Abstinenta – Metoda de Anticoncepție (Metode naturale de contraceptie)
În cazul în care o femeie este activ sexual si ea este fertila și capabil fizic sa ramana gravida, ea trebuie să se întrebe: „Nu vreau să rămân gravidă acum?” În cazul în care răspunsul ei este „nu”, ea trebuie să folosească o metodă de contracepție (contraceptive).
Cuvinte folosite pentru a descrie metodele de control de naștere includ contraceptive, de prevenire a sarcinii, controlul fertilității, și de planificare familială. Dar indiferent de terminologie, persoanele active sexual pot alege dintr-o varietate de metode pentru a reduce posibilitatea de a ramane gravida . Cu toate acestea, nici o metodă de contracepție disponibile astăzi nu oferă protecție perfectă împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (boli cu transmitere sexuala, boli cu transmitere sexuala sau), cu excepția abstinenta.
În termeni simpli, toate metodele de control al nașterii se bazează fie pe prevenirea spermei a unui bărbat de a ajunge si a intra in uterul femei (fertilizare) sau prevenirea ovulul fecundat de la implantarea în uterul femeii (pântecele ei) sa înceapa să crească. Noi metode de control ale nașterii sunt dezvoltate și testate tot timpul. Și ceea ce este potrivit pentru un cuplu la un moment dat se poate schimba cu timpul și circumstanțele.
Din păcate, nici o metodă de control al nașterii, cu excepția abstinenta, este considerat a fi de 100% eficace.
Care sunt metodele naturale de contracepție?
Metode naturale de contraceptie sunt considerate „natural”, deoarece acestea nu sunt mecanic și nu au un rezultat de manipulare hormon. În schimb, aceste metode necesită că un bărbat și o femeie sa nu aiba contact sexual în perioada în care un ou este disponibil pentru a fi fecundat de un spermatozoid.
Metodele de sensibilizare a fertilității (Fams) se bazează pe cunoaștere atunci cand o femeie ovuleaza in fiecare luna. Pentru a utiliza un FAM, este necesar sa ma uit pentru semnele si simptomele care indica ovulatia a avut loc sau este pe cale să apară.
În medie, ovulul este eliberat aproximativ 14 (plus sau minus 2) zile înainte de următoarea perioadă menstrual al femeii. Dar, pentru că oul supraviețuiește 3 sau 4 zile (6 la 24 de ore dupa ovulatie), iar sperma poate trăi 48 până la 72 ore (de până la chiar 5 zile în mucus fertil), timpul efectiv în cursul căreia o femeie poate deveni gravidă nu este măsurat în ore, nu în zile, ci în săptămâni.
FAMS poate fi de până la 98% eficiente dar au nevoie de un angajament continuu și conștient cu monitorizarea considerabil și de auto-control. Deși aceste metode au fost dezvoltate pentru prevenirea sarcinii, ele pot la fel de bine fi folosit de un cuplu pentru a crește fertilitatea și de a promova concepția.
Care sunt avantajele și dezavantajele metodelor naturale de control al nașterii?
Metodele naturale sunt de obicei foarte ieftine în comparație cu alte metode de control ale nașterii, cu excepția cazului cand o femeie alege sa cumpere kituri de testare de ovulatie.
Avantajele metode naturale de contraceptie includ:
- Un femeie nu trebuie să ia medicamente sau de a folosi manipulare hormonala.
- Nu sunt necesare proceduri sau accesorii medicale.
Dezavantajele controlului nașterii naturale includ:
- Poate fi dificil de estimat sau stiti exact atunci când o femeie este fertilă, permițând șanse sporite pentru conceptie neplanificate.
- Metodele naturale nu sunt la fel de eficiente ca unele forme de contracepție.
- Kituri de testare de ovulație sunt utilizate de unele cupluri. Folosesc metode naturale de contraceptie, iar costul acestor kituri este un alt dezavantaj potențial.
- Fiind în imposibilitatea de a avea relații sexuale în anumite momente ale lunii este un dezavantaj pentru unele femei.
Metode de control al nasterilor
Metoda de tip Calendar
Metoda calendarului ritm pentru a evita sarcina se bazează pe calcularea perioadei fertile unei femei pe calendar. Pe baza ei 12 cicluri menstruale precedente, o femeie scade 8 zile din cel mai scurt ciclu menstrual pentru a determina prima ei zi fertila, și 11 de zile de la cel mai mare ciclului menstrual, pentru a determina ultima zi fertila. Ea poate calcula atunci numărul total de zile în care ea poate avea ovulație. Dacă ciclurile menstruale ale unei femei sunt destul de neregulate de la o lună la alta, va exista un număr mai mare de zile în care ea ar putea deveni gravidă.
