Carotenii, în special beta-carotenul, se produc din abundență în natură. Se estimează că există aproape mai mult de 500 de carotenoide diferite, cum ar fi beta-caroten, alfa-caroten, luteină, cryptoxanthins, zeaxantina etc distribuite de-a lungul regatelor de plante și alge. Deși multe dintre acestea și-au dovedit funcții independente, în jur de 50 sau mai multe pot fi metabolizate la vitamina A in interiorul corpului uman. ß-carotenul este carotenoidul cel mai raspandit in sursele vegetale ale lanțului alimentar și este, de asemenea, cunoscut sub numele de pro-vitamina A. Fiind un compus flavonoidic important, beta-carotenul are functii antioxidante puternice care protejează organismul de radicalii liberi, limitând astfel deteriorarea membranelor celulare, structurii ADN si a proteinelor in tesuturi. Studiile sugereaza ca aportul de alimente bogate in beta-caroten este asociat pozitiv cu un risc scazut de boli cardio-vasculare precum și boli  ale cavitatii bucale și cancere pulmonare. Este convertit in vitamina A de catre enzimele din peretele intestinal, aceasta fiind esentiala pentru vaz, reproducere (productia de sperma), mentinerea functiilor epiteliale, creștere și dezvoltare.

Articol citit de 4755 persoane