Sofranul este o plantă. Stigmatele uscate (filiforme părți ale florii) sunt folosite pentru a face condiment șofran. Se poate lua 75.000 de flori de sofran pentru a produce o singură lira de condiment șofran. Sofranul este în mare parte cultivat și recoltat manual. Din cauza cantității de muncă implicate în recoltare, sofranul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Stigmatele sunt de asemenea folosite pentru a face medicamente.

Sofranul este folosit pentru astm, tuse, tuse convulsiva (pertusis), precum și pentru a aduna flegma (ca expectorant). Este, de asemenea, utilizat pentru probleme de somn (insomnie), cancer, "rigidizarea

arterelor" (ateroscleroza), gaze intestinale (flatulență), depresie, boala Alzheimer, teamă, șoc, să scuipe sânge (hemoptizie), dureri, arsuri la stomac și piele uscata.

Femeile folosesc șofranul pentru crampe menstruale si sindromul premenstrual (PMS). Barbatii folosesc pentru a preveni orgasmul precoce (ejaculare precoce) si infertilitate.

Sofranul este de asemenea folosit pentru a crește interesul pentru sex (ca un afrodisiac) și pentru a induce transpirație.

Unii oameni aplică șofran direct pe scalp pentru chelie (alopecie).

In alimente, sofranul este folosit ca un condiment, galben colorant alimentar, și ca agent aromatizant.

În industria prelucrătoare, extractele de sofran sunt folosite ca parfum în parfumuri și ca un colorant pentru pânză.

Articol citit de 6304 persoane