Cancerul la pancreas apare atunci cand in tesutul pancreatic se formeaza si se dezvolta celule anormale (maligne).

Tumorile canceroase la pancreas sunt greu de diagnosticat devreme, deoarece semnele si simptomele bolii nu sunt evidente. Din acest motiv, majoritatea acestor tipuri de cancer sunt descoperite dupa ce boala este intr-un stadiu avansat, iar optiunile de tratament sunt limitate. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre cancerul pancreatic!

Tipuri cancerul pancreatic

Pancreasul este un organ alungit, situat in spatele partii inferioare a stomacului, intre stomac si coloana vertebrala. Rolul sau este de a produce sucuri care ajuta la digestie. De asemenea, pancreasul produce insulina si alti hormoni care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.

Pancreasul contine in principal doua tipuri de celule:

 • Celulele exocrine, care produc si elibereaza enzime care ajuta la digestia alimentelor.
 • Celulele endocrine, care produc si elibereaza hormoni importanti in fluxul sanguin.

Exista 2 tipuri de cancer pancreatic, clasificate in functie de locul unde se dezvolta celulele canceroase. Astfel, pot fi:

 • Adenocarcinoame pancreatice. Majoritatea cancerelor pancreatice (96%) incep in celulele exocrine care acopera canalele pancreasului. Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, adenocarcinomul ductal pancreatic este o tumoare exocrina.
 •  Tumori pancreatice neuroendocrine. In acest caz, cancerul incepe in celulele endocrine pancreatice. Exista multe subtipuri ale acestui tip de cancer.

Cauze si factori de risc in cancerul pancreatic

Exista anumiti factori care pot creste riscul de a dezvolta cancer pancreatic. Acestia includ:

 • Fumatul. Persoanele care fumeaza au aproximativ de 2 ori mai multe sanse sa dezvolte cancer pancreatic.
 • Obezitatea. Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la imbolnavire.
 • Varsta. Riscul de cancer pancreatic creste semnificativ dupa 55 de ani.
 • Antecedentele familiale. Modificarile genetice ereditare pot favoriza riscul de cancer de pancreas. Persoanele care prezinta mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2, sindromul Lynch sau pancreatita ereditara au mai multe sanse sa se imbolnaveasca de cancer pancreatic.
 • Diabetul. Diabeticii au un risc crescut de a dezvolta cancer pancreatic.
 • Pancreatita cronica. Inflamatia pe termen lung a pancreasului poate favoriza boala, in special la fumatori.

Nu toti cei care prezinta acesti factori de risc vor suferi de cancer pancreatic. Cu toate acestea, daca te numeri printre aceste persoane, ar trebui sa discuti cu un medic specialist sa vezi ce ai de facut pentru a preveni sau detecta cancerul pancreatic cat mai devreme.

Simptome cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic de multe ori nu provoaca semne si simptome in stadiile incipiente. Atunci cand apar anumite simptome, acestea se datoreaza afectarii altor organe. Semnele care iti pot indica prezenta cancerului pancreatic pot include:

 • Icter (ingalbenirea pielii sau a ochilor)
 • Urina de culoare inchisa sau scaune albe
 • Dureri abdominale sau in mijlocul spatelui
 • Balonarea sau senzatia de preaplin
 • Greata, varsaturi sau indigestie
 • Senzatia constanta de oboseala
 • Lipsa poftei de mancare si pierderea inexplicabila in greutate
 • Diabetul cu debut brusc

Daca ai aceste simptome, nu inseamna intotdeauna ca esti bolnav de cancer pancreatic. Cu toate acestea, este important sa discuti cu un medic pentru a identifica ce probleme de sanatate indica aceste semne.

Diagnosticul cancerului pancreatic

Anumite simptome ale cancerului de pancreas pot fi confundate cu semne ale altor afectiuni. In plus, pancreasul este adanc in interiorul corpului, in spatele altor organe, iar acest lucru il face dificil de vazut fara un echipament adecvat. Datorita acestor aspecte, cancerul pancreatic este greu de diagnosticat si, de cele mai multe ori, este descoperit intr-un stadiu avansat.

