Totul despre bursitele acute si cronice
Simptomele specifice bursitei
Care sunt simptomele in bursita ischiatica?
Bursita ischiatica este o inflamatie a bursei care separă mușchiul gluteus maximus al feselor de proeminența osoasă subiacentă a osului pe care stăm, numit tuberozitate ischiatica. Bursita ischiatica este o formă de bursita cauzata de obicei de statul indelungat pe suprafete dure care preseaza tuberozitatea si muschiul fesier.
Bursita – aspect clinic
Bursa este un sac plin cu lichid, care amortizează o suprafață de frecare între țesuturi, de exemplu intre un tendon si un os. Bursa reduce frecarea între anumite parti anatomice ale corpului in miscare, incluzand aici suprafata din jurul articulațiilor umerilor, cotului, șoldului, genunchilor și apropierea tendonului lui Ahile.
Numărul variază, dar cei mai mulți oameni au aproximativ 160 de burse in intreg organismul. Bursele sunt căptușite cu celule speciale, numite celule sinoviale, care secretă un fluid bogat în colagen și proteine. Acest lichid sinovial are rolul unui lubrifiant atunci când părți ale corpului sunt în mișcare. Inflamarea unui bursei este menționată in dictionarul medical sub denumirea de bursita.
Cauzele bursitei
Cele mai frecvente cauze de bursita sunt mișcările repetitive (de exemplu, aruncarea repetată a unei pase, ridicarea de greutati), traumatismele, infectiile si condițiile preexistente de artrita reumatoidă.
Traumatismele
Trauma cauzează bursita inflamatorie dupa un prejudiciu repetitiv sau dupa un impact direct.
- bursita cronică: cea mai frecventa cauza de bursita cronica este data de traumatisme minore care pot apărea la umăr (subdeltoid). Bursita cauzata de miscarea repetitiva, de exemplu, prin aruncarea unei mingi de baseball. Un alt exemplu este bursita prepatelara (în partea din față a genunchiului) cauzata de miscari repetitive care solicita genunchiul sau din cauza statului in genunchi timp indelungat, cand se spala covoare spre exemplu.
- bursita acută: o lovitură directă (de exemplu lovirea accidentala a genunchiului de o suprafata dura) poate cauza infuziunea de sange la nivelul bursei. Acest lucru duce la inflamatie manifestata prin durere, precum si umflarea zonei.
Infecții
Bursele situate aproape de suprafata pielii sunt cele mai susceptibile de a fi infectate cu bacterii, o condiție care se numește bursita septica. Cele mai frecvente bacterii susceptibile de a provoca bursita septica sunt Staphylococcus aureus sau Staphylococcus epidermis. Persoanele cu diabet zaharat, alcoolism, anumite boli de rinichi, cei cu sisteme imunitare suprimate de la medicamente cu cortizon (tratamente cu steroizi), și cele cu rani pe piele au un risc mai mare pentru bursita septica. Aproximativ 85% din bursitele septice apar la barbati.
Patologii reumatoide
Persoanele cu anumite boli, din categoria gutei si pseudogutei pot dezvolta bursita de la depozitele de cristal. Când aceste cristale se formează intr-o bursa, provoaca inflamatii care duc la bursita.
Simptome și semne pentru bursita
Bursita provoaca durere si sensibilitate în jurul osului afectat sau in jurul tendonului. Sacii burselor se pot umfla, de multe ori facand dificila miscarea. Cele mai frecvent afectate articulații sunt umărul, cotul, genunchii și piciorul.
La nivelul umărului, bursa subacromiala (bursa subdeltoid) separă tendonul supraspinatus de osul adiacent și de mușchiul deltoid de deasupra.
Inflamația acestei burse este de obicei rezultatul vatamarii structurilor din jur, cel mai frecvent a muschilor rotatori. Aceasta limitează miscarile umărului care rezultă in sindromul de impingement. Condiția provoacă dureri în partea laterala sau frontală a umărului.
- ridicare cu pozitia mainilor peste cap sunt incomode
- durerea este adesea inrautatita pe timp de noapte
- umărul va avea o gama mai mica de miscare activa și in anumite miscari va durea
Bursita din vârful cotului, bursita olecraniana, este cea mai comună formă de bursita
- durerea poate crește în cazul în care cotul este îndoit datorita cresterii tensiunii pe bursa.
- aceasta bursa este frecvent expusa la traume directe (lovire braț) sau miscari repetate de îndoire și de extindere a cotului (în timp ce se picteaza, de exemplu).
- infectia este comuna la nivelul acestei burse.
Bursita din fața rotulei (prepatelara): Umflarea in partea din față a rotulei poate fi cauzata de traume cronice (de la ingenunchiat) sau o lovitură acută la genunchi. Umflarea poate să apară mai târziu, de la sapte pana la zece zile după o singură lovitură în zona, de obicei, cauzata de o cădere. Bursita prepatelara este, de asemenea, numita genunchiul care ingenuncheaza , genunchiul de servitoare, genunchiul unui cleric.
