Cauze de avort spontan si simptome

Un avort este pierderea spontană a sarcinii de la concepție până la 20 de săptămâni de gestație. Termenul de sarcina oprita in evolutie se referă la moartea unui fetus după cele 20 de săptămâni de gestație. Pierderea sarcinii este uneori menționata sub denumirea de avort spontan, deoarece termenul  medical “avort”  înseamnă sfârșitul unei sarcini, indiferent dacă a fost intenționat sau neintenționat. Cele mai multe avorturi spontane au loc în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 7 si 12 de sarcina.

Cat de intalnit este avortul spontan?Avortul spontan este foarte comun. Deoarece multe sau chiar majoritatea avorturilor spontane au loc atât de devreme in timpul sarcinii incat o femeie ar putea chiar sa nu stie ca era însărcinată. Este dificil de estimat câte avorturi spontane apar. Unii experti cred ca aproximativ jumatate din toate ovulele fertilizate mor inainte de implantare . Dintre sarcinile cunoscute (in care o femeie are un test pozitiv de sarcina sau are o menstra lipsa), circa 10% pana la 20% se termina cu un avort spontan.

Care sunt cauzele avortului spontan?

Majoritatea avorturilor sunt considerate a fi cauzate de probleme genetice in embrion care ar împiedica un copil sa se dezvolte si sa supravietuiasca. Aceste erori genetice fatale de obicei nu sunt legate de probleme genetice la mama. În alte cazuri, anumite boli sau afectiuni medicale pot cauza avort spontan sau  risc crescut de avort spontan. Mamele care au diabet sau patologie tiroidiana au un risc crescut de avort spontan. Infecțiile care se raspandesc la placenta, inclusiv unele infecții virale cresc riscul de avort spontan.

În general, factorii de risc pentru avort includ următoarele:

• varsta inaintata a mamei
• fumatul (> 10 tigari / zi)
• consumul de alcool
• trauma uterina
• expunerea la radiatii
• antecedente de avort
• greutatea extrema a mamei (IMC fie sub 18,5 sau peste 25 kg / m2)
• anomalii anatomice ale uterului
• consumul de droguri ilicite
• utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) in jurul datei de conceptie poate crește riscul de avort spontan

Femeile care au avut un avort spontan au o incidență de avort de aproximativ 20%, în timp ce femeile care au trei sau mai multe avorturi spontane consecutive pot avea un risc mai  mare de 43%.

Care sunt tipurile de avort spontan?

Avorturile  spontane sunt uneori menționate de nume specifice pentru a reflecta rezultatele clinice sau tipul de avort spontan.

Exemplele includ:

• amenințare de avort: o femeie poate experimenta sângerare sau un semn vaginale de avort (vezi mai jos), dar avortul spontan nu are loc.

• avort incomplet: unele dintre produsele de concepție (țesuturi fetale și placentare) au fost expulzate din uter, iar celelalte rămân în uter.

• avort complet: toate  țesuturile  de sarcina au fost expulzate

• avort omis: fătul nu s-a dezvoltat, astfel încât nu există nici o sarcină viabilă, dar nu există țesut placentar cuprinse în uter

• avort septic: un avort în care există infecție în materialul fetal și sarcină înainte sau după un avort spontan.

Care sunt semnele  și simptomele  de avort spontan?

Sângerarea vaginală și durerile pelviene sunt simptomele distinctive al avortului  spontan. Toate sângerarile  vaginale  în timpul sarcinii ar trebui să fie investigate, deși nu toate cazurile de sângerare rezulta intr-un avort spontan. Sangerarea in primul trimestru de sarcina este foarte comună și nu înseamnă în mod obișnuit un avort spontan. Durerea tinde să fie surda si cu crampe, și poate fi intermitenta sau să fie prezenta în mod constant. Uneori, există scurgerea de țesut fetal sau placentar. Acest material poate apărea albicios și acoperit cu sânge.

Cheagurile de sânge pot fi de asemenea prezente în sângerarea vaginală. Gradul de sângerare nu se corelează în mod necesar cu gravitatea situației, și avortul  spontan este asociat cu sângerare care variaza de la un grad usor pana la unul sever.

Cum este diagnosticat avortul spontan?

