Alimentația este esențială pentru funcționarea optimă a organismului și te poate ajuta chiar și atunci când urmezi ședințe de radioterapie, întrucât va reduce efectele adverse ale tratamentului.

Cancerul este o afecțiune complexă, ce necesită un tratament strict, însă acesta va funcționa dacă vei avea grijă și de alimentație, ajutându-te să faci față acestei perioade stresante, dar și solicitante.

Despre alimentația bolnavilor s-a vorbit mult în ultimii ani, iar medicii au recomandat ba o dietă bogată în calorii și în carbohidrați, ba una bazată pe fructe și legume. Ei bine, un studiu publicat în revista Molecular Metabolism a recomandat carbohidrații, întrucât aceștia ar avea un rol important în încetinirea creșterii tumorilor.

Multe dintre tratamentele împotriva cancerului lasă senzația de gură uscată. Pentru a evita acest efect neplăcut, poți alege să consumi apă regulat. De asemenea, include în alimentația ta sosuri sărace în grăsimi ori piureuri de legume și fructe.

Inflamațiile mucoasei stomacului poate, de asemenea, să apară în cazul bolnavilor de cancer, caz în care este indicat să renunți la alimentele acide, precum citrice.

Bolnavii de cancer se pot confrunta cu reacții adverse ale tratamentului, precum greață, vărsături, răni bucale, ceea ce va face dificilă alimentarea. În acest caz, îți recomandăm să consumi supă de carne, de perișoare ori carne la cuptor. Poți de asemenea să încerci și lactate, precum iaurt, brânză dulce, telemea, cașcaval proaspăt, precum și ouă fierte.

În ceea ce privește legumele, aceștia au voie orice, însă la tumorile de natură digestivă trebuie consumate doar fierte şi să sunt interzise leguminoasele, precum mazăre, fasole, linte. Acestea pot fi înlocuite cu dovlecel, conopidă, avocado.

Alimentele interzise bolnavilor de cancer sunt fructele sub formă de gelatină din sucuri, piureuri, banae, dar și dulciurile care conțin margarină, dar și mâncărurile de tip fast-food, prăjelile și alimentele condimentate în exces.

Articol citit de 6003 persoane