Acetaminofen (paracetamol) in leziuni ficatului

Acetaminofenul este un medicament foarte sigur daca este luat ca fiind indreptate, chiar și pentru persoanele cu boli hepatice. Cu toate acestea, fiecare medicament riscuri.

Leziuni hepatice de la acetaminofen, care pot fi severe, poate rezulta fie din cauza unei supradoze sau din doze regulate care sunt luate în timp ce se consuma alcool.

Cele mai multe cazuri  induse de acetaminofen, leziunile hepatice sunt cauzate de o supradoză intenționat sau sinucidere.

Supradoză accidentală sau accidentale de acetaminofen poate fi, de obicei evitate cu grijă și atenție la dozare.

Medicii pot estima probabilitatea de a dezvolta leziuni hepatice bazat pe calendarul de supradozaj și nivelul de sange de droguri a pacientului.

La pacienții cu leziuni hepatice acetaminofen, secvența clinică obișnuită este greața și vomitingfor primele 12-24 ore, apoi pacientul pare bine în următoarele 12-24 ore, după care dezvolta teste sanguine hepatice anormale .

Un antidot, N-acetil cisteina, este disponibilă și trebuie administrată la pacient, cât mai curând posibil, de preferință în decurs de 16 ore de la acetaminofen a fost luată.

„Este sigur pentru mine să iau paracetamol?”

Tylenol este în prezent cel mai popular analgezic in Statele Unite. Americanii iau peste 8 miliarde de pastile (tablete sau capsule) de Tylenol în fiecare an. Acetaminofenul este un (generic) nume  general pentru paracetamol, care este un nume de brand. Deși acetaminofen este conținut în peste 200 de medicamente, cele mai multe dintre ele nu au nume „Tylenol” pe etichetele lor. În plus, in practica mea doar despre fiecare pacient cu boală hepatică întreabă invariabil:

  • „Este sigur pentru mine să iau paracetamol?” sau
  • „Cât de mult paracetamol pot lua?”

Aceste întrebări evidențiaza conștientizarea publicului de potențialului de acetaminofen de a provoca leziuni hepatice sau rănire.

Tylenol este un agent foarte eficient analgezic (analgezic) și- de reducere a febrei (antitermic). De asemenea, este un medicament foarte sigur, atâta timp cât doza recomandata nu este depășită. De fapt, utilizarea de Tylenol în loc de aspirină pentru a trata febra la sugari a redus foarte mult aparitia sindromului Reye, o formă de multe ori fatala de insuficiență hepatică. În mod ironic, cu toate acestea, luând prea mult paracetamol (o supradoză) poate provoca, de asemenea insuficiență hepatică, deși printr-un proces diferit (mecanism), așa cum este discutat mai jos.

Nu toate dozele recomandate de Tylenol provoaca daune ficatului?

Unele rapoarte timpurii a descris aparitia bolii hepatice cronice, care a fost asociata cu utilizarea pe termen lung a Tylenol în dozele recomandate.Aceste studii au fost publicate în anii 1970, cu toate acestea, și bănuiesc că mulți dintre acești pacienți pot avea infecție nerecunoscută hepatita cronica C. Oricum, astăzi, consensul este că dozele uzuale de Tylenol provoca leziuni hepatice semnificative numai rareori, sau nu, la toate  persoanele cu ficatul normal.

De asemenea, o persoană cu boala de ficat nu pare a fi la un risc crescut de a dezvolta leziuni hepatice suplimentare de a lua paracetamol. Acest lucru este așa-indiferent de cauza bolii hepatice și cu condiția ca pacientul sa nu bea alcool in mod regulat.

Astfel, paracetamolul este destul de sigur de  utilizat în dozele recomandate la pacientii cu acute (scurtă durată) sau (de lungă durată) hepatita cronica.De exemplu, paracetamol este prescris in mod curent pentru a trata simptomele asemanatoare gripei, care pot fi cauzate de tratamentul cu interferon la pacientii cu hepatita cronica. Totuși, ca toate medicamentele, inclusiv Tylenol, trebuie utilizate cu precauție, în cazul în care,  la pacientii cu boli hepatice severe, cum ar fi ciroza avansata (cicatrizare a ficatului) sau insuficiență hepatică.

Chiar dacă Tylenol, cel mai probabil nu produce leziuni hepatice grave în dozele recomandate, aceasta poate provoca cresteri ale enzimelor hepatice în sânge sugerează o leziune la ficat. Într-un studiu de 145 de subiecți sănătoși, care au fost randomizati pentru a primi placebo sau 4 grame de Tylenol pe zi timp de două săptămâni, subiecții din grupul placebo au prezentat mici creșteri ale ALT, unei enzime hepatice, dar 33% -44% dintre subiecți în Tylenol grup a avut creșteri ale ALT mai mare de trei ori peste limita superioară a valorilor normale.