Pentru diagnosticarea si stadializarea bolii se efectueaza mai multe teste. In urma rezultatelor obtinute dupa investigatiile medicale, medicul va putea alege cel mai bun tratament.

Cele mai frecvente teste de diagnostic pentru cancerul pancreatic sunt:

Testele de imagistica

Acestea ajuta la descoperirea unor potentiale tumori, dar si pentru a vedea cat de mult s-a raspandit cancerul de pancreas in organism. Testele imagistice obisnuite pentru cancerul pancreatic includ:

 • Scanare CT. Aceasta este o procedura care foloseste raze X pentru a obtine o imagine a pancreasului.
 • Scanare RMN: Aceasta metoda de diagnostic foloseste magneti pentru a oferi o imagine clara a pancreasului. Scanarile CT sunt utilizate mai frecvent, insa RMN-ul poate ajuta la vizualizarea tumorilor greu de vazut.
 • Ecografie endoscopica. Un endoscop special cu o sonda cu ultrasunete este introdus prin gura in intestinul subtire pentru a vedea mai bine pancreasul. Daca se suspecteaza o tumora canceroasa, se va preleva o bucata mica de tesut pentru biopsie.
 • Colangiopancreatografia endoscopica retrograda. In plus fata de endoscopia normala, se introduce un tub mai mic si in caile biliare. Acolo se injecteaza o substanta si se efectueaza o radiografie. Daca se suspecteaza cancer, se ia o proba de tesut pentru biopsie. Daca conductele biliare sunt blocate de o tumoare, se poate introduce un stent (un tub ingust) pentru ameliorarea blocajului. Acesta ajuta la drenarea bilei acumulate la acest nivel si poate ameliora durerile de stomac si problemele digestive.

Biopsia

Aceasta metoda reprezinta indepartarea unei mici bucati de tesut anormal. Acesta este examinat la microscop pentru a determina daca este cancer de pancreas. Biopsia este aproape intotdeauna necesara pentru a confirma un diagnostic. In majoritatea cazurilor, biopsiile sunt obtinute fie in timpul unei ecografii endoscopice, fie in colangiopancreatografia retrograda endoscopica pentru cancerul pancreatic localizat.

Pentru pacientii cu metastaze, se face o biopsie a locului cel mai accesibil, de exemplu biopsia hepatica prin aspirare cu ac fin ghidata de CT.

Analize de sange

Probele de sange pot fi prelevate pentru a observa functionarea ficatului sau a altor organe care pot fi afectate de cancerul pancreatic. De asemenea, analizele de sange sunt utilizate pentru a verifica nivelurile de markeri tumorali care indica prezenta cancerului pancreatic.

Stadializarea cancerului de pancreas

Stadializarea inseamna de fapt clasificarea cancerului in functie de cat de tare s-a raspandit acesta in organism.

Stadializarea este importanta deoarece il ajuta pe medic sa planifice tratamentul adecvat al cancerului de pancreas.

Stadiile cancerului pancreatic sunt:

 • Stadiu 0: Celulele pancreatice anormale se gasesc numai in mucoasa pancreasului. Nu este deocamdata cancer, insa exista potentialul de dezvoltare a bolii. Stadiul 0 se mai numeste carcinom in situ.
 • Stadiu 1: Cancerul s-a format, dar este prezent doar in pancreas. Acest stadiu este mai departe impartit in etapele 1A si 1B, in functie de dimensiunii tumorii. In etapa 1A, tumora este mai mica sau egala cu 2 cm, iar in etapa 1B, tumora este mai mare de 2 cm.
 • Stadiu 2: Cancerul este mare sau s-a raspandit la ganglionii limfatici. Aceasta etapa este si ea impartita in 2A si 2B. In etapa 2A, tumora este mai mare de 4 cm, iar in etapa 2B, cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere.
 • Stadiu 3: Cancerul s-a raspandit in vasele de sange majore din apropiere sau in mai mult de 4 ganglioni limfatici de langa pancreas.
 • Stadiu 4: Cancerul s-a raspandit in organele indepartate, precum ficatul, plamanul si cavitatea peritoneala.

