Curățarea vaselor de sânge este esențială pentru a reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Deși este aproape imposibil să îndepărtezi definitiv placa formată pe pereții arterelor, aceasta poate fi subțiată prin schimbarea stilului de viață și cu ajutorul remediilor naturiste. Îți prezentăm în acest articol câteva metode eficiente pentru detoxifierea vaselor de sânge și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare!

Artere înfundate: din ce cauză apar depuneri pe vasele de sânge

Sângele se deplasează prin organism printr-o rețea complicată de capilare, vase de sânge și artere. Aceste tuburi ajută lichidul vital să alimenteze toate celulele corpului și, atâta timp cât vasele de sânge sunt clare și deschise, sângele poate curge liber.

În schimb, dacă se acumulează depuneri de grăsime, calciu și alte substanțe pe pereții arterelor, se formează așa-numitele plăci care înfundă arterele și afectează fluxul sangvin. În unele cazuri, plăcile se desprind și provoacă atac de cord. Pe măsură ce plăcile cresc, ele pot bloca complet circulația sângelui în acea arteră.

Formarea plăcilor apare din mai multe cauze, inclusiv:

  • Dietă nesănătoasă, cu alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans
  • Obezitate și sedentarism
  • Vârstă și sex (pe măsura înaintării în vârstă, nivelul de colesterol este predispus să crească. La femeile aflate în postmenopauză, colesterolul rău (LDL) crește, în timp ce colesterolul bun (HDL) tinde să scadă)
  • Ereditate (genele determină cât de mult colesterol produce organismul)
  • Fumat (acest obicei nociv favorizează îngroșarea arterelor)
  • Anumite afecțiuni (diabet zaharat, hipertensiune arterială)

Curățarea vaselor de sânge prin schimbarea stilului de viață

Tratamentul pentru desfundarea vaselor de sânge se concentrează de fapt pe dizolvarea plăcilor depuse și reducerea nivelului de colesterol din sânge. Pentru acest lucru se administrează anumite medicamente însă, pe lângă tratamentu medicamentos, este nevoie și de schimbarea stilului de viață prin:

  • Exerciții fizice. Acestea pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și pot ajuta la prevenirea problemelor cardiace. Poți începe cu plimbări și exerciții fizice ușoare, iar apoi treptat poți crește intensitatea. Este important să faci 30 de minute de exerciții fizice moderate sau intense cel puțin cinci zile pe săptămână.
  • Renunțarea la fumat. Dacă reușești să scapi de fumat, îți poți crește nivelul de colesterol bun (HDL) din sânge și îți poți îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
  • Adoptarea unei diete nutritive. Alimentația joacă un rol important în curățarea vaselor de sânge, îmbunătățirea sănătății inimii și reducerea riscului de acumulare de placă. O dietă sănătoasă pentru inimă conține alimente bogate în grăsimi bune (ulei de măsline, pește, fructe și legume), creșterea fibrelor (linte, fasole și ovăz), reducerea zahărului și cantității de sare și evitarea a grăsimilor rele (mâncare procesată, fast-food etc).
  • Hidratare. Apa ajută la funcționarea rinichilor și la menținerea vaselor de sânge deschise, astfel încât sângele să se poată mișca liber. Deshidratarea severă poate duce la afectarea rinichilor, iar acest lucru determină creșterea cantității de toxine din sânge.

Alimente care curăță vasele de sânge

Organismul are propriul său sistem de detoxifiere, și anume prin intermediul ficatului și rinichilor. Ficatul ajută la transformarea alimentelor în energie și a toxinelor în substanțe inofensive, apoi se asigură că acestea sunt eliminate din corp. Rinichii filtrează sângele și elimină deșeurile. Prin urmare, pentru curățarea vaselor de sânge și detoxifierea organismului, este important să mănânci alimente care păstrează sănătatea acestor organe. Iată câteva dintre acestea:

  • Legume crucifere (broccoli, varză, conopidă, varză de Bruxelles). Acestea sunt bogate în antioxidanți care ajută la detoxifierea întregului organism. În plus, ele conțin vitamine și fibre care sunt necesare la păstrarea sănătății generale.
  • Afine. Studiile au arătat că aceste fructe au proprietăți antioxidante puternice, care ajută la menținerea ficatului sănătos. Datorită flavonoidelor din compoziția lor, afinele păstrează flexibilitatea arterelor, îmubătățind circulația sângelui.
  • Merișoare. Acestea împiedică bacteriile să rămână în tractul urinar, prevenind astfel infecțiile urinare și renale.
  • Usturoi. Acesta are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la scăderea colesterolului și a hipertensiunii arteriale, afecțiune care poate provoca daune vaselor de sânge din rinichi.
  • Grapefruit. Acest fruct este bogat în antioxidanți carepot ajuta la protejarea ficatului de leziuni și de efectele nocive ale alcoolului.
  • Merele. Ele sunt o sursă bogată de pectină, o fibră solubilă care ajută la reglarea glicemiei. Un nivel ridicat de zahăr din sânge poate afecta rinichii, de aceea este bine să-l păstrezi sub control.
  • Peşte. Somonul, tonul sau sardinele au o cantitate mare de acizi grași omega-3. Studiile au arătat că acești acizi scad nivelul trigliceridelor din sânge și tensiunea arterială, iar acest lucru poate fi de folos ficatului și rinichilor.
  • Sfecla. Această legumă este plină de antioxidanți care stimulează ficatul să elimine toxinele.

Ceaiuri din plante care curăță vasele de sânge

Anumite plante pot ajuta ficatul și rinichii, iar acestea pot fi consumate cel mai bine sub formă de ceai. Iată ce ceaiuri sunt bune pentru curățarea vaselor de sânge:

  • Ceaiul de păpădie. Păpădia acționează ca un diuretic, fiind utilă pentru păstrarea sănătății rinichilor. De asemenea, studiile au arătat că păpădia ar putea fi benefică pentru funcția hepatică.
  • Ceai de hibiscus. Asemeni păpădiei, hibiscus este o plantă cu efecte diuretice. Ceaiul de hibiscus poate îmbunătăți funcția de filtrare a rinichilor.
  • Ceai verde. Anumite studii au arătat că persoanele care consumă ceai verde cel puțin 4 căni pe zi își pot îmbunătăți sănătatea ficatului, reducând depozitele de grăsime din acest organ.
  • Ceai de busuioc. Busuiocul conține clorofilă, antioxidanți și alte substanțe care pot fi de folos la curățarea vaselor de sânge deoarece facilitează descompunerea colesterolului și măresc elasticitatea arterelor.

Așadar, pentru curățarea vaselor de sânge este esențial să adopți un stil de viață sănătos. Acest lucru presupune să renunți la fumat, să faci mai multă mișcare și să ai o dietă nutritivă. Dacă ai ateroscleroză (vase de sânge îngroșate) este important să discuți cu un medic pentru a vedea dacă este necesar și tratament medicamentos.

Referințe:

https://www.healthline.com/health/blood-purifier

https://www.healthline.com/health/heart-disease/how-to-unclog-arteries#outlook

Sursa foto: Shutterstock.com

Articol citit de 5069 persoane