Acneea (Cosurile)
Ce este acneea?
Acneea (acnee vulgaris, acnee comuna) este o boală a foliculilor de par de fata, piept, spate și care afectează aproape toti adolescentii in timpul pubertatii – singura excepție fiind membri ai catorva triburi neolitice primitive care trăiesc în izolare. Aceasta nu este cauzata de bacterii, deși bacteriile joaca un rol in dezvoltarea sa. Nu este neobișnuit pentru unele femei de a dezvolta acnee chiar si dupa 20 ani.
Acnee apare pe piele din cauza:
- pori inchisi (comedoane), de asemenea, cunoscute sub numele de puncte negre sau puncte albe;
- umflaturi rosii, de asemenea, cunoscut sub numele de cosuri;
- pustule;
- chisturi (cosuri adanci).
Care sunt cauzele acneei?
Nici un factor nu cauzeaza acneea. Acneea apare atunci cand sebaceele, glande atașate foliculilor de par sunt stimulate în momentul pubertatii prin circularea hormonilor masculini. Sebumul (uleiul) este o substanță naturală care lubrifiaza si protejeaza pielea.
Dopul poate apărea ca un punct alb în cazul în care este acoperit de un strat subțire de piele, sau, dacă este expus la aer, partea mai întunecată expusă a dopului se numește „punct negru”. Foliculul pilos conectat se extinde treptat, producând un cucui. Deoarece foliculul se extinde, pielea se poate rupe, permițând substanțelor iritante și bacteriilor pielii normale sa aiba acces în straturile profunde ale pielii, în final producând inflamație. Inflamația aproape de suprafata pielii produce pustule, rezultand inflamatie profunda într-o papulă (cos); daca inflamatia este încă adânca, aceasta face un chist.
Aici sunt unii factori care de obicei nu joacă un rol în acnee:
- Alimentatie: Parintii spun adesea sa se evita pizza, alimentele grase și prăjite, și junk food. În timp ce aceste alimente nu pot fi bune pentru sănătate în ansamblu, ele nu provoaca acnee sau face rau acneii. Desi unele studii recente au implicat laptele și ciocolata pură în agravarea acneei, aceste constatari sunt departe de stabilit.
- Murdarie: Punctele negre sunt oxidate de ulei, nu de murdărie. Sudoarea nu provoacă acnee și este produsă de glandele complet separate din piele. Pe de altă parte, spalarea excesiva poate usca și irita pielea.
La pacienții ocazionali, pot fi factori care contribuie:
- Ereditatea: Dacă unul dintre părinții tăi au avut acnee severa, este probabil ca acneea ta va fi mult mai greu de controlat.
- Presiune: La unii pacienți, presiunea de căști, gulere, jartiere și altele pot agrava acneea.
- Droguri: Unele medicamente pot provoca sau agrava acneea, cum ar fi cele care conțin ioduri, bromuri, orale sau injectabile cu steroizi (prednison, care si opreste sistemul imunitar). Alte medicamente care pot provoca sau agrava acneea sunt medicamente anticonvulsivante și litiu. Cele mai multe cazuri de acnee, cu toate acestea, nu sunt legate de droguri.
- Ocupații: În unele locuri de muncă, expunerea la produse industriale poate produce acnee.
- Cosmetice : Unele produse cosmetice si produse de ingrijire ale pielii înfunda porii (comedogenic). Este important să citiți lista de ingrediente și sa alegeti pe cele care au apa listata . Aceste produse „pe baza de apa” sunt de obicei cele mai bune pentru persoanele cu acnee.
Ce alte afectiuni ale pielii pot mima acneea?
- Rozacee: Această condiție este caracterizată prin cosuri, dar nu comedoame și are loc în treimea mijlocie a fetei, împreună cu roșeață, înroșirea feței si vase de sange superficiale. Aceasta afecteaza in general persoane intre 30 de ani si 40 de ani si mai in varsta.
- Pseudofolliculita: Acest lucru este uneori numit „razor bumps” sau „rash.” Când firele de par se taie prea aproape de piele, cresc răsucite în piele și produc umflaturi. Aceasta este o problemă mecanică, iar tratamentul presupune ras mai rar. Pseudofolliculita poate, desigur, să apară la pacienții care au acnee.
- Foliculita: Cosurile pot aparea pe alte parti ale corpului, cum ar fi abdomen, fese sau picioare. Acestea nu reprezintă acnee, doar foliculi inflamati. Dacă acestea nu dispar de la sine, medicii pot prescrie antibiotice orale sau externe, nu aceleași cu cele utilizate pentru acnee.
- Gram-negativ Foliculita: Unii pacienți care au fost tratați cu antibiotice orale pentru perioade lungi de timp dezvolta pustule pline cu bacterii care sunt rezistente la antibiotice care au fost utilizate anterior. Testele de cultură bacteriene pot identifica acesti germeni, ceea ce duce la prescrierea antibioticelor de alt fel sau alte forme de tratament.