Tratamentul pentru cancerul de pancreas

Acest tip de cancer este de obicei diagnosticat dupa ce s-a raspandit dincolo de pancreas. Totusi, o parte din tumorile pancreatice sunt localizate in pancreas si se pot indeparta prin interventie chirurgicala. In principal, tratamentul cancerului de pancreas difera de la un pacient la altul si necesita o combinatie de mai multe terapii.

Urmatoarele metode de tratament sunt folosite in cancerul pancreasului:

Interventie chirurgicala

Principalele interventii chirurgicale utilizate pentru tratarea cancerului pancreatic sunt:

 • Operatiile cu potential curativ (incercarea de a trata cancerul de pancreas prin eliminarea acestuia)
 • Operatiile cu potential paliativ (ameliorarea simptomelor)

Chimioterapie

Aceasta este o metoda de tratament care foloseste medicamente puternice pentru a incetini sau a micsora tumorile pancreatice. Medicamentele sunt administrate fie intravenos, fie pe cale orala si se raspandesc in tot corpul prin fluxul sanguin. Chimioterapia se poate utiliza fie inainte de operatie, pentru a incerca reducerea dimensiunii tumorii canceroase, fie dupa operatie, pentru a distruge orice cancer care poate nu a fost eliminat complet. Ea se mai foloseste si alaturi de radioterapie pentru cancerul pancreatic localizat.

Radioterapie

Aceasta terapie utilizeaza raze X pentru a incetini sau micsora tumorile pancreatice. Radioterapia este de mai multe feluri, si anume:

 • Radioterapie cu intensitate modulata. Aceasta furnizeaza fascicule de radiatii din mai multe unghiuri diferite utilizand tehnici avansate de imagistica si de calcul. Se pot utiliza doze mari de radiatii si se administreaza alaturi de chimioterapie. Tratamentul poate dura intre 3-6 saptamani.
 • Radioterapie stereotactica corporala. Ofera fascicule de radiatii de intensitate diferita din mai multe unghiuri. Tratamentul dureaza de obicei mai putin de o saptamana.
 • Radioterapie conformala 3D. Aceasta este metoda traditionala care utilizeaza scanari tridimensionale pentru a vedea tumora inainte de a elibera fascicule de radiatii. Acest tip de terapie se administreaza de obicei timp de aproximativ 2-6 saptamani.
 • Terapia cu protoni. Acest tip de terapie poate fi utilizat la pacientii cu cancer pancreatic care a recidivat in aceeasi zona, in ciuda radioterapiei anterioare.

Sansele de supravietuire cu cancer de pancreas

In general, speranta de viata pentru cancer este exprimata ca o rata de supravietuire la 5 ani (procentul pacientilor care vor fi in viata la 5 ani dupa diagnostic). In ceea ce priveste cancerul pancreatic, conform statisticilor Asociatiei Americane de Cancer, rata de supravietuire la 5 ani este calculata in functie de stadiul bolii (localizat, regional sau distant).

In cazul cancerului localizat, atunci cand tumora este prezenta doar la nivelul pancreasului, rata de supravietuire este de 39%. In cazul cancerului regional, in care tumora s-a raspandit in apropiere, rata la 5 ani este de 13%. In stadii avansate, rata este de 3%.

In concluzie, cancerul de pancreas este periculos deoarece este detectat in stadii avansate, atunci cand optiunile de tratament sunt reduse. De aceea, este extrem de important sa fii atent la potentialele semne si simptome ale bolii si sa discuti cu un medic daca te incadrezi in categoriile de persoane cu factori de risc.

Referinte:

https://www.cancer.org/cancer/pancreatic-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html

 

Articol citit de 90 persoane