Dibaetul este o afecțiune ce poate fi ținută sub control prin alimentație, dar și prin tratamente, însă trebuie să știi că persoanele bolnave de diabet trebuie să acorde atenție îngrijirii pielii.

Dermopatie diabetică, necrobioză lipoidică, reacții alergice, scleroză digitală și xantomatoză eruptivă sunt doar câteva dintre afecțiunile pielii pe care le pot dezvolta persoanele bolnave de diabet.

Ce pot face acestea pentru a ține sub control aceste probleme, află mai jos:

Evită să faci dușuri prelungite

Să petreci mult timp la duș atunci când suferi de diabet nu e deloc o idee bună, întrucât acest lucru se va reflecta asupra pielii, care va deveni mai uscată.

Folosește geluri de duș

Persoanele care suferă de diabet ar trebui să evite să folosească săpunuri solide, pe care ar trebui să le înlocuiască cu geluri de duș, eventual cu produse care conțin ingrediente naturale, precum glicerină. Acestea au, de asemenea, proprietatea de a hidrata în profunzime.

Să evite produsele care irită pielea

Persoanele diabetice ar trebui să evite produsele de îngrijire personală care conțin ingrediente ce usucă pielea ori o irită. Indiferent că vorbim de șampon, creme sau alte produse, acestea n-ar trebui să conțină parabeni, parfum sau alte ingrediente nocive.

Aplică cremă hidratantă în fiecare zi

Din ritualul de îngrijire n-ar trebui să lipsească cremele hidratante. Folosește produse care conțin vitamina E ori ulei de jojoba, care sunt recunoscute pentru proprietatea de a hidrata în profunzime pielea.

Evită să mergi desculță în zonele publice

Fie că vorbim de piscine, săli de sport ori centre spa, evită să mergi desculță. Folosește șlapi ori papuci de unică folosință, pentru a evita contractarea unor bacterii sau fungi.

Îngrijește-ți rănile

Atunci când te tai ori te-ai rănit, acordă atenția cuvenită îngrijirii pielii. Curăță-ți rănile cu apă și săpun, după care aplică un pansament steril. Poți, de asemenea, să folosești o cremă cu antibiotic, însă doar la recomandarea medicului. Totodată, fii atentă la picioare și îngrijește-ți bătăturile, tăieturile ori alte probleme.

Ține sub control glicemia

Glicemia ar trebui, de asemenea, monitorizată cu atenție, în fiecare zi. Este un pas deosebit de important, pe care n-ar trebui să-l neglijezi.

Credit foto: Shutterstock

Articol citit de 556 persoane