Bursita Anserina: este sub formă de ventilator și se află printre trei dintre cele mai importante tendoane ale genunchiului. Acest tip de bursita este cel mai adesea observata la persoanele cu artrita, in special la femeile de varsta mijlocie supraponderale, cu osteoartrita.
Durerea de bursita anserina este de obicei produsa cand indoim genunchiul și este deosebit de problematică în timpul nopții. Oamenii caută adesea confort în pat cu o perna intre coapse.
Durerea poate radia la coapsa interioara și mijlocul gambei și, de obicei, creste in activitati ca urcatul scarilor si la miscari de îndoire și extindere. O bursita anserina apare, de asemenea, dupa o suprasolicitare sau leziuni traumatice in randul sportivilor, în special a alergătorilor pe distanțe lungi.
Bursita retrocalcaneana apare atunci când bursa de sub tendonul lui Ahile devine inflamata. Acest lucru este de obicei cauzata de traume locale asociate cu purtarea un pantof prost conceput (tocuri inalte de multe ori), sau de la mers pe jos prelungit.
De asemenea, poate aparea impreuna cu tendinita lui Ahile. Bursita în această parte a corpului de multe ori apare ca o trauma cauzata de miscarea excesiva a tinerilor sportivi, patinatori, și adolescenți de sex feminin care poarta tocuri înalte. Durerea este de obicei in spatele călcâiului și crește cu extensia pasivă sau flexie la care se aplica rezistenta.
Bursita ischiogluteala produce inflamarea bursei ischiale, care se află între capatul osului pelvin și linia de deasupra mușchiului gluteus maximus (o portiune anatomica a fesierilor). Inflamatia poate proveni de la sezut pentru o lungă perioadă de timp pe o suprafață dură sau pe bicicleta.
Bursita ischiogluteala a fost, de asemenea, numita „fundul țesătorului” , deoarece este comuna in meseria care necesita aceasta pozitionare.
• Durerea apare atunci cand se sta sau cand se merge pe jos.
• Va fi sensibilitate resimtita in osul pubian, care poate fi agravata de îndoirea și extinderea piciorului.
• Durerea poate iradia in partea de jos din spatele coapsei.
• Presiune directă asupra zonei provoaca o durere ascuțită.
• Pacientul isi poate tine fesa dureroasa ridicata atunci când se aseaza, pentru a ameliora durerea.
• Durerea se inrautateste atunci când persoana este in ortostatism si șoldul este îndoit pasiv.
• Persoana in cauza nu poate sta pe varfuri pe partea afectata.
Bursa iliopsoasului este cea mai mare din organism și se află frontal si profund fata de articulația șoldului . Bursita aici este de obicei asociata cu probleme de șold , cum ar fi artrita sau traumatismul zonei ( în special de la alergat).
• Durerea de bursita a iliopsoasului radiază în jos în zonele frontale și mijlocii ale coapsei, la genunchi și este crescuta atunci când șoldul este extins și rotit .
• Extinderea șoldului în timpul mersului cauzeaza durere, astfel încât persoana poate limita pasul pe partea afectată facand un pas mai mic .
• Poate exista sensibilitate si in zona abdomenului .
• Uneori, o masă poate fi simtita aseamănătoare cu o hernie . Persoana poate simti , de asemenea, senzația de amorțeală sau furnicături , dacă nervii adiacenti sunt comprimati de bursa inflamata .
Bursa trohanteriana, in partea exterioară a coapsei dupa șold, poate fi inflamata si poate deveni bursita trohanteriana. Bursita trohanteriana este foarte comună și apare cel mai frecvent la femei supraponderale, de varsta mijlocie.
• Bursita trohanteriana cauzeaza dureri profunde, dureri de-a lungul partii laterale a șoldului, care se pot extinde la fesieri sau pe partea laterală a genunchiului.
• Durerea este agravată de activitate, presiune locală sau intindere.
• Durerea este adesea inrautatita pe timp de noapte si poate face dificila pozitia de dormit pe acea parte.
Când să fie solicitata asistență medicală
Deoarece bursitele pot fi infecțioase și trebuie să fie tratate cu antibiotice, cel mai bine este ca persoana sa fie vazuta de un medic cand se recunosc simptomele.
În cazul în care durerea nu se amelioreaza prin îngrijire la domiciliu, medicul dumneavoastră poate fi în măsură să ofere niste alternative, cum ar fi o injectie cu cortizon.
Febra este un semn clar pentru a căuta imediat asistență medicală, deoarece poate semnifica infecție. Alte semne de avertizare pentru o infecție sunt caldura constanta sau roșeață în jurul articulatiei si sensibilitate crescuta. Infectii ale pielii din jurul zonei (celulită) pot traduce faptul că bursa este infectata, de asemenea.