Cea mai mare altitudine ALT a fost mai mare de 500, care este de aproximativ 10 ori limita superioară a normalului.Toate creșteri enzime a revenit la normal după întreruperea Tylenol. Astfel, dozele recomandate de Tylenol acordate subiecților sănătoși timp de două săptămâni poate provoca ușoare până la moderate leziuni hepatice reversibile. Tylenol, la fel ca toate celelalte medicamente trebuiesc utilizate cu precauție sub supravegherea unui medic cu monitorizarea nivelurilor enzimelor hepatice.

De ce ar trebui să știe că numele generic de paracetamol este acetaminofen?

Pentru restul acestei discuții, ne vom referi la numele generic acetaminofen, mai degrabă decât la numele de brand Tylenol. Am decis să facem acest lucru pentru a sublinia necesitatea ca oamenii să citească etichetele sticlelor de medicina cu atenție. După cum s-a menționat mai sus, etichetele de obicei vor spune acetaminofen, mai degrabă decât Tylenol.

De exemplu, fiecare lingura de comun remediu rece pe timp de noapte, NyQuil, conține 500 de miligrame (mg) de acetaminofen.In mod similar, fiecare comprimat de hidrocodonă / acetaminofen (Vicodin), un calmant popular puternic, care conține un narcotic, are, de asemenea, 500, 650, sau 750 mg de acetaminofen, în funcție de formulare.

După cum s-a menționat deja, o supradoza de acetaminofen poate provoca leziuni hepatice. Această deteriorare se produce într-o manieră dependentă de doză. (Alte medicamente pot provoca leziuni hepatice într-un mod imprevizibil, care nu au legătură cu doza.) Cu alte cuvinte, leziunile hepatice de la acetaminofen apar numai atunci când cineva are mai mult de o anumită cantitate de medicament.  Mai mult, aceste leziuni hepatice din cauza unei supradoze de acetaminofen devine serioasa, deoarece daunele pot fi severe și duc la insuficienta hepatica si deces. De fapt, supradozajul acetaminofen este principala cauza de insuficienta acuta (debut rapid) de ficat în SUA și Marea Britanie.

Dar cât de mult acetaminofen este sigur de a lua?

Pentru un adult mediu sănătos, doza maximă recomandată de acetaminofen pe o perioada de 24 de ore este de patru grame (4000 mg) sau opt pastile extra-rezistență. (Fiecare pilula extra-putere conține 500 mg și fiecare pastilaare  puterea regulata de a  conține 325 mg.) O persoană care bea mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi, cu toate acestea, nu ar trebui să ia mai mult de două grame de acetaminofen peste 24 de ore, așa cum se discuta  mai jos.Pentru copii, doza se bazează pe greutatea și vârsta lor și instrucțiunile explicite sunt prezentate în prospect. Dacă aceste linii directoare pentru adulți și copii sunt urmate, acetaminofen este sigur si nu  poarta in  esență nici un risc de leziuni hepatice.

Pe de altă parte, o singură doză de 7 până la 10 grame de acetaminofen (14 la 20 de comprimate extra-rezistenta) poate provoca leziuni hepatice la adult sănătos. De retinut  că această sumă este aproximativ de două ori doza maximă recomandată pentru o perioadă de 24 de ore.

La copii, o singură doză de 140 mg / kg (greutate corporală) de acetaminofen poate duce la leziuni hepatice.Cantitățile de acetaminofen la nivelul 3 până la 4 grame într-o singură doză sau 4-6 grame de peste 24 de ore au fost raportate de a provoca leziuni hepatice severe la unii oameni, uneori chiar duce la moarte. Se pare că anumite persoane, cum ar fi cei care beau in mod regulat alcool , sunt mai predispusi decat alti la dezvoltarea de  leziuni hepatice induse de acetaminofen. Pentru a înțelege acest lucru, sensibilitate crescuta la unele persoane, este util sa stii cum sunt procesate acetaminofen (metabolizate) în ficat și modul în care medicamentul cauzează leziuni hepatice.

Cum sunt procesate acetaminofenele (metabolizate) în organism?

Ficatul este functia principala in organism, unde acetaminofen este metabolizat. În ficat, acetaminofen suferă prima sulfatare (legarea la o moleculă de sulfat) și glucuronidare (legarea la o moleculă glucuronid) înainte de a fi eliminat din organism prin ficat. Compușii compus părinte, acetaminofen, precum și de sulfat și glucuronoconjugații săi (metaboliti) nu sunt ei înșiși de fapt sunt  dăunători.

