Melatonina este un hormon natural gasit in organism. Melatonina folosit ca medicament este, de obicei, sintetica,  realizata într-un laborator. Este cel mai frecvent disponibila sub forma de pastile, dar melatonina este de asemenea disponibil în forme care pot fi plasate în obraz sau sub limbă. Aceasta permite ca melatonina să fie absorbite direct in organism.

Oamenii folosesc melatonina pentru a regla ceasul intern al organismului. Este folosit pentru schimbari de fus orar, pentru reglarea ciclurilor de somn-veghe la persoanele ale căror schimbări ale programului de lucru (tulburare de schimburi de muncă) de zi cu zi, și pentru a ajuta oamenii orbi să stabilească un ciclu zi și noapte.

Melatonina este, de asemenea, utilizata pentru incapacitatea de a adormi (insomnie); sindromul fazei de somn întârziat (DSP-uri); mișcarea ochilor, tulburări de comportament rapide de somn (RBD); insomnia asociată cu tulburare de deficit de atenție-hiperactivitate (ADHD); insomnie din cauza anumitor medicamente de tensiune arteriala ridicata numite beta-blocante; și probleme de somn la copii cu tulburări de dezvoltare, inclusiv autism, paralizie cerebrală și dizabilități intelectuale. Este, de asemenea, utilizata ca un ajutor de somn după întreruperea utilizării medicamentelor benzodiazepinice și pentru a reduce efectele secundare ale renunțării la fumat.

Unii oameni folosesc melatonina pentru boli sau pierderi de memorie la Alzheimer (demență), tulburare bipolară, o boală pulmonară numită boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), insomnie cauzate de medicamente beta-blocante, endometrioza, zgomote în urechi, depresia sau tulburarea afectiva sezoniera ( SAD), afectare mentala ușoară, boli de ficat nonalcoolic, sindromul de oboseala cronica (CFS), fibromialgia, sindromul picioarelor neliniștite, o boala inflamatorie numita sarcoidoza, schizofrenie, migrenă și alte dureri de cap, legate de îmbătrânirea populației, pierderea vederii, hiperplazie benignă de prostată (HBP), sindromul de intestin iritabil (IBS), pierderea de masă osoasă (osteoporoză), o tulburare de mișcare numită diskinezie tardivă (TD), boala de reflux de acid, Helicobacter pylori (H. pylori), performanta exercitiilor, infertilitate, epilepsie, pentru menopauza, sindrom metabolic, pentru recuperare după o intervenție chirurgicală, agitație cauzată de anestezie, stres, tulburări de mișcare involuntara (diskinezie tardivă), modificări ale ritmului cardiac, delir, incapacitatea de a controla urinarea, dureri la nivelul maxilarului, boala intestinului (colita ulceroasă), precum și pentru controlul nașterilor.

Alte utilizări includ cancerul de san, cancerul cerebral, cancerul pulmonar, cancerul de prostată, cancerul capului, gatului si cancer gastrointestinal. Melatonina este, de asemenea, utilizata pentru unele dintre efectele secundare ale tratamentului cancerului (chimioterapie), inclusiv pierderea in greutate, dureri ale nervilor, slăbiciune și un număr redus de celule formatoare de cheag (trombocitopenie). Melatonina poate fi de asemenea injectata în mușchi pentru a ajuta la tratarea cancerului.

Este, de asemenea, folosita pentru a calma oamenii înainte de a li se da anestezie pentru o intervenție chirurgicală.

Articol citit de 6352 persoane