Printre formele de cancer întâlnite în rândul femilor se numără cancerul vaginal, o formă localizată la nivelul vaginului. Diagnosticat în primul stadiu, această afecțiune poate fi vindecată.

Cancerul vaginal este, potrivit experților, de mai multe tipuri, precum cancer vaginal, care apare în țesutul scuamos și se răspândește lent, iar uneori se poate extinde la alte organe, precum ficat, plămâni ori oase, adenocarcinom vaginal, care apare în țesutul glandular și se răspândește în ganglionii limfatici, în zona inghinală și în plămâni. Există, de asemenea, și melanom vaginal, care apare în melanocitele vaginale și sarcom vaginal, care se instalează în țesutul conjunctiv ori muscular al vaginului.

Cancer vaginal - principalii factori de risc

Deși nu au fost descoperite cauzele cancerului vaginal, această boală poate să apară din cauza vârstei înaintate, multe dintre cancere fiind diagnosticate după vârsta de 60 de ani, prezența neoplaziei intraepileliale vaginale ce este cauzată de infecția cu transmitere HPV, ce determină apariția cancer de col uterin, vaginal și vulvar.

De asemenea, cancerul vaginal poate să apară și în pericolul ce planează asupra femeilor ale căror mame au luat un hormon numit dietilstilbestrol în primele luni de sarcină, dar și de parteneri sexuali multipli, vârsta scăzută la începerea vieții sexuale, fumat, dar și infecția cu HIV.

Cancer vaginal - principalele simptome

Principalele simptome date de cancerul vaginal pot fi sângerarea vaginală anormală, umflătură ori tumoră în vagin, secreție vaginală apoasă, polakiurie, adică creșterea anormală a numărului de micțiuni, precum și durere pelviană ori constipație.

Simptomele de cancer vaginal avansat pot include urinare dureroasă, constipație și durere continuă în pelvis.

Având aceste simptome nu înseamnă întotdeauna că aveți cancer. De fapt, aceste simptome sunt mai susceptibile de a fi cauzate de ceva în afară de cancer, cum ar fi o infecție. Singura modalitate de a ști sigur ce cauzează aceste probleme este de a vedea un personal medical calificat. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, discutați-le cu un medic imediat. Amintiți-vă că este mai simplu să previi o afecțiune decât să o tratezi.

Articol citit de 2520 persoane