Creștin ortodocșii sărbătoresc, în data de 1 martie, pe Sfânta Muceniță Evdochia, care a trăit în Cetatea Heliopolis, Liban, în vremea împăratului Traian.


Samarineancă de neam, dar slujitoare a diavolului în fapt, frumoasă la chip şi minunată la trup, Sfânta Muceniță Evdochia îi ademenea pe mulți şi-i înşela ducându-i spre pierzanie, trecând bogăţiile lor în vistierii necinstite. Era vestită în imperiu în aşa fel încât mulţi tineri bogaţi îşi făceau de treabă la Ilipolis dar în realitate doreau doar să îşi chetuie banii pentru a se bucura de compania Evdochiei şi să se dedulceasă cu frumuseţile ei. Ea adunase avere mare din faptele ei pline de păcate şi ar fi putut stârni chiar şi invidia împăratului şi avea inimia atât de împietrită încât numai puterea dumnezeiască putea vindeca durerea şi deznădejdea din sufletul păcătoasei.


Astfel, minunea a avut loc, iar femeia care a fost un vas spurcat a devenit unul al curățeniei, iar groapa de gunoi a devenit izvor curat şi cea care a dus pe mulţi în păcat a devenit sursă de mântuire pentru şi mai mulţi.


Evdochia a făcut, de-a lungul timpului, multe minuni, iar pentru buna ei vieţuire a primit darul învierii morţilor, iar cei ce vedeau minunile săvârşite de ea îndată credeau. A trăit încă 56 de ani după ce a primit botezul şi a primit moarte mucenicească de la Vicenţiu guvernatorul, om mereau furios şi duşman de moarte al creştinilor, care şi-a trimis ostaşii să-i taie capul.


Se spune că rugăciunile îndreptate spre ea aduce noroc și sport în toate, motiv pentru care vă recomandăm să citiți Troparul Sfintei Cuvioase Mucenițe Evdochia.


Glasul al 4-lea.


Mieluşeaua Ta, Iisuse, Evdochia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.


Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Evdochia

Glasul 4


Vitejeşte nevoindu-te întru pătimirea ta, ne luminezi cu revărsarea minunilor, prealăudată, pe noi cei ce alergăm la dumnezeiasca ta biserică şi bucurându-ne te rugăm Cuvioasă Muceniţă Evdochia, ca să ne mântuim de neputinţele cele sufleteşti şi să primim dar de tămăduiri.


La 1 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi
Sfânta Domnina din Cir;
Sfânta Muceniă Antonina;
Sfinţii Marcel şi Anton;
Sfinţii Mucenici Silvestru şi Sofronie;
Sfinţii Mucenici Nestorian şi Tribimiu;
Sfinţii Mucenici Harisie, Nichifor şi Agapie;
Cuviosul Agapie

Articol citit de 4261 persoane