Arsenie Boca, cunoscut drept Părintele Ardealului, a lăsat în urmă numeroase sfaturi și rugăciuni pentru credincioși, dar și leacuri puternice, pe care el le recomanda bolnavilor.

Astfel, printre remediile naturiste recomandate de Arsenie Boca se numără diferitele decocturi și ceaiuri obținute din plante recunoscute pentru proprietățile vindecătoare. Mai exact, el punea călugărițele să le culeagă în fiecare an și le păstra cu atenție. Potrivit mărturisirilor făcute de-a lungul vremurilor, Arsenie Boca recomanda năvalnicul sau limba cerbului, pentru persoanele care se confruntau cu dureri de rinichi ori aveau pietre la fiere sau la rinichi.
De cealaltă parte, pentru a trata bronșitele ori guturaiul sau alte afecțiuni ale plămânilor, Arsenie Boca recomanda un remediu vechi, dar extrem de cunoscut și anume hreanul trecut prin răzătoare și amestecat cu miere.
Pentru viroze, răceli și gripă le spunea credincioșilor să lase corpul să transpire și să bea ceaiuri de busuioc și de pătlagină, iar persoanelor care se confruntau cu boli de piele, mătreață ori căderea părului le spunea să folosească ulei de ricin și gălbenuș de ou.
Arsenie Boca trata, de asemenea, și bolile de suflet, despre care spunea că dacă nu le tratezi nu poți avea sănătate. Astfel, el recomanda oamenilor să consume apă sfințită și să se roage înainte de masă, dar și să-și facă semnul crucii.
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Morântul său de la Mănăstirea Prislop a devenit loc de pelerinaj.

Articol citit de 4630 persoane