Vitamina K joaca un rol-cheie în a ajuta cheagul de sânge, prevenind sângerarea excesivă. Spre deosebire de multe alte vitamine, vitamina K nu este de obicei folosita ca supliment alimentar.

Vitamina K este de fapt un grup de compuși. Cele mai importante dintre acesti compusi pare a fi vitamina K1 și vitamina K2. Vitamina K1 este obținut din frunze verzi și alte legume. Vitamina K2 este un grup de compuși în mare parte obținuti din carne, brânzeturi și ouă și sintetizate de bacterii.

Recent, unii oameni s-au uitat la vitamina K2 pentru tratarea osteoporozei și a pierderii osoase induse de steroizi. In acest moment, nu există suficiente date pentru a recomanda utilizarea de vitamina K2 pentru osteoporoza.

Nivelurile scăzute de vitamina K pot crește riscul de sângerare necontrolată. In timp ce deficientele de vitamina K sunt rare la adulți, acestea sunt foarte frecvente la nou-născuți. O singură injecție de vitamina K pentru nou-nascuti este standard. Vitamina K este de asemenea folosita pentru a contracara o supradoză de anticoagulante.

In timp ce deficientele de vitamina K sunt mai puțin frecvente, ar exista un risc mai mare în cazul în care:

  • Au o boala care afecteaza absorbția în tractul digestiv, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca activa

  • La medicamente care interfereaza cu absorbtia vitaminei K

  • Sunt grav subnutriți

  • Beau alcool


În aceste cazuri, un furnizor de servicii medicale ar putea sugera suplimente de vitamina K.

Utilizarea de vitamina K pentru cancer, pentru simptomele de boală de dimineața, pentru îndepărtarea varicelor, iar pentru alte conditii sunt nedovedite deocamdata.

Articol citit de 7064 persoane