Adevărate comori pentru sănătate sunt, fără doar și poate, curmalele, o sursă excelentă de vitamine și minerale, ajutând la combaterea multor probleme de sănătate - diferite forme de cancer și afecțiuni cardiovasculare.
Conform experților în medicină naturopată, curmalele sunt o sursă excelentă de vitamine A, B1, B2, B3 și B5 precum și de 20 de aminoacizi diferiți, astfel că oferă organismului cantitatea optimă de fibre, potasiu și cupru.
Curmalele sunt bogate în fibre, motiv pentru care au efecte benefice asupra sistemului digestiv, întrucât fibrele combat constipația și ajută la reglarea tranzitului intestinal.
De asemenea, curmalele sunt, potrivit unui studiu de specialitate, eficiente pentru normalizarea glicemiei, căci acestea au un indice glicemic redus, astfel că încetinesc procesul digestiv și reduc nivelul de zahăr din sânge.
Nu în ultimul rând, curmalele sunt o sursă excelentă de flavonoizi, carotenoizi și acid fenolic, care ajută la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi. În plus, stimulează sistemul imunitar și, mai mult de atât, au proprietăți benefice în ceea ce privește prevenirea apariției afecțiunilor oculare.
Curmalele sunt, potrivit unor studii de specialitate, eficiente în reducerea riscului de atac cerebral. Grație conținutului bogat de magneziu, oamenii de știință au stabilit că un consum regulat de curmale poate reduce cu 8% riscul de atac cerebral.
Alte studii de specialitate au arătat că aceste fructe sunt bogate în antioxidanți, ceea ce ajută la blocarea radicalilor liberi din organism, ce pot deteriora celulele, fapt care poate duce la apariția cancerului și pot chiar să reducă dezvoltarea celulelor canceroase sau a tumorilor.
"Sunt studii care au arătat capacitatea curmalelor de a preveni unele mutaţii celulare care duc la apariţia cancerului. Substanţele din curmale au proprietăţi antitumorale dar mecanismul exact de acţiune al acestor fructe în prevenirea cancerului nu este cunoscut" a spus medicul Arshad H. Rahmani, de la Universitatea Qassim din Arabia Saudită.
De asemenea, curmalele conţin şi cantităţi mari de potasiu, util în menţinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale, mangan, cupru şi seleniu, benefice în întărirea sistemului imunitar.
Articol citit de 1551 persoane
Acest articol nu are comentarii!