Bacopa Monnieri este o plantă ce-și are originile în India și ale cărei proprietăți sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, aceasta fiind utilizată în medicina ayurvedică, grație conținutului bogat de substanțe benefice pe care le are asupra creierului, motiv pentru care e recomandată și adulților și copiilor.

Concret, conform specialiștilor în medicină naturopată, Bacopa Monnieri îmbunătățește capacitatea de memorie, elimină anxietatea și, ba mai mult, îmbunătățește funcțiile cerebrale și ale sistemului nervos.

Bacopa Monnieri este o plantă ce crește în India, Sri Lanka, Vietnam și Nepal, unde este cunoscută pentru proprietățile benefice pe care le are pentru a trata anxietatea și stresul, dar și inflamațiile cronice. Ba mai mult, se pare că elimină durerile articulare și tratează artrita, iar unii specialiști susțin că este benefică pentru tratarea crizelor epileptice.

Deși la început a fost utilizată pentru a îmbunătăți activitatea școlară a elevilor, ulterior, s-a constatat că aceasta are efecte benefice pentru îmbunătățirea memoriei și adulților ori persoanelor înaintate.

Bacopa Monnieri are un conținut de glicozide triterpenice, dar și alcaloizi, flavonoide, saponine și bacopasaponinele, fapt pentru care are proprietăți anticancer, antidepresive, antioxidante, astringente, anxiolitice, cardiotonice, colinergice, laxative uşoare, sedative, de îmbunătăţire cognitivă, diuretice, şi vasoconstrictoare.

De asemenea, un studiu realizată în 2011, pe 39 de pacienți cu Alzeheimer, a arătat că în cazul în care este administrată zilnic, timp de șase luni de zile, Bacopa Monnieri are efecte benefice pentru îmbunătățirea atenției, orientării, dar și poziționării în spațiu, timp, scris și chiar citit.

Bacopa Monnieri este recomandat, de asemenea, pentru tratarea bronșitei, dar și a bolilor de piele ori a febrei, edemului. Tratează, de asemenea, și disurie (urinarea dureroasă), dar și durerile ce sunt cauzate de inflamații ale articulațiilor.

Bacopa Monnieri este eficientă pentru îmbunătățirea sistemului imunitar, în cazuri de sterilitate, astm, balonare, indigestie ori bronșită. De asemenea, se pare că este benefică pentru a preveni complicațiile ce apar în urma constricției vaselor sanguine.

Printre altele, Bacopa Monnieri are numeroase proprietăți antioxidante, ce ajută în tratarea sindromului de colon iritabil, reduce tensiunea arterială, îmbunătățește funcția respiratorie în momentele stresante și combate insomnia.

Articol citit de 1328 persoane