abdominale?

Cauza migrenei abdominale este prost înțeleasă. Migrena abdominală este considerată de unii cercetători legată de cauze neurologice sau modificări endocrine cauzate la rândul lor de modificările nivelurilor de serotonină și histamină din organism. Factorii genetici pot fi, de asemenea implicați, din moment ce această condiție este mai frecventa la copiii care au un istoric familial de migrenă. Aproximativ 60% dintre copiii cu aceasta afecțiune au un istoric familial pentru migrenă.

Factorii declanșatori ai migrenei abdominale au fost descriși ca fiind similari cu cei care declanșează migrena clasică. Aceștia includ excitanți precum ciocolata sau alimente care conțin nitriți, stresul și anxietatea.

Care sunt simptomele specifice migrenei abdominale?

Așa cum am menționat, migrena abdominală provoacă dureri la nivelul abdomenului care pot fi severe și debilitante. Acestea sunt de obicei situate în partea de mijloc a abdomenului, de multe ori în jurul ombilicului. Crampe, greață si vărsături pot însoți durerea. Paloarea pielii este adesea observată. Este posibil sa nu fie asociate cu dureri de cap. Simptomele sunt de obicei ameliorate prin somn și pot dura între o oră și câteva zile.

Cum este diagnosticată migrena abdominală?

Din cauza absenței durerii de cap, starea poate fi dificil de diagnosticat, mai ales în timpul primului episod. Nu există nici un test specific care poate stabili diagnosticul de migrenă abdominală, deci diagnosticul se bazează pe excluderea altor condiții. Testele de laborator și studiile de imagistica sunt de obicei direcționate pentru a exclude alte condiții care ar putea fi responsabile pentru simptome. Electroencefalografia (EEG) este utilă pentru diagnosticul diferențial al unei convulsii.

Care este tratamentul pentru migrena abdominală?

Tratamentul migrenei abdominale are două componente – pentru a reduce simptomele unui atac acut și pentru a preveni sau a reduce severitatea episoadelor viitoare. Cercetarea până în prezent nu a furnizat date suficiente pentru a stabili cu fermitate rolul oricarui medicament în particular, fie pentru tratarea simptomelor, fie pentru prevenirea episoadelor viitoare ale migrenei abdominale. Cu toate acestea, multi pacienți răspund la medicamente anti-migrenoase și alte tipuri de medicamente.

Medicamentele pentru tratamentul migrenei abdominale

Tipurile de medicamente care pot fi utilizate pentru a trata migrena abdominală, includ:

  •  medicamente analgezice, cum ar fi medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau acetaminofen;
  •  sumatriptan (Imitrex, Alsuma), un membru al clasei triptan de medicamente utilizate pentru tratamentul migrenei la adulți, a fost utilizat pentru a trata unii copii mai mari cu migrenă abdominală.

Antidepresive triciclice și medicamente care blochează efectele serotoninei au fost utilizate la unii pacienți să scadă frecvența atacurilor.

  •  Acidul valproic (Depakote), un medicament antiepileptic, a fost utilizat pentru a trata migrena abdominală.
  •  Ergotamina, de asemenea utilizată pentru adulți cu migrenă, este folosită pentru a trata unele variante de migrenă aparute în copilarie.
  •  Doza mică de aspirină și doze mici de beta-blocante au fost folosite pe termen lung la unii pacienți în încercarea de a diminua frecvența de atacuri pe viitor.
  •  Ciproheptadina, un antihistaminic, s-a dovedit a fi eficace la unii copii cu variante de migrenă.

Alte variante ale tratamentului pot include administrarea de fluide intravenos dacă voma este severă precum și utilizarea de sedative sau medicamente antiemetice.

Tratamentul poate include, de asemenea, sfaturi pentru a recunoaște și a evita factorii declanșatori, în cazul în care acestia sunt cunoscuți. De exemplu, în cazul în care au fost identificați declanșatori alimentari, aceștia ar trebui să fie evitați, cu toate că nu toți cei care au experimentat migrene abdominale au declanșatori alimentari identificabili. Programe de gestionare a stresului și relaxarea pot fi benefice pentru unii pacienți.

Care este prognosticul pentru migrena abdominală?

Prognosticul pentru migrena abdominală este bun; majoritatea copiilor în cele din urmă încetează să mai aibă atacurile de dureri abdominale. Cu toate acestea, majoritatea copiilor (aproximativ 70% într-un studiu de 54 de copii) care au migrene abdominale continuă să dezvolte migrene la vârsta adultă.

Articol citit de 7816 persoane