Metoda calendarului este de numai aproximativ 80% eficace in prevenirea sarcinii si atunci cand este folosit singur, se consideră învechite și ineficiente.
Metoda temperaturii bazale
Temperaturii bazale (BBT) – Metoda se bazează pe faptul că temperatura unei femei scade la 12 la 24 de ore înainte de un ou este eliberat din ovar ei și apoi crește din nou odată ce ovulul a fost eliberat. Din păcate, această diferență de temperatură nu este foarte mare. Este la mai puțin de 1 grad F (aproximativ un grad jumătate C) atunci când organismul este în repaus.
Metoda temperaturii bazale a corpului impune ca o femeie să-si controleze temperatură în fiecare dimineață. Un termometru special, care este mult mai precis și sensibil decât un termometru tipic oral trebuie utilizat, iar variațiile de temperatură de zi cu zi sunt remarcate cu grijă. Acest lucru trebuie făcut în fiecare lună. Calculatoare online sunt disponibile pentru a ajuta o femeie in graficul temperaturii bazale .
Pentru a utiliza temperatura bazala ca o metodă de control a nasterii, o femeie ar trebui să se abțină de la a avea relatii sexuale de la momentul ce temperatură ei scade până la cel puțin 48 de ore de la 72 creșteri de temperatură din nou.
Metoda de inspecție a mucoasei
Metoda de inspecție a mucoasei depinde de prezența sau absența unui anumit tip de mucus cervical care o femeie produce ca răspuns la estrogeni. O femeie va genera cantități mai mari de mucus mai apoase decât de obicei (cum ar fi albușul de ou crud) doar înainte de eliberare a unui ovul din ovarul ei. Această așa-numita-ou alb mucoase de col uterin (EWCM) se întinde până la un centimetru, atunci când e tras în afară. O femeie poate invata sa recunoasca diferențe în cantitatea și calitatea de mucus de col uterin prin examinarea aparitiei pe lenjerie, tampoane, sau ea poate elimina ușor un eșantion de mucus de la deschiderea vaginala folosind două degete.
Ea poate alege să aibă relații sexuale între data ultimei ei menstruații și timpul de schimbare a mucoasei cervicale. În această perioadă, se recomandă ca ea să aibă relații sexuale numai în alte zile deoarece prezența lichidului seminal face mai dificil de a determina natura mucoasei de col uterin. Dacă femeia nu dorește să devină gravidă, ea nu ar trebui să aibă contact sexual deloc timp de 3 până la 4 zile după ce observa schimbarea mucoasei ei de col uterin.
Metoda simpto
Metoda simpto combina anumite aspecte ale calendarului, temperatura bazala, precum și metodele de control ale mucoasei. Nu numai că sunt toți acești factori luați în considerare, dar la fel sunt si alte simptome, cum ar fi usoare crampe si sensibilitate de san. Unele femei au disconfort abdominal inferior (în zona ovarelor) în timpul eliberarii unui ovul (ovulatie).
Ovulația kituri de testare cu indicator
O femeie poate utiliza un kit de predictie ovulatie pentru a determina când ea este cel mai probabil să aiba ovulatie. Acesta este un kit special care măsoară cantitatea de hormon luteinizant (LH). Deoarece hormon luteinizant promovează maturizarea unui ou în ovar, cantitatea de LH crește uzual 20 la 48 de ore înainte de ovulație. Această creștere se numește creșterea hormonului luteinizant, care pot fi apoi detectate in urina unei femei la 8 la 12 ore mai târziu. Kit-ul de predicție ovulația este conceput pentru a masura cantitatea de hormon luteinizant din urină.
Există o serie de kituri de predicție ovulatie vândute la farmacii care variază de la simplu la complex. În cea mai simplă, femeia urineaza pe un stick de testare și cantitatea de hormon luteinizant este indicată de o schimbare de culoare. Intensitatea culorii este proporțională cu cantitatea de hormon luteinizant din urină ei. O femeie începe testarea urinei ei de la 2 până la 3 zile înainte de a se așteaptă la ovulatie pe baza datelor ei de cicluri lunare anterioare.
Zilele optime pentru fertilizare sunt cele două zile înainte de ovulație, ziua ovulației, și a doua zi după ovulație. Cea mai mare sansa de a deveni gravidă este dacă actul sexual are loc în termen de 24 de ore după creșterea bruscă a hormonului luteinizant.