O cantitate excesivă de acetaminofen in ficat, poate copleși (satura) de sulfatare și glucuronoconjugare cai.Atunci când se întâmplă acest lucru, acetaminofen este prelucrat printr-o altă cale, P-450 sistemul citocrom. De acetaminofen, sistemul P-450 formează un metabolit intermediar numit NAPQI, care se dovedește a fi un compus toxic. De obicei, cu toate acestea, acest metabolit toxic este redat inofensiv (detoxifiat) de către o altă cale, sistemul glutation.

Cum o supradoza de acetaminofen poate cauza leziuni hepatice?

Răspunsul este că afectarea ficatului de acetaminofen apare atunci când calea de glutation este copleșita de prea mult metabolit acetaminofen, a NAPQI. Apoi, acest compus toxic se acumulează în ficat și provoacă daune. În plus, alcoolul si anumite medicamente, cum ar fi fenobarbitalul, fenitoina (Dilantin),  carbamazepină (Tegretol) (anti-seizuremedications) sau izoniazida (INH, Nydrazid, Laniazid) – (medicament anti-tuberculoza) poate crește în mod semnificativ pagubele.

Ei fac acest lucru prin citocromul P-450 sistem în ficat mai activ.Acesta a crescut P-450 activitate, cum s-ar putea aștepta, rezultate în formarea crescută a NAPQI de acetaminofen. În plus, consumul de alcool , precum și condiții de repaus alimentar sau nutriție proastă, poate epuiza fiecare glutation al ficatului. Deci, alcoolul măreste atât compusul toxic și scade materialul detoxifiere. În consecință, linia de jos într-o supradoza de acetaminofen este că, atunci când cantitatea de NAPQI este prea mare  pentru glutation disponibil pentru detoxifierea,unde  apar leziuni hepatice.

Sunt supradozajele cu acetaminofen, de obicei, accidentale sau intenționate?

În SUA, tentativa de suicid din cauza de acetaminofen reprezintă peste două treimi, în timp ce supradozajul accidental reprezintă doar o treime din cazuri. La copiii mici,  supradozajul accidental reprezinta  de o sută și mai mic din cazuri. Printre acestea, copii mici adesea curiosi, supradozajul accidental este responsabil pentru mai puțin de 10% dintre cazurile de toxicitate acetaminofen. Marea majoritate a acestor supradoze accidentale s-au datorat supradozelor accidentale date de persoanele care ii ingrijesc pe copii.

Cum pot fi evitate supradozajele accidentale la adulți?

Pentru a evita supradozele accidentale in randul adultilor, aici sunt unele sugestii.

  • Citeste etichetele sticlelor de medicatie cu atenție și stabilește valoarea sau puterea de acetaminofen în fiecare pastila sau lingura.
  •  Sa se familiarizeze cu toate celelalte medicamente pe care le luați. Amintiți-vă că peste 200 de medicamente conțin acetaminofen ca unul dintre ingredientele și că anumite medicamente, cum ar fi fenobarbital, poate crește în mod semnificativ leziuni hepatice.
  • Înainte de a lua medicamente, scrie (înregistrare) numărul maxim  de pastile sau linguri pe care le puteți ingera peste 24 de ore.. Dacă, totuși, nu sunteți sigur de numărul  de doze sau credeti că trebuie să luați mai mult decât trebuie, sunati medicul dumneavoastră sau farmacistul.
  • Când primiți o rețetă pentru un medicament nou, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă acesta afectează metabolismul organismului (prelucrarea) celelalte medicamente pe care le luați, inclusiv acetaminofen.
  • Dacă ați consumat alcool in mod regulat, să nu se  depășească  2 grame de acetaminofen peste 24 de ore. Fi sincer cu tine însuți despre ingerarea de alcool.
  • Să se  înregistreze numărul de pastile sau linguri de acetaminofen și în momentul în care le luați.

Cum pot fi evitate supradozajele la copii?

Dozarea de acetaminofen pentru copii, cum s-a menționat anterior, depinde de greutatea și vârsta acestora. Pentru a evita supradozajul la copii, urmează aceleași proceduri pentru ei după cum s-a sugerat mai sus pentru adulți. Dincolo de faptul că, doi adulți ar trebui să stabilească în mod autonom doza de acetaminofen pentru un copil. Dacă există un dezacord cu privire la doza recomandată, consultați un farmacist sau medic. Aceste precauții nu sunt excesive atunci când se  consideră că într-o situație macheta experimentata, doar 30% dintre adulti calculeaza  corect doza de acetaminofen pentru copilul lor.