Diagnosticul de bursita
- Istoricul: Medicul va realiza o anamneza, un istoric detaliat despre debutul simptomelor și va dori să știe ce mișcare sau activitate determina durerea sau dimpotriva, o amelioreaza. Trebuiesc spuse si alte probleme medicale pe care le aveți pentru preventie.
- Eliminarea fluidului: Medicul va elimina lichidul din bursa cu un ac și il va trimite la laborator pentru analize. Această analiză va ajuta la stabilirea etiologiei bursitei (aflam daca se datorează unei infecții sau stări reumatoide sau traumatisme). Bursita genunchiului și cotului sunt predispuse in mod deosebit infectiilor.
- Razele X: Ele nu sunt, de obicei, de mare ajutor, dar medicul le poate solicita dacă orice altă boală este suspectata, cum ar fi o fractura sau o entorsa. RMN-ul si CT-ul se solicita doar pentru a exclude alte cauze.
- Testarea sanguina: Medicul poate solicita analize de sânge pentru a exclude infectii sau alte afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida.
Tratamentul pentru bursita
Probabil medicul va recomanda îngrijirea la domiciliu prin: protecție, odihnă, gheață, compresie, elevatie si medicamente (discutate mai jos).
Tratamentul pentru bursita poate fi amintit cu următorul dispozitiv de memorie: POGCEM.
Protecția include fasa mai ales pentru burse aproapiate de suprafata pielii, cele de pe glezne și genunchi.
- odihna relativă a zonei afectate, pe cat este posibil, poate ajuta simptomelor. Alege tipuri alternative de activități care exclud miscarile ce provoaca durere. Inotul poate ajuta, aceasta activitate presupunand un grad mai mic de durere.
- Gheata este foarte eficienta in reducerea inflamatiei si a durerii. Pachete de gheata mici, de genul pachetelor de legume congelate, aplicate în zona afectata 10 minute de cel puțin două ori pe zi pot ajuta la reducerea inflamatiei.
- compresia și elevația sunt utile atunci când este posibil să se comprime zona. Un bandaj elastic poate fi aplicat (în special la genunchi si coate). Păstrați zona de ridicat deasupra inimii pentru a evita ca sângele sa stagneze in zona afectata.
- Medicamente precum aspirina sau ibuprofen (Advil) pot fi de ajutor pentru a reduce inflamatia si durerea. Consultați-vă medicul înainte de a lua aceste medicamente dacă aveti in schema de tratament anticoagulante sau un istoric de ulcer gastric sau boli de rinichi.
Tratamentul medical
Dacă bursita nu este infecțioasa, medicul poate injecta zona bursei cu un corticosteroid pentru a reduce inflamatia. Dacă bursita este infectioasa, bursa va fi drenata cu un ac. Medicul va prescrie antibiotice, sa fie luate sub forma de pastile. Daca infectia este foarte gravă, nu raspunde la antibiotice orale, sau în cazul în care sistemul imunitar este slăbit pentru un anumit motiv, se recomanda internarea pentru antibiotice intravenos. Cele mai multe cauze de bursita infecțioasă, cu toate acestea, pot fi gestionate în condiții de siguranță la domiciliu.
Ocazional, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina bursa.
Urmarirea cauzei
După ce părăsiti cabinetul medicului, încercati să schimbati orice a cauzat bursita, în primul rând. Purtati pantofi adecvati. Utilizați genunchiere pentru diverse activități sau daca la muncă solicitati genunchii. Odihna este recomandata pentru zona afectata si aplicarea de gheata de cel puțin două ori pe zi, tinand zona ridicata atunci când este posibil.
Programati o vizita de control la medicul dumneavoastră într-o săptămână. Dacă bursita este infecțioasă, o vizită de control este recomandata în trei-patru zile pentru reevaluare și posibila indepartare a fluidului.
Prevenirea bursitei
Dacă o anumită activitate determina dezvoltarea bursitei, atunci limitati acea activitate sau folositi măsuri de protecție. Utilizați genunchiere sau pernute pentru grădinărit și spălarea pardoselilor. Lucrătorii, precum instalatori, tinichigii, cei care spala covoare ar trebui să poarte protecție pentru genunchi. Alegeti pantofi adecvati sau amortizati gleznele cu tampoane special create.
Puteți îmbunătăți flexibilitatea și întări musculatura implicata în miscarile anumitor articulatii prin exercitii de reabilitare. Fiti preocupati de tonusul muscular, dacă aveți bursita care tinde sa recidiveze. Un program de reabilitare fizica va poate ghida inspre exercițiile corespunzătoare pentru a întări musculatura slabita.
Prognostic pentru bursita
Cei mai mulți oameni raspund la tratament în trei-patru zile și se duc la control medical intr-o săptămână. Dacă bursita este infecțioasă, totuși, zona poate să fie drenata cu un ac la fiecare trei până la cinci zile, până când lichidul infecțios nu mai reapare.
Articol citit de 13044 persoane
Acest articol nu are comentarii!