Mărarul este o planta perena unica, cu gust plăcutde anason. Crengutele sale (frunze), precum și sub formă de semințe sunt folosite ca condimente în diferite bucătării din întreaga lume. Mărarul este membru în familia Umbelliferae, un grup mare de plante cu flori și condimente, care include, de asemenea, chimen, pătrunjel, chimen, fenicul, etc.

Mararul conține numeroase plante derivate compusi chimici care sunt cunoscute a fi fost anti-oxidant, boala prevenirea și proprietățile de promovare a sănătății.

Aceasta planta populara nu contine colesterol si este foarte saraca in calorii. Cu toate acestea, ea are multe anti-oxidanți, vitamine, cum ar fi niacina, piridoxina, etc, și fibre dietetice, care ajuta la controlul nivelului de colesterol din sânge.

Frunzele de mărar (crampoane) și semințe transporta mai multe uleiuri volatile esențiale, cum ar fi d-carvona, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinen și myristicin.

Uleiul esențial, eugenolul în mărar a fost în utilizarea terapeutică ca anestezic local,-și anti-septic. Eugenolul a fost constatat, de asemenea, pentru a reduce nivelul de zahar din sange la diabetici. (Studii detaliate suplimentare, cu toate acestea, solicită să se stabilească rolul său.)

Uleiul de mărar, extras din semințe de mărar are proprietati anti-spasmodice, carminativ, digestiv, dezinfectant, galactagogue (ajută la secreția de lapte matern), și proprietăți sedative.

De asemenea, este bogat în multe vitamine vitale, inclusiv acid folic, riboflavina, niacina, vitamina A, beta-caroten, vitamina C, care este esențială pentru metabolismul optim în interiorul corpului uman.

Vitamina-A, si beta-caroten sunt antioxidanți naturali flavonoidice. 100 g de crengute de buruieni mărar furnizează 7718 UI sau 257% din nivelul recomandat-de zi cu zi a acestei vitamine. Vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea membranelor mucoase sănătoase și a pielii, și este esențială pentru vizibilitate bună. Consumul de alimente naturale bogate in flavonoide ajuta organismul uman pentru a fi protejat de plămân și cavității orale de cancer

Proaspetele plante medicinale mărar este o sursa excelenta de vitamina antioxidante, vitamina C. 100 g conține aproximativ 85 mg sau 140% de vitamina C. Vitamina C ajuta corpul uman dezvolta rezistenta impotriva agentilor infectiosi si radicalii liberi, scavenge pro-inflamatorii daunatoare.

100 g fo această plantă asigură (% din DZR per 100 g):

  • 37,5% din folați (vitamina B11)

  • 14% din vitamina B-6 (piridoxina)

  • 23% din riboflavină (vitamina B-2)

  • 140% din vitamina C

  • 257% din vitamina A

  • 21% din calciu

  • 82% din fier

  • 55% mangan.

Articol citit de 5586 persoane