Regăsită în Familia Cucurbitaceae și cunoscută sub numele de castravete amar, momordica charantia crește în zonele tropicale din Amazon, Africa de Est, Asia, India, America de Sud și Caraibe și este cunoscută pentru proprietățile benefice pe care le are asupra sănătății.

Având un conținut bogat de peptide, momordicină și acizi de tip oleanolic, dar și proteine, glicozide, saponine, minerale, vitamina A și C, momordica charantia ori castravetele amar se regăsește în compoziția Diabivatin Forte și are rolul de a reduce nivelul de glucoză din sânge. Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, se pare că acest ingredient crește utilizarea glucozei de către ficat și scade gluconeogeneza prin inhibarea a două enzime și anume glucoză-6-fosfatază și fructoză-1 și 6-bisfosfatază. De asemenea, îmbunătățește oxidarea glucozei prin activarea glucozo-6-fosfat dehidrogenazei. Mai mult de atât, sporește eliberarea de substanță a pancreasului, dar și de creștere a celulelor beta producătoare de substanță a pancreasului.

Printre altele, momordica este recomandată pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip doi, întrucât are rol în conservarea celulelor β pancreatice şi a funcţiilor acestora. De asemenea, întârzie sau chiar revine neuropatia ce este indusă de diabet, întrucât acționează precum antioxidanții și previne dezvoltarea e anomalii funcționale ce sunt cauzate de diabet zaharat.

Articol citit de 1086 persoane