Să te aventurezi într-o nouă relație după ce tocmai ai trecut printr-o despărțire îți poate aduce un plus de bucurie, însă, în același timp, și probleme. Iar de cele mai multe ori nu este deloc simplu să stabilești dacă a sosit momentul potrivit pentru a începe o nouă poveste de iubire. Așadar, pentru a nu te pripi, pentru a nu răni persoana cealaltă, ține cont de aceste semne care îți pot arăta dacă ești sau nu pregătită pentru a intra într-o relație.

Este adevărat că fiecare dintre noi este diferit și are nevoie de un timp pentru a se recupera după o separare, pentru a-și vindeca rănile. Totuși, fiecare relație pe care am trăit-o și felul în care s-a încheiat are, de asemenea, un rol major în dezvoltarea ulterioară. Din acest motiv, înainte de a te implica într-o nouă relație este important să știi că te-ai vindecat, că ți-ai încheiat socotelile cu trecutul. Altfel, vei avea așteptări nerealiste de la noul partener și vei sfârși prin a suferi și prin a aduce suferință celui de lângă tine.

Cum știi că ești pregătită pentru o nouă relație, află mai jos:

Ai trecut deja prin procesul de ”jelire”

Se spune că cui pe cui scoate, însă această variantă nu este una pe care să o iei în calcul atunci când vine vorba despre o relație. Este important să ai un timp în care să-ți permiți să suferi, să plângi după relația pierdută și să experimentezi acele sentimente de tristețe și furie care vin odată cu o separare. Trebuie să integrezi acest stadiu al vieții tale, să accepți că s-a terminat și abia apoi să încerci să-ți construiești o nouă relație.

Totodată, trebuie să știi că acel proces de doliu poate să se întindă pe parcursul a câtorva luni până la câțiva ani, în funcție de persoană. Vei ști, însă, că ai depășit acel moment, atunci când nu te vei mai confrunta cu furie, nervi sau anxietate când vorbești despre fostul partener.

Ți-ai învățat lecțiile din relația precedentă

Se întâmplă ca multe persoane să iasă dintr-o relație, iar mai apoi să intre într-o alta care este similară cu cea anterioară. Aceste tipare se repetă, însă, atunci când alegi să nu-ți rezolvi niște probleme, nu te gândești la ceea ce ai trăit și nu înveți nimic din experiența bifată. Așadar, înainte de a te implica într-o nouă relație, stai de vorbă cu tine, încearcă să-ți dai seama ce a dus la separare, ce ai greșit, ce puteai să faci mai bine, ce nu ai accepta sub nicio formă.

Acceptă și bucură-te de singurătate

Teama de singurătate îi determină pe mulți să intre într-o nouă relație, chiar dacă nu sunt pregătiți. Ia-ți timpul necesar și învață să te bucuri de singurătate, să o accepți. Ține minte: cât timp vei fi bine cu tine, vei fi bine și lângă o persoană, nu-ți poate aduce fericirea dacă tu nu ești fericită cu tine. Așadar, dacă te simți tristă singură, dacă nu poți să accepți acest lucru, poate că nu ești pregătită pentru o nouă poveste de iubire.

Ți-ai vindecat fricile și rănile

O despărțire nu este doar despre absența unei persoane, ci și cu acceptarea efectelor pe care le-a adus acea relație asupra ta. Este posibil ca stima de sine să fi avut de suferit, să te simți fragilă, nesemnificativă sau inutilă. Dacă ai dezvoltat astfel de temeri, dacă ți-e teamă că vei fi înșelată ori dacă ai fost într-o relație în care ai fost abuzată emoțională, atunci trebuie să-ți vindeci aceste probleme înainte de a te implica într-o nouă relație.

Știi ce vrei

Totodată, înainte de a începe o nouă relație, asigură-te că știi ce vrei. Uneori, poate chiar inconștient, ai tendința să cauți persoane care sunt similare cu fostul partener ori din contră, care sunt complet diferite. Ia-ți timp pentru a reflecta asupra nevoilor și priorităților tale. Doar în acest fel vei ști cum să-ți construiești o relație sănătoasă.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 380 persoane