Accidentul vascular cerebral (AVC) poate fi, de multe ori, inevitabil, însă experții în sănătate îți recomandă câteva sfaturi care te pot ajuta să-l previi.

Accidentul vascular cerebral poate fi determinat de istoricul familiei, dar și de alți factori, însă riscurile de a face unul este să ții cont de următoarele sfaturi.

Monitorizează-ți tensiunea arterială

Tensiunea arterială mărită poate crește de până la patru ori riscul de accident vascular cerebral, motiv pentru care îți recomandăm să o menții sub 120(maximă) cu 80 (minimă). Ca să se întâmple asta, redu sarea din dietă, cel mult o jumătate de linguriță pe zi, renunță la mâncărurile bogate în colesterol și chiar la înghețată.

Fă exerciții fizice

Tensiunea arterială poate fi redusă și prin sport, motiv pentru care este indicat să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Poți fie să te plimbi 30 de minute pe zi, fie să mergi pe scări atunci când poți.

Consumă alcool cu moderație

Un pahar pe zi cu vin poate fi benefic pentru sănătate. Este indicat să consumi vin roșu, deoarece este o sursă de resveratrol, care ajută la protecția inimii și a creierului.

Ține sub control diabetul

Prezența unei cantități mari de zahăr în sânge poate duce la deteriorarea vaselor de sânge, întrucât determină formarea de cheaguri de sânge. Astfel, ține cont de sfaturile experților și monitorizează-ți nivelul de zahăr, urmează dieta recomandată de medic și, evident, tratamentul.

Articol citit de 4285 persoane