Moartea partenerului de cuplu este extrem de dureroasă iar cuvintele și încurajările celor dragi sunt insuficiente pentru a te consola însă trebuie să găsești puterea de a trece mai departe. Iar primul pas pentru a depăși momentele dificile, pe care nu le vei uita niciodată, este să accepți că partenerul tău nu mai există și să-ți iei un timp pentru doliu.

Moartea partenerului de cuplu, indiferent că ați fost împreună pentru doi sau 20 de ani, este extrem de dureroasă, mai ales că nu-ți rămâne decât să spui adio și trecutului, prezentului și unui viitor împreună, întrucât cu siguranță aveați planuri, proiecte ori experiențe pe care vă doreați să le trăiți.

Să treci printr-un astfel de episod nu este ușor, însă doar în tine vei găsi forța necesară pentru a depăși momentele dificile, motiv pentru care îți propunem să ții cont de aceste sfaturi:

Ia-ți timp pentru a te reface

Se spune că timpul le vindecă pe toate, iar în acest caz este perfect valabil. Doliul este o perioadă în care îți permiți să suferi după persoana iubită și în care înveți să trăiești cu tine. Ia-ți timp și fii blând cu tine. Amintește-ți că durerea este un sentiment pe care îl experimentezi în această perioadă și permite-ți să suferi. Nu te chinui să pari puternic.

Nu-ți fie teamă să vorbești despre el/ ea

Odată cu moartea partenerului tău de cuplu este normal să te întorci la viața ta și să încerci să treci peste pierderea suferită. Însă atunci când simți să vorbești despre el/ea, nu ezita să o faci. Odată ce o persoană a murit nu înseamnă că a dispărut din minte sau din inimă. Va fi parte din amintirile tale întotdeauna, așa că nu ezita să le împărtășești. La început va fi dureros însă odată cu trecerea timpului, durerea se va estompa.

Fă lucrurile care îți plac

Amintește-ți că viața e frumoasă și profită de timpul pe care-l ai, făcând lucrurile care îți plac. Ieși cu prietenii, plimbă-te în parc, pleacă într-o vacanță. Într-adevăr, poate că tristețea nu va dispărea și poate că te vei simți vinovat, însă cu siguranță vei redescoperi bucuria de a trăi, de a te simți viu.

De asemenea, dacă pierderea suferită te-a aruncat într-o depresie și simți că nu poți face față singur, nu ezita să ceri ajutor specializat. Mergi cu încredere la un psiholog și redescoperă-te.

Articol citit de 2099 persoane