Simptomele infarctului miocardic pot apărea brusc și pot fi foarte intense, însă pot fi și semne mai puțin vizibile care nu îți indică un atac de cord. Simptomele pot fi diferite la bărbați și femei, astfel este esențial să îți dai seama cât mai repede dacă ai infarct pentru a primi tratament de urgență și pentru a limita daunele provocate inimii. Află din acest articol cum poți recunoaște un atac de cord!

Ce este infarctul?

Infarctul miocardic sau atacul de cord apare atunci când mușchiul inimii nu primește suficient sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece există ceva care blochează arterele coronare. Mușchiul inimii care nu primește sânge se deteriorează și este înlocuit cu țesut cicatricial.

Cauze infarct: care sunt principalii factori de risc?

Principala cauză care stă în spatele majorității cazurilor de infarct este o boală coronariană. Aceasta determină îngustarea arterelor coronare prin acumularea treptată a depozitelor grase numite aterom. Dacă o bucată de aterom se rupe, se formează un cheag de sânge care poate bloca artera coronariană. Blocajul poate fi parțial sau total. Din cauza blocajului, mușchiul inimii nu mai este alimentat cu sânge și oxigen.

Alte cauze mai puțin frecvente ale unui atac de cord includ:

  • Disecția spontană a arterei coronare 
  • Abuz de droguri
  • Hipoxie (o scădere bruscă a nivelului de oxigen din organism).

Există mai mulți factori de risc care pot favoriza un infarct miocardic, iar printre aceștia se regăsesc:

  • Anumite afecțiuni (diabet, hipertensiune arterială moștenită, nivel crescut de colesterol rău, antecedente familiale de boli cardiace înainte de 55 de ani)
  • Înaintarea în vârstă
  • Sexul (în general, femeile sunt mai predispuse la infarct miocardic după vârsta de 55 de ani, iar bărbații după 45 de ani)
  • Stil de viață nesănătos (fumatul, consumul exagerat de alcool, stresul, persoanele supraponderale, dieta bogată în grăsimi saturate)

Ce simptome ai când ai infarct?

Simptomele infarctului miocardic variază de la o persoană la alta. În unele cazuri, atacul de cord este silențios, în sensul că nu provoacă semne vizibile. De asemenea, infarctul poate fi diferit la un bărbat față de o femeie. Totuși, cel mai frecvent simptom de atac de cord, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este durerea sau disconfortul în piept. Pacientul poate experimenta o senzație de arsură în interiorul pieptului, o presiune, înțepătură care durează câteva minute sau poate dispărea și apoi reveni. Durerea în piept poate iradia în brațul și umărul stâng, spate, gât, maxilar sau sub stern.

Alte simptome de infarct pot fi:

  • Dificultăți de respirație
  • Transpirații reci
  • Indigestie, arsuri la stomac, greață sau vărsături
  • Amețeală
  • Slăbiciune sau oboseală extremă
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Paloarea pielii

Simptomele infarctului: diferențe între bărbați și femei

Simptomele infarctului comune la bărbați și femei sunt durererea sau disconfortul în piept. Femeile sunt mai predispuse să aibă și alte simptome, precum: dificultăți de respirație, dureri în maxilar, gât, spate sau umeri, amețeală și oboseală puternică. Unele semne pot fi confundate cu simptomele bolii de reflux gastroesofagian, cu răceala sau cu semnele naturale de îmbătrânire. Femeile mai în vârstă sau cele care au diabet este posibil să nu aibă dureri în piept, ci să experimenteze doar celelalte simptome prezentate.  

Cât durează simptomele unui atac de cord?

Durerea asociată unui atac de cord poate fi intermitentă sau continuă. Simptomele atacului de cord pot dura de la câteva minute până la câteva ore. Dacă ai dureri în piept în mod continuu timp de câteva zile, săptămâni sau luni, atunci este puțin probabil să fie cauzate de un infarct.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome de infarct?

Dacă crezi că ai simptome de infarct, trebuie să chemi de urgență ambulanța. Încearcă să te odihnești până ajunge la tine ajutorul specializat. Dacă ai la îndemână aspirină și nu ești alergică la acest medicament, mestecă încet și apoi înghite o tabletă de 300 mg. Aspirina ajută la diluarea sângelui și îmbunătățește fluxul sangvin către inimă.   

Odată ajuns la spital, medicii îți vor face mai multe investigații pentru a afla dacă este într-adevăr vorba de un atac de cord și pentru a decide cel mai bun tratament. În unele cazuri, infarctul necesită resuscitare cardiopulmonară sau un șoc electric la inimă pentru ca inima să pompeze din nou.

Așadar, este important să recunoști cât mai devreme simptomele infarctului. Cu cât primești mai repede tratament, cu atât ai mai multe șanse să te recuperezi și să eviți alte daune ireparabile asupra inimii.

Referințe:

https://www.nhs.uk/conditions/heart-attack/symptoms/

https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm

Sursa foto: Shutterstock.com

Articol citit de 8270 persoane