Despre furucule

Un furuncul sau un abces al  pielii este o colecție de puroi care se formeaza in interiorul dermei.

Simptome și semne 

  • un cucui înroșit;
  • pielea umflata in jurul cucuiului;
  • cucuiul poate crește în dimensiuni;
  • puroi in cucui, care se poate scurge spontan.

Antibioticele singure pot fi inadecvate in tratarea abceselor. Tratamentele principale pentru furuncul includ comprese fierbinti si drenarea („inteparea”), abcesului, dar numai atunci când este moale și gata să se scurgă. Cele mai frecvente furuncule sunt rezolvate pe cont propriu acasă, prin diferite căi de atac.

Dacă individul are febră sau o boala pe termen lung, cum ar fi cancer sau diabet sau iau medicamente care suprima sistemul imunitar, persoana ar trebui sa contactateze un cadru medical in cazul in care un furuncul (abces) se dezvoltă.

Ce este un furuncul? Care sunt simptomele?

Un furuncul este o infectie localizata la nivelul pielii, care incepe ca o zonă înroșită. De-a lungul timpului, zona devine ferma, tare, și din ce în ce mai umflata. În cele din urmă, centrul furunculului se înmoaie și se umple cu infectie pentru stingerea celulelor albe din sange pentru a eradica infectia. Această colecție de celule albe din sânge, bacterii și proteine este cunoscuta sub numele de puroi. În cele din urmă, puroiul „formează un cap”, care poate fi deschis chirurgical sau se poate scurge spontan prin intermediul porilor pielii.  Un furuncul este, de asemenea, menționat ca un abces pe piele. Furunculul poate apărea oriunde pe corp, inclusiv pe trunchi, extremitati, fese, sau alte zone.

Există mai multe tipuri de furuncule:

  • Furuncul sau rubin: Aceasta este un abces la nivelul pielii, de obicei, cauzat de bacteria Staphylococcus aureus. Un furuncul pot avea unul sau mai multe orificii pe piele și poate fi asociată cu febră. Termenul de furuncul este folosit pentru a desemna un furuncul tipic care apare într-un folicul de par. Termenul rubin este de obicei folosit pentru a reprezenta un abces mare care implică un grup de foliculi pilosi și implică o zonă mai mare decât un furuncul. Un rubin poate forma un nodul intarit, care poate fi simtit in piele. Condiția de recurente a furunculului este menționată ca furunculoză sau carbunculosis.
  • Acnee chistica: Acesta este un tip de abces care se formează atunci când conductele pot deveni înfundate și infectate. Acneea chistica afecteaza tesutul pielii mai adânc decât acneea comună. Acneea chistica este mai frecventa pe fata si de obicei apare in anii adolescentei.
  • Hidradenita supurativa: Aceasta este o afecțiune în care există mai multe abcese care se formează sub axile și de multe ori în zona abdomenului. Aceste zone sunt un rezultat al inflamației locale a glandelor sudoripare. Această formă de infecție a pielii este dificil de tratat doar cu antibiotice și de obicei necesită o procedura chirurgicala pentru a elimina glandele sudoripare implicate pentru a opri inflamarea pielii.
  • Chist pilonidal: Aceasta este un fel unic de abces care apare între fese. Chisturile pilonidale începe adesea ca zone mici de infecție în baza zonei de piele unde parul creste (foliculul de par). Cu iritarea datorata presiunii directe, în timp zona inflamata se mărește pentru a deveni dureroasă si sa ofere disconfort. Aceste abcese se formează frecvent după călătorii lungi, care implică ședințe prelungite.

Care sunt cauzele furunculului de a se forma?

Există mai multe cauze ale furunculului. Unele furuncule pot fi cauzate de cresterea de păr. Altele se pot forma ca rezultat al unei aschii sau alte materiale străine, care a devenit depuse în piele. Altele, cum ar fi cele acneice, sunt cauzate de glandele sudoripare conectate care devin infectate. De multe ori cauza exacta nu poate fi determinată.

Pielea este o parte esențială a apărării noastre imunitare împotriva materialelor si microbi străini pentru corpul nostru. Orice întrerupere în piele, cum ar fi o reducere sau racla, se poate dezvolta intr-un abces si devin infectate cu bacterii.

Care sunt factorii de risc pentru un furuncul?

Oricine poate dezvolta un furuncul. Cu toate acestea, persoanele cu anumite boli sau care iau anumite medicamente care slabesc sistemul imunitar al organismului sunt mai susceptibile de a dezvolta furuncule. Bolile care sunt asociate cu insuficienta sistemului imunitar includ diabetul zaharat si insuficienta renala. Bolile în care există producția de anticorpi inadecvată (de exemplu hipogamaglobulinemie) poate crește tendința de a dezvolta furuncule.

Multe medicamente pot suprima sistemul imunitar normal și cresc riscul de a dezvolta furuncule si alte infectii. Aceste medicamente includ cortizon (prednison) și prednisolon si medicamente utilizate pentru chimioterapie.