Kituri de predicție
Ovulația este utilizata în principal pentru a crește șansa unei femei de a deveni gravide, dar ele pot indica, de asemenea, si la femeia care ea este pe cale de a ovula și ar trebui să ia măsuri contraceptive adecvate.
Metoda de retragere
Folosind metoda de retragere, barbatul isi retrage penisul din vaginul femeii înainte de a ejacula astfel încât sperma eliberata din penisul lui nu intră vagin. Retragerea se mai numește coitus interruptus.
Există probleme cu ajutorul de retragere ca o metodă de contracepție. În primul rând, un om poate elibera cantități mici de spermă înainte de ejacularea actuala. În al doilea rând, un om are nevoie de auto-control și un sentiment precis de sincronizare pentru a putea să-și retragă penisul din vaginul femeii înainte de a ejacula. Deoarece acest lucru poate fi dificil pentru om de a finaliza cu succes, metoda de retragere este de doar aproximativ 75-80% eficace in prevenirea sarcinii.
Infertilitate pe lactație
Infertilitate pe lactație se bazează pe ideea că o femeie nu poate deveni gravidă, atâta timp cât ea își alăptează copilul ei. Este adevărat că o femeie nu poate ovula la fel de repede după naștere ca ea ar fi în cazul în care ea nu a fost alapteaza. Femeile care alăptează, de obicei, reîncepe ovulația între 10-12 săptămâni după naștere.
Cu toate acestea, metoda nu este considerat a fi adecvat ca o măsură contraceptivă unic. O mama care alapteaza poate reîncepe ovulația și nu realiza ea ca este fertila, astfel ca ovulatia poate avea loc înainte de întoarcerea perioadei menstruale. În cazul în care se întâmplă acest lucru, iar mama are contact sexual neprotejat, ea poate deveni gravidă, în același timp, cand încă alăptează . În cazul în care o mama care alapteaza nu dorește să devină gravidă din nou, ea trebuie să înceapă să utilizeze o metodă adecvată de contracepție.
Dusurile si urinarea
Dusurile vaginale este utilizarea unei soluții lichide pentru a spăla mucoasa și alte tipuri de resturi corporale din vaginul femeii. Multe femei aleg să facă regulat dusuri pentru menținerea igienei vaginale. Cei mai multi medici si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie (ACOG) nu recomanda practica.
Indiferent dacă o femeie o face pentru motive de igienă, dusurile vaginale nu funcționează ca o metodă de contracepție. În timpul actului sexual, sperma activa poate ajunge la cervixul unei femei și chiar in partea superioară a uterului în termen de cinci minute de ejaculare. Dusurile după actul sexual nu se poate face destul de repede pentru a avea orice beneficii contraceptive, iar dusurile ar putea forța chiar sperma mai sus in uter. În plus, în cazul în care o femeie face dusuri într-o perioadă de 6-8 ore după utilizarea unui spermicid, ea poate reduce de fapt eficacitatea acestei metode contraceptive.
Unele femei cred urinarea în picioare imediata dupa actul sexual ar putea reduce sansele de a ramane gravida. Ele au sperat ca ar fi mai dificil pentru sperma sa inoate „în sus”, in uter și că fluxul de urină care rulează pe suprafața lor vaginala ar spala sperma, similar cu procesul de dusare. Cu toate acestea, la fel ca dusurile, urinarea după actul sexual nu are nici o valoare contraceptiva.
Abstinenta
Abstinenta de la activitatea sexuala nu inseamna a nu avea nici un contact sexual, la toate. Nr act sexual cu un membru de sex opus înseamnă că nu există nici o șansă ca sperma unui om sa poate fertiliza un ou de la femei.
Un bărbat sau o femeie poate practica abstinenta de la activitatea sexuală pentru o anumită perioadă de timp, sau în mod continuu pe tot parcursul vietii lor. Abstinenta este în esență de 100% eficace in prevenirea sarcinii. Un alt avantaj semnificativ de abstinenta este acela că reduce semnificativ probabilitatea de a contracta o infectie cu transmitere sexuala (BTS).
În acest context, abstinență înseamnă abținerea de la orice, anal, activitatea sexuală vaginala, oral, deoarece infectiile cu transmitere sexuala pot fi transmise de la o persoană la alta, în orice și in toate aceste moduri. Trebuie remarcat faptul că activitatea sexuala, cum ar fi masturbarea reciprocă și emoționala a organelor genitale celuilalt partener poate, în unele cazuri,sa faca transferul de sperma in timpul preludiului reciproc si ar putea duce la sarcină.
Articol citit de 9489 persoane
Acest articol nu are comentarii!