Foarte hrănitoare, pătrunjel pot fi găsite pe tot parcursul anului, în supermarket-ul local.

Patrunjelul este planta cea mai populara din lume. Ea derivă numele din cuvântul grecesc care înseamnă "țelină stâncă" (patrunjel este un raport cu telina). Este o plantă bienală, care va reveni la anul de gradina dupa an o data aceasta este stabilită.

Flavonoidele din pătrunjel, mai ales luteolin-au dovedit a funcționa ca antioxidanții care combina cu molecule foarte reactive care conțin oxigen (numite radicali de oxigen) și ajută la prevenirea daunelor pe bază de oxigen la celule. In plus, extractele din pătrunjel au fost utilizate în studiile pe animale pentru a ajuta la creșterea capacității antioxidante a sângelui.

În plus față de uleiurile sale volatile si flavonoide, patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A (în special prin concentrarea sa pro-vitamina A carotenoizi, beta-caroten).

Patrunjel, tocat, în stare proaspătă

0,50 Pahar (30,40 grame) Calorii: 11

  • vitamina K 554%

  • Vitamina C 54%

  • vitamina A 14%

  • acid folic 12%

  • fier 10%

  • cupru 6%

  • potasiu 5%

  • magneziu 4%

  • Fibră 4%

  • calciu 4%

  • mangan 3%

  • fosfor 3%

  • zinc 3%

  • Vitamina B3 3%

  • Vitamina B1 3%

Articol citit de 5130 persoane