Cancerul limfatic ori limfonul este definit ca fiind o formă de cancer ce afectează, în principal, sistemul imunitar. Cu alte cuvinte această afecțiune este un cancer al celulelor sistemului imunitar denumite limfocite (celulele albe din sânge) și se dezvoltă în ganglionii limfatici și sistemul imunitar.

Cancerul limfatic este de două timpuri - non-Hodgkin și Hodgkin. Cauza acestei boli, însă nu se cunoaște, dar de-a lungul timpului au fost identificați numeroși factori de risc, unul dintre principalele simptome fiind umflarea ganglionilor limfatici ce nu mai revin la starea inițială.

Cancerul poate să apară în ganglionii limfatici în două feluri, fie poate porni acolo ori poate ajunge din altă parte. Cancerul care începe în ganglonii limfatici este denumit limfom, însă de cele mai multe ori cancerul este situat într-o altă parte a organismului și se extinde la ganglionii limfatici.

De asemenea, persoanele care se confruntă cu cancer limfatic se pot confrunta cu transpirație puternică, în special în timpul nopții, febră oscilantă, pierdere bruscă în greutate, fără nicio explicație, prurit, tuse ori dificultăți de respirație, dar și dureri abdomninale ori vărsături după consumul de alcool, pierdere a poftei de mâncare și oboseală.

Tratamentul cancerului se bazează pe tipul de cancer pe care o persoana îl are și pe stadiul lui. Medicii folosesc un sistem pentru a atribui o etapă a cancerului. Cel mai comun sistem de etapizare este sistemul TNM. TNM reprezintă T pentru tumori, M pentru metastaza, iar N reprezintă nodulii limfatici.

Lo li se atribuie un număr, cum ar fi 1, 2 sau 3, uneori, în funcție de cât de multe ganglioni sunt afectati, cât de mult cancer este în ele, cat sunt de mari.

Un cancer cu numere TNM mai mici este, de obicei, mai usor de tratat si are o perspectiva mai buna pentru supraviețuire. De exemplu, un cancer cu T1, N0, M0, ar fi un cancer care a fost găsit foarte devreme, înainte de a fi răspândit. T1 ar însemna o tumoare mică, N0 înseamnă că nu există ganglioni implicati, iar M0 înseamnă că s-au găsit metastaze dar in stadiu incipient.

În ceea ce privește tratamentul cancerului, acesta poate fi combătut prin chimioterapie, prin terapie imunologică cu anticorpi monoclonali, radioterapie, transplant de celule stem sau chirurgie, în anumite cazuri. Rata de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu cancer limfatic este mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Conform statisticilor, mai mult de două treimi dintre persoanele diagnosticate cu limfom non-Hdkin supraviețuiesc cel puțin cinci ani.

 Sursa foto: https://www.dreamstime.com/

Articol citit de 12589 persoane