Cum sunt diagnosticate furunculele?

Diagnosticul de furuncul poate fi făcut prin observarea semnelor și simptomelor tipice. Testele de sange sau teste de laborator de specialitate nu sunt necesare pentru a pune diagnosticul de furuncul. Daca infectia s-a extins la tesuturile profunde sau este extinsă in exterior, culturi din puroi pot fi luate din rana pentru a identifica tipul exact de bacterii responsabile de infectie. Acest lucru poate ghida alegerea antibioticelor pentru tratament.

 

Când ar trebui să se solicite asistență medicală pentru o furuncul?

În timp ce furunculul de obicei se rezolva pe cont propriu și are un prognostic excelent, există situații speciale în care ar trebui să fie solicitata asistență medicală, atunci când furuncul se dezvolta si se extinde. Rar, furunculele se pot răspândi sau persista, ceea ce duce la infecții mai răspândite.

Orice furuncul sau abces la un pacient cu diabet zaharat sau un pacient cu o boală de sistem imunitar slăbit (cum ar fi cancerul, artrita reumatoida, etc.) ar trebui evaluate de către un profesionist din domeniul sănătății. În plus, multe medicamente, în special prednison, care suprima sistemul imunitar, poate cauza ceea ce ar fi o furunculita.

Cei care iau astfel de medicamente ar trebui să consulte doctorul in cazul in care se dezvolta un furuncul.

Orice furuncul care este asociat cu febră ar trebui să primească îngrijiri medicale. Creșterea, înroșirea pielii și / sau formarea de pete roșii pe piele în apropiere (semne că infecția poate fi raspandita),  „formarea unui cap”, și dezvoltarea de multiple furuncule sunt alte simptome care justifica o vizita la doctor. De asemenea, este necesară o atenție medicală pentru furuncul la copil. Cel situat pe fata, coloana vertebrala, zona inghinală sau în rect pot solicita, de asemenea, asistență medicală.

Un „chist pilonidal”, un furuncul care apare între fese, este un caz special. Acestea necesită aproape întotdeauna tratament medical, inclusiv de drenaj și de protejare. În cele din urmă, orice furuncul care nu se imbunatateste rapid ar trebui să fie văzut de un profesionist de ingrijire a sanatatii.

Care este prognosticul pentru furuncul?

Majoritatea furunculelor la persoanele sanatoase rezolvate pe cont propriu cu îngrijire la domiciliu se fac fără să formeze o cicatrice. Prognosticul este, de asemenea, excelent pentru furuncule, care sunt tratate in stabilirea de ingrijire a sanatatii prin deschidere sau intepare. Antibioticele pot sau nu pot fi solicitate. Complicatiile furunculului sunt rare si sunt mult mai probabil să apară la persoanele cu sisteme imunitare suprimate.

Ce se poate face pentru a preveni furunculele (abcese)?

Există unele măsuri pe care oamenii le pot lua pentru a preveni furunculele. O buna igiena și utilizarea regulată a sapunurilor antibacteriene poate ajuta la prevenirea bacteriilor. Acest lucru poate reduce sansa pentru foliculii de par pentru a deveni infectati și pentru a preveni formarea unui furuncul. În unele situații, un profesionist de sănătate poate recomanda curățarea speciala, cum ar fi lotiuni pentru a reduce și mai mult bacteriile de pe piele. Când foliculii de par de pe partea din spate a brațelor sau în jurul coapselor sunt inflamate continuu, utilizarea regulată a unei perii abrazive (perie lufa) .

Chisturi pilonidale pot fi prevenite prin evitarea presiuni directe continuă sau iritarea zonei fesă când un folicul de par local se inflameaza. În acel moment, folosind  săpun , apa calda și apoi uscare poate fi de ajutor.

Pentru acnee și supurativa Hidradenita (vezi mai sus), topică sau antibiotice orale pot fi necesare pe termen lung pentru a preveni formarea de abcese recurente.După cum s-a menționat mai sus, rezectia chirurgicala a glandelor sudoripare din piele implicate pot fi necesare. Alte medicamente, cum ar fi isotretinoin (Accutane), pot fi utilizate pentru acnee chistică și au fost utile pentru unii pacienți cu hidradenita supurativa. Recidivele sunt frecvente la pacientii cu Hidradenita supurativa.

În cele din urmă, chirurgia poate fi uneori necesară, în special pentru chisturi pilonidale care se repetă, dar, de asemenea, pentru Hidradenita supurativa. Pentru chisturi pilonidale, eliminarea pe cale chirurgicala a învelișului exterior , este important pentru a șterge furuncul. Procedura este de obicei realizată în sala de operație. Pentru Hidradenita supurativa, implicarea extinsă poate necesita reparații chirurgicale de un chirurg plastic.

Articol citit de 14917 persoane