Prunele din caise sau caisele uscate sunt rezultatul uscării caiselor proaspete. Aceste două fructe aparțin familiei de trandafiri și sunt legate de migdale, piersici, nectarine și alte fructe cu sambure. Caisele proaspete sunt surse excelente pentru mai multe elemente nutritive importante, inclusiv fibre, potasiu si carotenoide.

Deși procesul de uscare degradează conținutul unui fruct de vitamine solubile în apă și sensibile la căldură, cum ar fi vitamina C, alte elemente nutritive devin mai concentrate. În consecință, caisele uscate furnizează niveluri mai ridicate de cele mai multe substanțe nutritive decât omologii lor proaspeti.

Antioxidantii sunt responsabili pentru unele dintre efectele specifice enumerate mai jos. Iată câteva dintre cele mai importante elemente nutritive antioxidante sau grupe de nutrienti ce se gasesc in caise:

  • quercetină

  • proantocianidine

  • catechinele

  • Epicatechinele

  • hidroxicinamice

  • acid galic

  • acidul cafeic

  • Acid cumaric

  • Acid ferulic


Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A (sub formă de carotenoizi pro-vitamina A) și o sursă bună de vitamina C, cupru, fibre și potasiu.

Caisele contin fitochimicale numite carotenoizi, compuși care dau culorile roșu, portocaliu și galben la fructe și legume. Puternic antioxidant, Licopenul este unul dintre carotenoidele ce se gasesc in caise.

Articol citit de 7403 persoane