Fapte despre taieturi, zgarieturi (escoriatii) și răni

Spălarea unei tăieturi cu apa si săpun  și mentinerea ei curata și uscata este tot ce este necesar pentru a avea grijă de rănile superficiale.

Curățarea ranii cu peroxid de hidrogen și iod este acceptabila inițial, dar poate întârzia vindecarea ei.

Aplicand un unguent cu antibiotic rana se protejeaza mai bine daca este  acoperita.

Solicitati asistență medicală în decurs de 6 ore dacă este  nevoie de copci.

O întârziere poate crește rata de infectare a plăgilor.

Orice intepatura  prin pantofii de tenis sau adidași are un risc ridicat de infectare și trebuie  văzuta de un medic.

Orice roșeață, umflătura, durere, febră, dunga rosie, sau puroi drenat din rana poate indica o infecție care necesită îngrijire medicală.

Care este cel mai bun prim ajutor pentru o tăietură sau zgarietura?

Primul pas în grija taieturilor si  zgarieturilor  (abraziuni), este de a opri sângerarea. Cele mai multe răni răspund  la presiuni directe cu o cârpă curată sau bandaj. Țineți presiunea continuu timp de aproximativ 10 până la 20 minute. Dacă acest lucru nu opreste sângerarea sau dacă sângerarea este rapidă, solicitați asistență medicală. Mai departe, curatati bine rana cu apă și săpun.

Îndepărtați orice material străin din rana, cum ar fi murdăria, bucăți de iarbă, care pot duce la infecții. O pensetă poate fi utilizata (curățați-o cu alcool înainte de folosire) pentru a îndepărta materialul străin din marginile plăgilor, dar nu sapati in rana ca acest lucru poate impinge bacteriile adanc in rana sau poate răni structurile subcutanat (sub piele).

Rana poate fi, de asemenea, frecata ușor cu un prosop pentru a îndepărta murdăria și resturile. Peroxidul de hidrogen și povidonă-iod (Betadina)  pot fi utilizate pentru a curăța rana inițial, dar daca se insista pot incetini vindecarea ranilor.  Acoperiti zona cu un bandaj (tifon sau un bandaj curat) pentru a ajuta la prevenirea infecției și avansarea mizeriei în rană.

Un prim ajutor, un antibiotic unguent (Bacitracină, Neosporin, Polysporin) poate fi aplicata pentru a ajuta prevenirea infecției și pentru păstrarea  ranii umede. Îngrijirea continua a ranii este de asemenea importanta. De trei ori pe zi, spălați zona ușor cu apă și săpun, aplicati un unguent antibiotic, și rebandajati. Schimbati  bandajului imediat dacă acesta devine murdar sau umed.

Cine ar trebui să solicite asistență medicală pentru o taietura?

Dacă nu se poate controla sângerarea de la o taietura sau o zgarietura(abraziune), solicitați asistență medicală. Orice taietura care merge dincolo de stratul superior al pielii sau este suficient de adânca  incat permite sa se vada mult tesut ar putea avea  nevoie de copci (suturi), și ar trebui să fie văzuta de un medic cât mai curând posibil. În general, cu cât mai repede se suturează rana , cu atat mai mic este riscul de infecție. În mod ideal, ar trebui să fie tratate  în termen de șase ore de la prejudiciu.

Persoanele cu un sistem imunitar suprimat (inclusiv persoanele cu diabet, pacientii cu cancer care primesc chimioterapie, oameni care iau medicamente cu steroizi, cum ar fi prednisone, pacienții cu dializă  sau persoane cu HIV) au mai multe sanse de a dezvolta o infectie in urma ranii și ar trebui să fie văzute de un doctor. Oamenii care iau medicamente de subțiere a sângelui și nu pot controla sângerarea ar trebui să fie văzuti de un medic imediat.Orice rana care prezintă semne de infecție ar trebui să fie examinata de un medic (a se vedea „Care sunt semnele unei infecții?”).

Care sunt semnele si simptomele unei infecții dintr-o rană?

Dacă din rana începe să se scurgă lichid de culoare galbenă sau verzuie (puroi), sau în cazul în care pielea din jurul rănii devine roșie, calda, umflata, dureroasa o infecție poate fi prezenta și trebuie să se ceară asistență medicală.

Orice dunga roșie pe pielea din jurul rănii poate indica o infecție în sistemul care  dreneaza lichid din tesuturi, numit sistemul limfatic. Această infecție (limfangita) poate fi grava, mai ales dacă este însoțita de febra. Ar trebui căutata îngrijire medicală promptă dacă striațiile  roșii sunt observate in jurul ranii. Cum sunt rănile prin punctiune diferite. O rană facuta prin puncție este cauzată de un obiect care perforeaza  pielea, creând o gaură mică. Unele înțepături pot fi foarte adânci, în funcție de sursa și cauza.

Ranile de  obicei nu sângerează mult, dar este necesar tratamentul pentru a preveni infectia. O rană prin puncție poate provoca infecții, deoarece forțează bacteriile  si resturile  adânc în țesut, iar rana se închide repede si formează rapid un loc ideal pentru bacterii sa creasca. De exemplu, dacă un cui pătrunde adânc în picior, poate lovi un os și introduce bacterii în os. Acest risc este deosebit de mare, dacă un obiect a trecut printr-o pereche de adidasi sau pantofi de tenis. Spuma din adidași poate adaposti bacterii (Pseudomonas), care pot duce la infecții grave ale țesuturilor.

Primul ajutor pentru rani include curățarea zonei bine cu apă și săpun. Aceste răni sunt foarte greu de curatat. Dacă zona este umflata, se aplica gheață și zona perforata trebuie ridicata. Aplicați unguente cu antibiotice (Bacitracină, Polysporin, Neosporin) pentru a preveni infectia. Acoperiți rana cu un bandaj pentru a opri înaintarea bacteriilor dăunătoare și a murdăriei. Curățați rana facuta prin puncție și schimbati  bandajul de trei ori pe zi, monitorizand  semnele de infecție (aceleași semne ca și în secțiunea  de taieturi). Schimbati  bandajul in  orice moment devine umed sau murdar.

Persoanele cu un sistem imunitar suprimat sau orice răni deosebit de adânci ar trebui să fie văzute de un medic. Dacă este dificil de a elimina obiectul de perforare, este posibil să fi pătruns în os și necesită îngrijire medicală.

Cele mai multe răni nu se infecteaza, dar dacă este prezenta roșeață, umflături sau sângerare persistă, consultați medicul dumneavoastră.

Cauze comune suplimentare de rani pot include mușcături de animale sau umane, sau așchii de lemn sau alt material vegetal, care transporta un risc ridicat de infectare și ar trebui să fie tratate de un medic.

Voi avea nevoie de o injectie cu tetanos pentru o rana?

Cei mai mulți oameni au fost imunizați împotriva tetanosului (trismus). Dacă persoana afectată a fost imunizata, el sau ea va avea nevoie de o injectie în cazul în care nu au mai avut in termen de 10 ani (în cazul în care este o rană foarte murdara sau are loc într-o zonă predispusă, ei vor avea nevoie de o doză de tetanos în termen de cinci ani) .

Articol citit de 10772 persoane