Când ar trebui să înceapă un tratament pentru acnee?
Deoarece toată lumea are acnee la un moment dat, momentul de tratament este atunci când te deranjează sau în cazul în care potențialul de cicatrizare se dezvoltă. Acest lucru poate fi atunci când apare acneea brusc, sau chiar și atunci când un singur coș decide să apară cu o săptămână înainte de un eveniment.
Ce se poate face pentru acnee pe cont propriu?
Stil de viață
Moderația și regularitatea sunt lucruri bune, dar nu toată lumea poate dormi opt ore, sa manance trei mese bune, și să bea opt pahare de apa pe zi. Puteți, totuși, chiar dacă rutina este frenetică și imprevizibila. Probabil cea mai utila modificare a stilului de viata este de a nu stoarce cosurile.
Deschide porii
Vizite ocazionale la un estetician care este un expert in eliminarea punctelor negre poate fi benefică.
Curățarea și îngrijirea pielii
În ciuda a ceea ce ai citit in revistele de stil si moda populare, nu există nici un produs magic sau regim care este potrivit pentru orice persoana si situatie.
- Curățare ușoară: spalat o data sau de doua ori pe zi, cu un sapun ușor sau lichid de curățare, va menține pielea curată și pentru a minimiza sensibilitatea și iritarea.
- Exfoliere, curățare și măști : O varietate de exfoliante usoare, și măști pot fi folosite. Aceste produse pot conține acid salicilic în concentrație mai mare si asa devin produse de peeling. Aceste produse elimina stratul exterior al pielii și porii deschisi. Produsele care conțin acid glicolic sau acizi alfa hidroxi sunt, de asemenea, exfolianti blanzi.
- Retinolul: A nu se confunda cu medicamente pe baza de prescriptie Retin-A, acest derivat de vitamina A poate ajuta la promovarea descuamarii pielii.
Reducerea bacteriilor
- Curățare antibacteriena : Cele mai populare ingrediente over-the-counter de curățare antibacteriena este peroxidul de benzoil.
- Aplicații (externe) de actualitate : Aceste produse vin sub forma de geluri, creme, loțiuni care sunt aplicate pe zona afectată. Ingredientele active care omoară bacteriile de suprafață includ peroxidul de benzoil, sulf și rezorcinol. Unele branduri promovate pe internet și TV sunt mult mai costisitoare decât produsele identice și uneori mai puternice ce le puteți cumpăra în farmacie.
Peroxidul de benzoil provoacă iritații de culoare roșie și piele solzoasa la un număr mic de oameni, care dispare de îndată ce opriți utilizarea produsului. Țineți minte că peroxidul de benzoil este un înălbitor, asa ca nu lasa produse care conțin peroxid de benzoil sa intre în contact cu materiale, lăsând pete inestetice albe pe haine colorate, camasi, prosoape și covoare.
Reduce uleiul
Nu poți opri glandele producătoare de ulei. Chiar isotretinoinul (Accutane, a se vedea mai jos) încetinește glandele de ulei pentru un timp; dar se întorc la viață mai târziu. Ce puteți face este sa scapati de ulei de pe suprafața pielii și reducerea strălucirii jenante.
- Folosiți un astringent / toner blând pentru a va șterge de ulei. (Există mai multe branduri disponibile în farmacii, precum și de la producătorii de linii cosmetice.)
- Produsele care conțin acid glicolic sau unul dintre ceilalti acizi alfa hidroxi sunt, de asemenea, de ajutor în compensare prin provocarea stratului superficial al pielii sa se exfolieze.
- Măști ce conțin sulf și alte ingrediente elimina uleiul facial.
- Tampoanele antibacteriene care conțin peroxid de benzoil au avantajul suplimentar de a degresa tenul.
Utilizat în mod corespunzător, isotretinoinul este sigur si produce putine efecte secundare, dincolo de buzele uscate și dureri musculare ocazionale. Acest medicament este prescris timp de cinci pana la sase luni. Testele de sange sunt monitorizate lunar pentru a verifica funcția ficatului și nivelul de trigliceride, substante legate de colesterol, care se ridica de multe ori în timpul tratamentului, dar rareori până la punctul în care tratamentul trebuie să fie modificat sau oprit.
Chiar dacă isotretinoinul nu rămâne în organism după ce tratamentul este oprit, îmbunătățirea este adesea de lungă durată.
Isotretinoin are un risc ridicat de inducere de malformatii congenitale , daca se ia de catre femeile gravide. Femeile de varsta fertila care iau isotretinoin au nevoie de două teste de sarcina negative (sânge si de urină) înainte de a începe tratamentul.
Cum ați rezuma tratamentul?
Tratarea acneei necesita rabdare si perseverenta. Oricare din tratamentele enumerate mai sus poate dura două sau trei luni pentru a începe să se vada (chiar isotretinoin).
Articol citit de 9516 persoane
Acest articol nu are comentarii!