O examinare cu ultrasunete este de obicei efectuată dacă o femeie are simptome de avort spontan. Ecografia poate determina dacă sarcina este intacta și dacă sunt prezente batai cardiace ale fatului. Examinarea cu ultrasunete poate dezvălui, de asemenea, dacă sarcina este sarcina ectopica (situata în afara uterului, de obicei in trompa uterina), care poate avea simptome si semne similare cu avortul.

Alte teste care pot fi efectuate includ teste de sange pentru hormonii de sarcina, hemoleucograma pentru a determina gradul de pierderi de sânge sau pentru a vedea dacă infecția este prezentă și un examen pelvin. Tipul de sânge al mamei va fi, de asemenea, verificat  la momentul unui avort spontan, astfel încât femeile cu Rh-negativ pot primi o injecție de-Rho D imunoglobulina (RhoGam) pentru a preveni problemele în sarcinile viitoare.

Ce se întâmplă după un avort spontan?

Nu exista tratamente specifice, care pot opri un avort spontan, deși femeile care sunt la risc și nu au avut vreodata un avort  pot fi sfătuite să se odihnească în pat, să se abțină de la activitatea sexuală, și sa restrânga toate activitățile până niciun semn de ingrijorare nu mai este prezent. Odată ce se produce un avort spontan, nu există nic iun tratament disponibil. În multe cazuri, pierderea sarcinii isi va urma cursul, iar dacă nu există durere severă și crampe sau pierdere de sange severa, nu este necesar niciun tratament.

În cazul în care un avort spontan nu este complet si țesutul sarcinii nu este indepartat  din uter, o procedura cunoscuta sub numele de dilatare și chiuretaj (D & C) poate fi realizată pentru a elimina materialul rămas din sarcina. Acest tratament este folosit în cazul unui avort ratat, de exemplu, atunci când materialul sarcinii nu este expulzat din uter.

După cum s-a menționat mai sus, femeile care sunt Rh negativ vor primi o doză de-Rho D imunoglobulina pentru a preveni complicatii in sarcinile viitoare.În cazul în care un avort are loc din cauza unei infecții, este administrat tratamentul cu antibiotice. Avortul spontan este un eveniment atat de comun care de obicei, cu excepția cazului în care factorii de risc cunoscuți sunt prezenti, nicio testare specială nu este realizată. Pentru cuplurile care au prezentat mai mult de două avorturi spontane, sunt efectuate studii de diagnostic pentru a detecta problemele genetice, hormonale, sau anatomice. Unii medici recomanda evaluarea cuplului după al doilea avort spontan, mai ales în cazul în care femeia are peste 35 de ani.

Care sunt perspectivele pentru viitoarele sarcini după un avort spontan?

Cele mai multe femei care au un avort spontan au  o sarcina viitoare de succes. Probabilitatea de un avort spontan în viitor crește cu numărul de avorturi pe care femeie le-a avut.  În general, riscul unui al doilea avort spontan la femeile care au avut un avort spontan anterior este de aproximativ 15%.  Riscul este de aproximativ 30% la femeile care au avut  două avorturi spontane. Cele mai multe femei vor avea menstruatie în 4 până la 6 săptămâni după un avort spontan. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui când puteți începe sa concepeti din nou. Deși este posibila conceperea  din nou după ce perioada menstruala a revenit, unii medici recomanda  un pic mai mult timp, dupa 2 sau 3 cicluri, pentru a oferi suficient timp pentru recuperare fizică și emoțională.

Pot fi prevenite avorturile?

Nu există dovezi că repausul  la pat poate ajuta la prevenirea avortului spontan, dar femeile care au sangerari vaginale in timpul sarcinii sunt adesea sfătuite să se odihnească și să limiteze activitatea sexuală până când nu există siguranta ca a trecut riscul de avort spontan. Este posibil ca unii factori de risc pentru avort sa fie minimizati  prin mentinerea unei greutati sanatoase si evitarea consumului de alcool, droguri ilicite  sau tutun.

Screening-ul si evntualul tratament impotriva  oricărei boli cu transmitere sexuala (BTS) poate reduce, de asemenea, riscul de avort spontan. Evitarea sportului , cum ar fi călăria sau schiul  poate reduce riscul de traumatisme la nivelul uterului. In cele mai multe cazuri, cu toate acestea cauza unui avort spontan nu poate fi controlat.

Articol citit de 10513 persoane