Noul coronavirus este departe de a fi eradicat. Aproape trei milioane de persoane au fost infectate la nivel mondial și peste 300.000 au murit. În România, numărul deceselor a depășit 600. Potrivit experților, noul coronavirus se răspândește rapid în organism și atacă mai multe organe.

Conform specialiștilor, multe dintre persoanele infectate cu noul coronavirus se confruntă cu probleme ale plămânilor. Mai exact, bolnavii acuză febră, tuse și poate culmina cu o pneumonie severă, în funcție de sistemul imunitar al bolnavului.

Primele organe afectate în cazul infecției cu noul coronavirus sunt plămânii. Virusul se înmulțește, într-o primă fază, după care declanșează o reacție imună disproporționată, iar apoi distruge țesutul pulmonar, declanșând insuficiența respiratorii.

Ulterior, în cea de-a doua fază, plămânii sunt inundați cu celule imunitare menite să înlăture agentul patogen și să repare țesutul pulomanr. Atunci când sistemul imunitar e puternic, virusul e eradicat, țesutul fiind refăcut. În caz contrar, celulele imunitare atacă totul în drumul lor și distrug nu doar virusul și infecția provocată, ci și țesutul pulmonar sănătos. Atunci, pneumonia se agravează și apare insuficiența respiratorie.

În cazurile severe, plămânii se umplu de lichid, pacientul nu mai poate respira și moare.

De asemenea, în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus pot fi afectate și intestinele. În aceste cazuri, persoanele se pot confrunta cu diaree, dureri abdominale. Deși aceste simptome sunt rare, ele nu trebuie să fie ignorate.

Nu în ultimul rând, sistemul circulator poate fi dat peste cap în cazul infecției cu noul coronavirus. În acest caz, citokinele, acele molecule care transmit informații între celulele diferite, distrug și țesutul sănătos, iar sângele trece prin vasele sangvine și apar sângerările interne. În acel moment, acțiunea citokinelor coroborată cu problemele pulmonare au dus la insuficiență multiplă de organe, ele cedând rând pe rând.

Și ficatul poate fi afectat de noul coronavirus. Acesta este deosebit de important pentru funcționarea organismului, întrucât ajută la filtrarea sângelui și neutralizarea toxinelor, sinteza colesterolului, fosfolipidelor, lipoproteinelor și lipidelor, metabolizarea glucidelor și proteinelor, producere bilei, care e responsabilă pentru descompunerea grăsimilor. Atunci când este afectat de coronavirus, el nu se mai reface în ritmul obișnuit. Deși experții n-au stabilit cu exactitate felul în care acționează asupra organismului, el ar putea fie să afecteze direct celulele hepatice, distrugându-le rând pe rând, fie ar fi afectat din cauza răspunsului imun disproporționat al organismului la atacul virusului.

Articol citit de 456 persoane