Bogate în vitamine, între care A, B, D, E, dar și betacaroten, acizi grași esențiali, minerale precum fier, fosfor, potasiu și magneziu, ouăle sunt excelente pentru sănătate, motiv pentru care ar trebui să le consumi de mai multe ori pe săptămână.

Ouăle sunt nutritive și benefice pentru sănătate, însă este musai să optezi pentru cele bio sau ouă de țară, întrucât acestea sunt mai sănătoase. Mai mult decât atât, potrivit experților, o persoană sănătoasă poate să mănânce un ou pe zi. Celelalte pot să consume între 3-5 ouă pe săptămână. Este, de asemenea, important și felul în care le gătești. Astfel, pentru a evita oxidarea grăsimilor și pentru a nu pierde antioxidanții, evită să le prăjești sau să le faci la microunde. Cea mai simplă modalitate de a le găti e să le fierbi câteva minute, 8 dacă vrei să fie fierte tare, iar 3 dacă vrei sa fie moi.

Ouăle sunt excelente pentru sănătate, întrucât au puterea de a crește nivelul de colesterol bun, așa-numitul HDL, astfel că reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare ori a accidentelor vasculare.

De asemenea, o altă proprietate a ouălelor este faptul că ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin și favorizează creșterea armonioasă a copiilor, întrucât sunt o sursă excelentă de colină și acid folic, fiind recomandate chiar și în timpul sarcinii.

Anumite studii de specialitate au arătat faptul că această colină ajută la combaterea unor forme de cancer, în special a celui de sân.

Printre altele, ouăle ajută la protejarea vederii și la prevenirea afecțiunilor oculare, fiind o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, antioxidanți care ajută la fixarea retinei și care reduc riscul de apariție a cataractei și a degenerescenței maculare.

De asemenea, ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și aminoacizi ce ajută la dezvoltarea țesuturilor, la scăderea în greutate, la sporirea masei musculare și la reglarea tensiunii arteriale.

Articol citit de 1632 persoane