Cancerul pancreatic este o afecțiune întâlnită destul de frecvent în rândul oamenilor de toate vârstele și este descrisă prin răspândirea necontrolată a celulelor maligne, care formează o tumoră malignă.

Pancreasul este organul situat în cavitatea abdominală, în spatele stomacului și în fața coloanei vertebrale, având funcție endocrină și exocrină, întrucât ajută la secretarea enzimelor necesare digestiei, precum și a insulinei și glucagonul cu rol în reglarea glicemiei.

De cele mai multe ori, cancerul pancreatic debutează în celulele exocrine și poate fi întâlnit mai frecvent în rândul bărbaților decât al femeilor, în special după vârsta de 40 de ani.

Cancerul pancreatic se manifestă prin pierderea semnificativă în greutate și prin apariția durerilor, care se intensifică atunci când persoana se înclină, dar scad atunci când pacientul se culcă.

De asemenea, cancerul pancreatic poate fi resimțit prin apariția unei dureri severe în abdomen ce poate radia în partea inferioară a spatelului, apariția unor afecțiuni digestive, precum diaree, constipație, balonare, dar și greață, vărsături ori pierderea apetitului.

Debutul brusc al diabetului zaharat, scaunul negru, slăbiciunea generală, mărirea ficatului și a vezicii biliare, prurit și chiar debutul depresiei pot fi simptome ale cancerului pancreatic.


Cancerul pancreatic este o afecțiune ce poate fi determinată de numeroși factori, între care fumat, obezitate, pancreatită cronică, diabetul de lungă durată, licopenul și seleniul prezent în nivel redus în organism.

În ceea ce privește tratamentul cancerul pancreatic, această afecțiune poate fi combătută cu ajutorul chirurgiei, chimioterapiei, dar și radioterapia. De cele mai multe ori, chimioterapia foloseşte medicamente pentru a trata cancerul, în timp ce radioterapia utilizează raze X sau alte tipuri de radiaţii pentru a ucide celulele canceroase. De cealaltă parte, chirurgia poate fi utilizată pentru a îndepărta tumora ori pentru a combate simtomele date de cancerul pancreatic.

Articol citit de 1488 persoane