Daca un baby-sitter are grija de un copil bolnav, părinții ar trebui să scrie cu atenție doza și schema de administrare a medicamentului.În fiecare an, la copiii cu febra mare, care au primit doze repetitive de acetaminofen,  au avut loc decese ca urmare a supradozelor accidentale și afectarea ficatului rezultat.

Care sunt semnele si simptomele de leziuni hepatice induse de acetaminofen?

Trei etape clinice (faze) induse de acetaminofen leziuni hepatice au fost descrise.

În prima fază,  primele  12- 24 de ore  după ingerare, pacientul prezintă greață și vărsături.

Pentru următorii, probabil 12 până la 24 ore, ceea ce este a doua etapă sau așa numita inactivă faza (latentă), pacientul se  simte bine.

În a treia etapă, care începe aproximativ dupa 48 de ore   la 72 de ore dupa ingestia de acetaminofen, anormale ale testelor de sânge hepatice începe să apară.Cel mai notabil, nivel extrem de ridicat (anormale) al testelor de sânge si  de ficat, AST și ALT, sunt comune cu acest tip de leziuni hepatice. Rezultatul (prognosticul) a prejudiciului hepatic poate fi prezis corect exact pe baza de examen , de sânge si  de teste clinice ale pacientului. De exemplu, la o extremă, în cazul în care pacientul dezvoltă acumularea severa  de acid în sânge, insuficiența  renală, tulburări de sângerare sau coma, atunci moartea este aproape sigura. Doar un transplant de ficat poate salva, eventual un astfel de pacient.

Ce ar trebui făcut în cazul în care se suspectează o toxicitate de acetaminofen?

Un medic ar trebui să evalueze imediat individul. Amintiți-vă că aducerea sticlei de acetaminofen si toate alte medicamente ale  persoanei la camera de urgență este întotdeauna util. Riscul ca un supradozaj acetaminofen va provoca leziuni hepatice se corelează cu nivelul de sange de acetaminofen în raport cu momentul în care medicamentul a fost luat.

Medicii sunt în măsură să estimeze probabilitatea de a dezvolta leziuni hepatice după un supradozaj al  pacientului. Pentru a face această determinare, obțin o istorie de ingestie acetaminofena a  pacientului și măsurarea nivelului de sange . Cu această informație, medicul apoi se poate referi la o masă (nomograma), care oferă o estimare a riscului de a dezvolta leziuni hepatice. Precizia acestei estimări, însă, depinde de fiabilitatea timpul de ingestie și dacă acetaminofen a fost luată într-o perioadă de timp sau toate odată.

Cand se  suspectează supradozaj de  acetaminofen, medicii de obicei vor pompa (gavaj)  in  stomac pentru a elimina fragmente de  pilula. În realitate, multe persoane care iau  supradozaj cu acetaminofen într-o încercare de sinucidere vor fi luate alte pastile in plus. Unii medici, de aceea, vor lua în considerare tratarea pacientului cu cărbune activ, care se leagă (și, prin urmare, inactivează) cu  multe medicamente. Cu toate acestea, acest tratament este controversat din cauza  îngrijorarii cu cărbune activ care  poate lega, de asemenea, antidotul pentru supradozajul acetaminofen.

Pacienții care sunt considerati a fi la un grad mare de risc sau chiar numai la o posibil risc de a dezvolta leziuni hepatice cu acetaminofen ar trebui să aibă un antidot, N-acetil cisteina (Mucomyst) oral (sau intravenos în Europa).Acest medicament acționează prin completarea indirect glutation. Glutation  detoxifica metabolitul toxic de acetaminofen. N-acetil cisteina este cel mai eficient atunci când este administrat în cadrul 12 la 16 ore după administrarea cu acetaminofen .

Cei mai multi medici  administreaza N-acetil cisteina, chiar dacă pacientul este primul văzut după această perioadă de  16 ore. Astfel, un studiu britanic a aratat ca pacientii deja cu insuficiență hepatică care au primit apoi cisteina N-acetil au mai multe sanse de a supravietui decat pacientii care nu au primit antidotul. Mai mult decât atât, supraviețuirea a apărut la acești pacienți, indiferent de momentul administrării inițiale de N- acetil cisteina. În cele din urmă, oamenii care sunt in recuperare  de la leziuni hepatice induse de acetaminofen sunt lasate, din fericire, fără (cronica) boli hepatice reziduale sau în curs de desfășurare.

Articol citit de 9022 persoane